× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάποτε ήταν συνεργάτες…

Γράφει ο Παναγιώτης Κλαδίτης

Δημοσίευση 18/10/2020

Κάποτε ήταν συνεργάτες…

Δε μπορεί, θα σας έτυχε να βρεθείτε σε κάποια γιορτή επιχείρησης, είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν καλεσμένοι.
Είμαι επίσης, βέβαιος ότι θα ακούσατε τον ή τους ομιλητές, μαζί με τα πολλά και διάφορα που θα είπαν, να λένε ένα σωρό καλά λόγια για τους εργαζόμενούς τους, να τους αποκαλούν δε, και «συνεργάτες».
Αν μάλιστα ήσασταν από τους εργαζόμενους θα σκάσατε κι ένα μικρό, αδιόρατο χαμόγελο, θα ψηλώσατε ίσως, και κανά δυό πόντους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Στελέχη», «συνεργάτες», «ψυχές της επιχείρησης», «πυλώνες στήριξης και ανάπτυξης της επιχείρησης» και πολλά άλλα, άκουγαν, χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι, της Pitsos και πολλών- πολλών- πολλών άλλων ακόμα.

Όλοι αυτοί, που όταν τα κέρδη των επιχειρήσεων που δούλευαν δεν ήταν τα αναμενόμενα ή μπορούσαν να ήταν περισσότερα, τότε με διαδικασίες fast track βρέθηκαν στο ταμείο ανεργίας, και μερικοί ούτε καν σε αυτό. Κυριολεκτικά στο δρόμο.

 Την Πέμπτη, 15 Οκτώβρη, η κυβέρνηση με μια «ντροπολογία» της ενέκρινε στο άψε- σβήσε την διαδικασία κλεισίματος- διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, και μαζί το κλείσιμο- διάλυση της ζωής 1200 ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Και η ΛΑΡΚΟ κλείνει όχι γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά γιατί δεν μπορεί να δώσει πολλά κέρδη στους μετόχους της (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Οργανισμός ανασυγκρότησης επιχειρήσεων).

Γιατί η κυβέρνηση και οι κηδεμόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν νοιάζονται αν και πώς η ΛΑΡΚΟ θα βοηθήσει γενικότερα την Εθνική Οικονομία, για το πώς θα στηρίξει την οικονομία μιας ολόκληρης περιοχής- νομού και τις ζωές 1200 ανθρώπων, των οικογενειών τους, και μια σειρά άλλων εξαρτώμενων από την ΛΑΡΚΟ, αλλά πώς θα την ξεπουλήσει, πώς θα την περάσει στα χέρια «επενδυτών», πώς θα αυξήσει το τρέχον κέρδος στο μέγιστο βαθμό.

Άλλωστε, ο κύριος υπουργός (Χατζηδάκης) στη βουλή, όταν τον έκραξαν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, το είπε: «τι σας ενοχλεί; Προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την πλήξη σας εφευρίσκοντας προβλήματα; Είναι σουρεαλιστική συζήτηση. Δεν αξίζει στη βουλή να χάνουμε την ώρα μας με τέτοιου είδους συζητήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Μάλιστα! Τα όνειρα, τα σχέδια, η ζωή 1200 ανθρώπων δεν αξίζουν για να χάνει την ώρα του ο «κύριος» υπουργός.

Και να σκεφτεί κανείς ότι στα 57 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοί της μετρούν ογδόντα νεκρούς κι εκατοντάδες ακρωτηριασμένους και τραυματίες.

Όμως, πριν από μια βδομάδα, άλλη μια παρόμοια είδηση βγήκε στη δημοσιότητα. Το εργοστάσιο κατασκευής οικιακών συσκευών ιδιοκτησίας της Γερμανικής BSH –πρώην PITSOS- κλάδος της Siemens, κλείνει και μεταφέρεται στην Τουρκία. Αξίζει να πούμε εδώ, ότι η Siemens στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού της με το ελληνικό Δημόσιο, για το πολύκροτο «σκάνδαλο Siemens» είχε αναλάβει την υποχρέωση να κατασκευάσει στην Ελλάδα εργοστάσιο κόστους 60 εκατ. Ευρώ και 700 θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, αντί του νέου εργοστασίου… Τουρκία.

 Το «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι στις 5 Οκτώβρη, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, η γενική διεύθυνση της BSH τους έστειλε ευχαριστήρια επιστολή γιατί ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε εισπράξεις σε όλη την ιστορία του ομίλου στην Ελλάδα.

Μια, καθ’ ομολογία της ίδιας της εταιρείας, κερδοφόρα επιχείρηση, κλείνει και πετά στον δρόμο άλλους 250 εργαζόμενους –συνεργάτες βεβαίως- βεβαίως – γιατί κάπου αλλού (και πού αλλού μάλιστα!) θα έχει περισσότερα κέρδη.

Δυστυχώς, όμως, ο κατάλογος είναι μακρύς.

Όχι πριν από πολύ καιρό, τέλη Μάη, άλλοι 280 εργαζόμενοι –στελέχη, συνεργάτες κλπ κλπ- κι ενώ ακόμα υποτίθεται ότι ήταν σε ισχύ οι λεγόμενες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας» λόγω κορωνοϊού, ένοιωσαν στο πετσί τους την «ευγνωμοσύνη» των εργοδοτών τους.
Ένας από τους πιο υγιείς ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου, με τεράστια κέρδη, η ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε μαζικές απολύσεις με τη μέθοδο των οικιοθελών αποχωρήσεων στα λατομεία της «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» στο Μαντούδι της Έυβοιας.
Ο λόγος; Αν και κερδοφόρα η δραστηριότητα, θα την σταματήσουν –στο δρόμο 280 εργαζόμενοι- και θα στραφούν στην «πράσινη ενέργεια» γιατί… έχει περισσότερο κέρδος.

 Όμως είναι βέβαιο. Κάποια στιγμή οι «συνεργάτες» θα σιχτιρίσουν τις τέτοιου είδους συνεργασίες και θα επιλέξουν τη μόνη λύση που τους μένει…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός