× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγωνία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Λέσβου

Εκτιμήσεις για λάδι και γάλα, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική και γαλακτοκομική περίοδος. Όλα τα δεδομένα – τα σενάρια και τα παζάρια μεταξύ παραγωγών και εμπόρων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/10/2020

Αγωνία για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων της Λέσβου

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται αυτή την περίοδο οι  ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας οι οποίοι προσδοκούν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος και  των τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου τέλη Οκτωβρίου και της γαλακτοκομικής περιόδου η οποία ξεκινά το Νοέμβριο. 

Το τοπίο στην αγορά  ωστόσο,  παρά τις μεγάλες προσδοκίες,  παραμένει θολό και τόσο στις τιμές του ελαιολάδου όσο και στις τιμές του γάλακτος, αν και στη δεύτερη περίπτωση τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα.

Σιγή ιχθύος στην αγορά ελαιολάδου

Ειδικότερα στην αγορά του ελαιολάδου από πέρυσι οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες στο 1,50 για την οξύτητα του άσσου και στο 2,20 με 2,30 για τις οξύτητες από 0,3 έως 0,7 που αφορούν στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Οι προβλέψεις για φέτος σύμφωνα με παραγωγούς, συνεταιριστές αλλά και εμπόρους ελαιολάδου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και στην καλύτερη περίπτωση όπως αναφέρεται θα υπάρξει μικρή αύξηση της τιμής λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Μικρή παραγωγή

Ως γνωστόν στη Λέσβο η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 7 χιλιάδες τόνους στην καλύτερη περίπτωση ενώ και η παραγωγή γενικότερα στη χώρα μας προβλέπεται μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μειωμένη θα είναι και η παραγωγή της βασίλισσας του ελαιολάδου της Ισπανίας η οποία προβλέπει για φέτος 1,5 εκατομμύρια τόνους  ενώ η ίδια διαθέτει αποθέματα 600 χιλιάδων τόνων.

Χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον

Ανασταλτικό  παράγοντα  ωστόσο, στην αύξηση της τιμής, αποτελεί το γεγονός ότι  λόγω του κορωνοϊού και της παρατεταμένης κρίσης στον τουρισμό και στην εστίαση έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση του ελαιολάδου. Ειδικότερα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Μεσογείου τα οποία χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το προϊόν καθώς και τα εστιατόρια, φέτος το καλοκαίρι λειτούργησαν με πολλούς περιορισμούς και μειωμένη κίνηση, με αποτέλεσμα οι προμήθειές τους να έχουν μειωθεί σημαντικά. Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία έχει αυξηθεί η ζήτηση του ελαιολάδου για οικιακή χρήση,η οποία ωστόσο δεν καλύπτει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δίνουν κάτι παραπάνω

Οι εκτιμήσεις των ειδικών που συνυπολογίζουν όλα τα δεδομένα μιλούν για ενδεχόμενη πολύ μικρή αύξηση της τιμής, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Λέσβο πολλές εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τυποποίησης δίνουν ελαφρώς καλύτερη τιμή στο λάδι, από 10 έως 15 λεπτά ανάλογα με την οξύτητα, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν κάπως τους παραγωγούς και να εξασφαλίσουν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για τις δραστηριότητες τυποποίησης.

Καλύτερα στο γάλα

Σε ότι αφορά τώρα την αγορά του γάλακτος στο νησί, εδώ και αρκετές εβδομάδες πνέει αέρας αισιοδοξίας και οι τιμές που συζητούνται στα πηγαδάκια κτηνοτρόφων και τυροκόμων, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει ακόμη κάποια συμφωνία, είναι αυξημένες σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο όπου η σεζόν έκλεισε στα 78 λεπτά το κιλό. Για φέτος οι προβλέψεις μιλούν για τιμές πάνω από 80-85 λεπτά το κιλό χωρίς να αποκλείεται και υψηλότερη τιμή. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα εξάλλου  από πέρυσι η τιμή του πρόβειου γάλακτος  έχει αγγίξει το ένα ευρώ και μάλιστα τα Καλάβρυτα έδωσαν γάλα με 1,10 ευρώ.

Μειωμένη παραγωγή

Όπως αναφέρουν καλοί γνώστες της αγοράς του γάλακτος ένας από τους λόγους που φέτος προβλέπεται αύξηση της τιμής είναι και το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι βλέποντας τις μειωμένες τιμές, δεν κράτησαν μεγάλο αριθμό παραγωγικών ζώων στα κοπάδια τους. Τα περισσότερα από αυτά, επισημαίνεται δόθηκαν για σφαγή στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών όταν υπήρξε πρόσκαιρα αύξηση της τιμής του κρέατος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώθηκε σημαντικά η διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος στην αγορά κάτι που σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς δημιουργεί αύξηση της τιμής.

Παίκτες παλιοί και νέοι

Ο δεύτερος λόγος της ενδεχόμενης αύξησης βρίσκεται και στο αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να αγοράσουν γάλα από τη Λέσβο, βλέποντας προφανώς ότι η τιμή είναι χαμηλότερη από άλλες περιοχές. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρχε αυξημένη κινητικότητα στην αγορά του νησιού και αρκετό ενδιαφέρον από εμπόρους και τυροκόμους εντός και εκτός Λέσβου.

Η δραστηριοποίηση από το Φεβρουάριο της εταιρείας «Φάρμες Βοσκοπούλας» με τυροκομείο που παράγει ΠΟΠ προϊόντα στην περιοχή του Μανταμάδου, το οποίο αδειοδοτήθηκε έπειτα από αυστηρούς ελέγχους που έγιναν, έδωσε νέο αέρα στην αγορά γάλακτος του νησιού, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παίρνει γάλα, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να τριπλασιάσει τις ποσότητες παραγόμενων προϊόντων.

Την ίδια περίοδο  έως και τον Ιούλιο δραστηριοποιήθηκε στη Λέσβο η εταιρεία «Τσαγκάρης» από το Βόλο, αγοράζοντας γάλα από την περιοχή της Πέτρας, του Πλωμαρίου, της Γέρας και της Στύψης. Στις 15 Ιουλίου, μετά την αποχώρηση «Τσαγκάρη», ήρθε στο νησί η εταιρεία «Νταμπίζας», που επίσης πήρε μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Φέτος(;)

Πιθανολογείται ότι οι ίδιες  εταιρείες αναμένεται και φέτος να διεκδικήσουν το γάλα των κτηνοτρόφων του νησιού μας, ενώ ισχυρός πόλος έλξης είναι πλέον  και ο Συνεταιρισμός της Πέτρας, που πραγματοποιεί εργασίες επέκτασης των δραστηριοτήτων του και αναμένεται να μπει στο παιχνίδι παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Θα εξασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι για τις επιχειρήσεις»

Τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στη χώρα εξασφάλισε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό
ΑΓΟΡΑ

Από 1 έως 14 Νοεμβρίου οι φθινοπωρινές εκπτώσεις

Επιτρέπεται η επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης
ΑΓΟΡΑ

«Καλά είναι τα γήπεδα αλλά δεν φέρνουν Ανάπτυξη»

Τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για τη μη εκπροσώπησή του, στη σύσκεψη με την ευρωπαία αξιωματούχο Μπ. Γκμίντερ εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τιμωρεί τους κτηνοτρόφους της Λέσβου»

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

601 προτάσεις σε 3 προγράμματα επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

« Μετα‑Covid εποχή: Προβλήματα‑ επιπτώσεις στις νησιωτικές οικονομίες»

Τηλεδιάσκεψη ΕΟΑΕΝ με την υπεύθυνη νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ελευθερία Φτακλάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρώνεται η τρίτη διαβροχή της δακοκτονίας

Συνολικά θα πιστωθούν στο λογαριασμό των δικαιούχων 246.055 ευρώ
ΕΡΓΑΣΙΑ

3 θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι αιτήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μαύρος Σεπτέμβρης για την αγορά Εργασίας

22,67% αύξηση στην ετήσια ανεργία του Σεπτεμβρίου καταγράφει ο ΟΑΕΔ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

9 θέσεις στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Μέχρι την Τρίτη 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποσύνδεση μειωμένου ΦΠΑ από Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Την καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο.