× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι οι παλινωδίες των αυτοδιοικητικών της Λέσβου

Ο «αραμπάς» με το νέο ΚΥΤ προκαλεί εκνευρισμό τους Ευρωπαίους που δηλώνουν «αδύνατον να συνεννοηθούμε». Στη Μυτιλήνη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Πανευρωπαϊκό ρεζιλίκι οι παλινωδίες των αυτοδιοικητικών της Λέσβου

Η χωρίς προηγούμενο κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο με τις παλινωδίες των δέσμιων στο λαϊκισμό που οι ίδιοι δημιούργησαν, αυτοδιοικητικών, οδηγούν σε αδιέξοδο ακόμα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι και αυτές οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σε άγνοια των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όχι λόγω αντιδράσεων αλλά λόγω πλήρους ασυνεννοησίας αλλά και ανικανότητας να υπάρξει εναλλακτικός λόγος σε σχέση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού ΚΥΤ στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από χθες Δευτέρα το πρωί, μέλη της Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται στο νησί προσπαθώντας να συνεννοηθούν. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έστω μια κοινή συνάντηση των Αυτοδιοικητικών με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους.

Ο μεν Δήμαρχος Μυτιλήνης αρνείται να συμμετάσχει σε συνάντηση με τη συμμετοχή και του Δημάρχου δυτικής Λέσβου και έτσι σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθούν δυο συναντήσεις στο κτήριο της Περιφέρειας. Και οι δύο με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά μια με τη συμμετοχή του Στρατή Κύτελη και μια με τον Ταξιάρχη Βέρρο.

Εδώ ας σημειωθεί ότι για τις συναντήσεις αυτές στη Μυτιλήνη έρχεται το πρωί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο και αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME Μπεάτε Γκμίντερ. Στις συναντήσεις θα πάρουν μέρος Ευρωπαίοι ειδικοί αλλά και στελέχη της ηγεσίας και τεχνοκράτες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πέφτει στο τραπέζι
Από μεριάς αυτοδιοικητικών και δεδομένου ότι οι σχέσεις τους είναι μηδενικές δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξει μια ενιαία αντιπρόταση στην Ευρωπαϊκή βούληση για ένα νέο Ευρωπαϊκό ΚΥΤ στο νησί. Από το Δήμο Μυτιλήνης υπάρχει μια κατ’ αρχήν συναίνεση αλλά χωρίς να προτείνεται συγκεκριμένη θέση κοινής αποδοχής και αυτό έναντι «λίστας για ψώνια» όπου έχουν προστεθεί διάφορα «αντισταθμιστικά οφέλη», σχολεία, γήπεδα, αθλητικά κέντρα κλπ ότι ζητά ο κάθε κοινοτάρχης και προστίθεται στη λίστα.

Οι Ευρωπαίοι βέβαια έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Κέντρο θα φτιαχτεί μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης και από όλες τις πλευρές συναίνεση.Η λύση «Καμένο Δάσος» εγκαταλείφτηκε οριστικά αφού οι συνθήκες ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής δεν μπορούν να ξεπεραστούν και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λύση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Καβακλή πολύ κοντά στην «καμένη» από την πολιτική που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιβληθεί η λύση, θέση στην Καράβα, μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.¨Ένας χώρος φιλοξενίας αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να φτιαχτεί «δίπλα στα σκουπίδια» και αυτό είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ειπωθεί έστω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη επιλογή είναι μια λύση που προτείνεται από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου.
Πρόκειται για ιδιωτική έκταση 600 στρεμμάτων, γνωστή σαν «ιδιοκτησία Ελευθεράκου» ανατολικά του ΧΥΤΑ στη θέση Βάστρια δυσπρόσιτη από την περιοχή των Νέων Κυδωνιών αλλά και από το ΧΥΤΑ.

Η λύση αυτή θέλει χάραξη νέου δρόμου και προσκρούσει και στο δασικό χαρακτήρα μεγάλου μέρους της έκτασης. Τι μέλει γενέσθαι; Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ακόμα και αν παίζεται «κάτω από το τραπέζι»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση