× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον!

«Αγκάθι» στην αυτοδιοικητική ζωή της Λέσβου, οι κακές σχέσεις των δύο δημάρχων που δεν ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου ακόμη και στον ίδιο χώρο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/10/2020

Δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον!

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στη ζωή της Λέσβου, αποτελεί η κακή σχέση μεταξύ των δύο δημάρχων του νησιού, του Στρατή Κύτελη Δημάρχου Μυτιλήνης και του Ταξιάρχη Βέρρου Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.  

Η ανύπαρκτη επαφή και επικοινωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων αυτοδιοικητικών ανδρών δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο σε καθημερινό επίπεδο συνεννόησης των δήμων για απλά και αυτονόητα ζητήματα όσο και στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Στο τελευταίο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μία κοινή πρόταση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας.

 Έτσι άρχισαν όλα…

Αναζητώντας κανείς την αρχή του νήματος και το πρώτο περιστατικό που δημιούργησε την κόντρα αυτή θα πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα των πρώτων εβδομάδων θητείας των νεοσύστατων δημοτικών αρχών και τις συμφωνίες που έγιναν για την κατανομή θέσεων και αξιωμάτων στα Νομικά Πρόσωπα, τους συνδέσμους και τις εταιρείες.

Αρχικά οι δύο νέοι δήμαρχοι, είχαν ουδέτερες και τυπικές σχέσεις, φαινόταν όμως ότι πέρα από την ανταγωνιστική διάθεση η οποία δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητικό στοιχείο, ότι υπήρχε διάθεση συνεννόησης για τα βασικά λειτουργικά ζητήματα.

Το πρώτο μεγάλο «καρφί» στις σχέσεις των δύο δημάρχων το οποίο ομολογουμένως κλόνισε την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και δυσαρέστησε ιδιαίτερα τη Δυτική Λέσβο, ήταν το ζήτημα το Λιμενικού Ταμείου και η τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη Κύτελη, Κώστα Παπαδόπουλου.

Οι προσωπικές σχέσεις του Κ. Παπαδόπουλου και του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ψυχρές λόγω παλιών διαφορών που σχετίζονται κυρίως με τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν δραστηριοποιηθεί, την ΑΕΛΚ και τον Αιολικό.

Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταξιάρχης Βέρρος θεώρησε μεγάλη προσβολή να μπει στη θέση του αντιπροέδρου ένας απλός πολίτης και ο ίδιος ως δήμαρχος να είναι απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου.

 Η προεδρία Χοχλάκα

Το δεύτερο επεισόδιο σχετίζεται κυρίως με την γνωστή υπόθεση στήριξης της Βάσως Χοχλάκα από τη Δυτική Λέσβο στη θέση της προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αντί του Παναγιώτη Βάλεση που ήταν ο εκλεκτός του Στρατή Κύτελη. Η ενέργεια αυτή, θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή από τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και φυσικά αποτέλεσε μία ακόμη αφορμή για περεταίρω απομάκρυνση των δύο δημάρχων.

Πριν το τέλος του χρόνου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση και φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το Σύνδεσμο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Φαίνεται ότι στελέχη του Δήμου Μυτιλήνης, υποσχέθηκαν στη Δυτική Λέσβο ότι θα αντικατασταθεί στο Λιμενικό Ταμείο ο αντιπρόεδρος Κ. Παπαδόπουλος, εάν στηρίξουν για το Νομικό Πρόσωπο την υποψηφιότητα Βαρβαγιάννη. Η στήριξη δόθηκε ωστόσο η αντικατάσταση, δεν έγινε ποτέ, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τη Δυτική Λέσβο

 Αγκάθι το μεταναστευτικό

Ίσως στα επεισόδια θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την επιμονή της Δυτικής Λέσβου στο ζήτημα του μεταναστευτικού και την αναφορά του Τ. Βέρρου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπουργών για το θέμα, ότι θα μπορούσε να παραμείνει το ΚΥ της Μόριας, εφόσον βέβαια υπάρξει αποσυμφόρηση και βελτιωθεί η κατάσταση της δομής. Η θέση αυτή είχε εξοργίσει τότε τον Στρ. Κύτελη, ο οποίος χαρακτήρισε  τη δήλωση Βέρρου ως πισώπλατο χτύπημα στη Μυτιλήνη, η οποία σηκώνει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού.

Ακολούθησαν πολλά επεισόδια ακόμη σε διάφορους τομείς, σε αυτά θα μπορούσε να προσθέσει κανείς την έλλειψη συνεννόησης για τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν από τη Μυτιλήνη για λογαριασμό της Δυτικής Λέσβου, την απένταξη των παιδικών χαρών από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ, το μεταναστευτικό που δεν δέχεται να πάρει θέση η Δυτική Λέσβος, τη λειτουργία δύο ξεχωριστών υπηρεσιών Δόμησης και προσφάτως η διαφωνία για τη συμμετοχή της ΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑΠΑΛ.

 Ανησυχία για τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση αυτή, φαίνεται ότι ενοχλεί έντονα στελέχη και συνεργάτες των δύο δημάρχων  τόσο στο Δήμο Μυτιλήνης όσο και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αφού βλέπουν ξεκάθαρα ότι με την τακτική αυτή θα χαθούν έργα, πόροι πιθανόν και σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες για το νησί μας, στη νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2021.

Τις τελευταίες ημέρες, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από διάφορα στελέχη Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ώστε να έρθουν πιο κοντά οι δύο δήμαρχοι και να συζητήσουν τα προβλήματα και τις διαφορές τους. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι είναι οι δύο Γενικοί Γραμματείς των Δήμων οι Ηρ. Κουντουρέλλης και Άρ. Ελευθερίου οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή της θητείας τους έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες συνεννόησης και προσέγγισης των δύο δημοτικών αρχών, διατηρώντας μεταξύ τους  πολύ καλές σχέσεις.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Κρούσματα κορονοϊού σε Σκαλοχώρι, Μήθυμνα, Βασιλικά και Αγία Παρασκευή

Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του κορονοϊού σε χωριά της Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιατί κόπηκε ο 80χρονος ευκάλυπτος στην οδό Τζάιημς Αριστάρχου;

«Να δημοσιοποιηθούν ο απαραίτητες άδειες και γνωματεύσεις των ειδικών» ζητά η «Δημοκρατική Μυτιλήνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση στη Λέσβο»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί.
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γέρα λόγω έργων

Κλειστή η δημοτική οδός που οδηγεί στο Πέραμα μέσω Ευρειακής
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Οικονομική ενίσχυση και στους συνταξιούχους!»

Επιστολή της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ στον υπουργό Εργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γενική Συνέλευση πριν το τέλος του χρόνου για τη ΔΕΔΑΠΑΛ(;)

Φουντώνει το πολιτικό παρασκήνιο και οι κινήσεις τακτικής στη σκακιέρα της ΔΕΔΑΠΑΛ. Νέους αντιπροσώπους εξέλεξε ο Δήμος Μυτιλήνης. Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά προσφεύγει η Δυτική Λέσβος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικα στολίδια αντί για νοσοκομειακό εξοπλισμό!

Με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων, το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης απέρριψε σχετική πρόταση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης». Πρόταση απαλλαγής από δημοτικά τέλη των πληττόμενων επιχειρηματιών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Μπουρνούς:Να μετατεθεί το «Εξοικονομώ‑Αυτονομώ»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρεμβάσεις εξωραϊσμού στη Δυτική Λέσβο

Φύτευση λουλουδιών, γκαζόν και χλοοτάπητας σε διάφορες περιοχές του Δήμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέες ακτές του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο Δίκτυο παρακολούθησης υδάτων

Πρόδρομη διαδικασία για την ένταξη περισσότερων ακτών στο θεσμό της «Γαλάζιας σημαίας»
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς χρήματα το ΑΤΜ της Εθνικής στη Γέρα

Δεκάδες αγανακτισμένοι συνταξιούχοι προσπαθούν μάταια από το πρωί να βγάλουν μετρητά
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Μια δράση για τη Λέσβο – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Πρόσκληση σε νέους και παιδιά για τη δημιουργία ερασιτεχνικού περιοδικού με εικόνες και προτάσεις για τη Λέσβο που οραματίζονται