× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται την Παρασκευή η δίκη της Χρυσής Αυγής

Δεν υποβάλει αίτημα αναστολής ο Ρουπακιάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/10/2020

Συνεχίζεται την Παρασκευή η δίκη της Χρυσής Αυγής

Την Παρασκευή στις 10.30 θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές. Τελευταία την Πέμπτη μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.

Τα επιχειρήματά τους προκειμένου να αποκτήσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι υποθέσεις των εντολέων τους, υπέβαλαν το πρωί της Πέμπτης οι συνήγοροι των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πριν από λίγο, ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.

Παρόντες οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δικαστήριο προσήλθαν μετά την μεσημεριανή διακοπή της Πέμπτης, οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών ως μέλος της διευθυντικής ομάδας, ενώ ο δεύτερος σε κάθειρξη 6 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συνήγοροι Αιγυπτίων ψαράδων: Να μη δοθούν αναστολές

Να μην δοθούν αναστολές ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. Οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων επισημαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή ναι μεν καταδικάστηκε στις 7/10/2020, πλην όμως «η δίκη δεν τελείωσε ακόμα» και «οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».

Οι κ. Καμπαγιάννης, Παπαδάκης και Σκαρμέας υπογραμμίζουν ότι οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (13 έτη κάθειρξης αντί 15 έτη που είναι το ανώτατο όριο). Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες στην εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός πολιτικού συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), για τους οποίους οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες, που είναι τα 10 έτη.

Επιπλέον, οι δικηγόροι των αλιεργατών υπενθυμίζουν ότι «οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνηγόρων, συν τοις άλλοις, «το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)». Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, τις οποίες οι τρεις δικηγόροι χαρακτηρίζουν «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα», τονίζοντας ότι «χωρίς το Δικαστήριο να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα». Ακόμα, «πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν, ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» σημειώνουν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων.

Στην σημερινή συνεδρίαση οι δικηγόροι των κατηγορουμένων διεκδικούν την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους, δηλαδή οι ποινές των καταδικασθέντων να μην εκτελεστούν άμεσα. «Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους» λένε οι τρεις δικηγόροι και υπογραμμίζουν «αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!»

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ εξηγούν ότι δεν έχουν δικονομικά το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παρίστανται, ωστόσο «το έχει ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη».

Λευκό μητρώο του δράστη της δολοφονίας Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Διον. Λακόπουλου - Τα άλλα δύο παιδιά που έκανε μετά τη δίωξή του επικαλέστηκε ο πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής

Το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του. «Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».

Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του». Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε».

Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν χθες σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ανάμεσα σε άλλους λόγους που επικαλέστηκε για το ανασταλτικό στην έκτιση της 10ετους κάθειρξης, είπε και πως «από όταν αφέθηκε ελεύθερος (σ.σ. εννοεί άρση της προσωρινής κράτησης για την παρούσα υπόθεση) έχει προσφέρει στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Εάν μπει φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».

Οι ισχυρισμοί Πατέλη

Τραγούδι κατά της βίας έχει γράψει ο πυρηνάρχης της Τοπικής Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, επικαλέστηκε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Όπως είπε η μάρτυρας: «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί... Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο