× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αργυρό βραβείο για το κριτσίνι «O‑live»!

Στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής της Λήμνου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού διαγωνισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Αργυρό βραβείο για το κριτσίνι «O‑live»!

Το αργυρό βραβείο βραβείο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων οικολογικών προϊόντων Ecotrophelia Europe 2020 έλαβε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου  εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το προϊόν O-LIVE, ένα καινοτόμο κριτσίνι!

Το «O-live» δημιουργήθηκε από την ομάδα φοιτητών Τολιόπουλο Χρήστο, Καβανόζη Νικολέτα, Μπουσδούνη Πανωραία, Κοκονόζη Ζαχαρούλα και Ηλία Κωνσταντίνο, με Επιβλέποντα-Συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου Κουτελιδάκη Αντώνιο και υποστήριξη από την Υποψήφια Διδακτωρ Κωνσταντινίδη Μελίνα και την απόφοιτη Καπόλου Κατερίνα. Το προϊόν δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία «Ε.Ι.Παπαδόπουλος Α.Ε.–Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά στις 18 Οκτωβρίου με συμμετοχή 13 ομάδων από 13 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είχαν λάβει το πρώτο βραβείο στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν σε κάθε χώρα τον προηγούμενο μήνα. Στην Ελλάδα ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων– ΣΕΒΤ, με την συμμετοχή φοιτητικών ομάδων από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. 

Το προϊόν O-LIVE κυκλοφορεί σε πέντε γεύσεις: Φράουλα-λωτός-αρώνια, Παντζάρι-κολοκυθόσπορος, Σπανάκι-κολοκυθάκι, Ταχίνι-φουντούκι-χαρουπόμελο, Γιαούρτι-πορτοκάλι-κυνόροδο

Το “O-live” είναι ένα καινοτόμο κριτσίνι με γέμιση, που περιλαμβάνεται στην κατηγορία έτοιμων προς κατανάλωση σνακ. Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στην παρουσία του αλεύρου από σπόρο/πομάσα ελιάς, το οποίο είναι παραπροϊόν της βιομηχανίας ελαιολάδου. Η εκμετάλλευση ενός παραπροϊόντος με περίπου 200.000 τόνους παραγωγής μόνο στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει το οικολογικό προφίλ του προϊόντος, το οποίο ενισχύεται ιδιαίτερα από τη χάρτινη βιοδιασπώμενη συσκευασία. Το αλεύρι που παράγεται από τα παραπροϊόντα αυτά έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες, με ενδεχόμενες βιολειτουργικές ιδιότητες. Εκτός από τη χρήση ενός μίγματος αλεύρων με υψηλή θρεπτική αξία (αλεύρι από πομάσα ελιάς, δίκοκκο σιτάρι κ.α.), η μοναδικότητα του προϊόντος έγκειται στο ότι αποτελεί το πρώτο κριτσίνι με γέμιση, παράγεται με τεχνολογία rolling, αξιοποιεί την τεχνολογία της λυοφιλίωσης, και συνδυάζει 5 γεύσεις από 100% ελληνικής προέλευσης παραδοσιακά προϊόντα, εμπνευσμένες από τη Μεσογειακή διατροφή (Φράουλα-λωτός-αρώνια, Παντζάρι-κολοκυθόσπορος, Σπανάκι-κολοκυθάκι, Ταχίνι-φουντούκι-χαρουπόμελο, Γιαούρτι-πορτοκάλι-κυνόροδο).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστά σχολεία σε Αγιάσο και Μεγαλοχώρι

Λόγω χιονόπτωσης
ΥΓΕΙΑ

Και οι γιατροί ΕΣΥ Λέσβου σε κινητοποίηση

Αύριο Πέμπτη στο Νοσοκομείο, ακολουθούν δράσεις στα κέντρα Υγείας και απεργία
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στη Δυτική Λέσβο την Πέμπτη

Λόγω κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα ανοιχτή δομή στη Λέσβο»

Η παρουσίαση της κ. Γκμίντερ για το προσφυγικό ζήτημα των νησιών χωρίς τη συμφωνία περί «αντισταθμιστικών» έργων 18 εκατομμυρίων ευρώ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Λαβράκι Λιμενικού με 3 κιλά χασίς

Συνελήφθησαν δύο Έλληνες 60 και 51 ετών κατά την άφιξη του πλοίου χθες το πρωί
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Όχι στη δημιουργία νέας δομής στα νησιά μας»

Κοινή ανακοίνωση, Συντονιστικών Επιτροπών Λουτροπόλεως Θερμής και αυτοδιοικητικών και κατοίκων της Χίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένας Μυτιληνιός... στο Διάστημα!

Ο 25χρονος Ηλίας Ψυρούκης επιλέχθηκε από το περιοδικό National Geographic, με 23 ακόμα νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο ως ένας «νέος εξερευνητής του κόσμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά, όχι οι βαθμοί!»

Για την ένταξη της μαθητικής κοινότητας στις τάξεις έναντι των βαθμολογιών μίλησε στο «Ν» η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Έφη Γκίκα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εξέλιξη προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning

Συνεχίζει τις δραστηριότητες το Γυμνάσιο Αγιάσου παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν ανακύψει λόγω της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ

Δύο θετικά κρούσματα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

Ανοιχτή παραμένει η σχολική μονάδα αφού σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα δύο παιδιά δεν είχαν πάει σχολείο τις τελευταίες 48 ώρες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εδραιώνεται η συνεργασία Δυτικής Λέσβου – Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το πρώτο παράρτημα του μνημονίου συνεργασίας υπέγραψαν χθες Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και η Πρυτάνισσα Χρυσή Βιτσιλάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Επιτροπή Αγώνα κατά του νέου ΚΥΤ

Συντονίζουν δράσεις και ενέργειες αντίδρασης το επόμενο διάστημα. Συνεργασία και με φορείς της Χίου