× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από την πλατεία Αντισσας στο σπήλαιο του Ορφέα

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημοσίευση 4/6/2023

Από την πλατεία Αντισσας στο σπήλαιο του Ορφέα

Η Άντισσα είναι ημιορεινός οικισμός που βρίσκεται στη δυτική Λέσβο. Βρίσκεται σε απόσταση 76 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης. Εντύπωση θα μας κάνει η πανέμορφη πλατεία με τα καταστήματα δίπλα στη μεγάλη εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, αλλά και η φιλική και θερμή υποδοχή των κατοίκων του χωριού.

Κοντά στο χωριό υπάρχει η μονή Περιβολής. Εδώ εικονίζεται «Η Θάλασσα αποδίδουσα τους νεκρούς». Στην τοιχογραφία παριστάνεται η Θάλασσα - Παναγία ως ωραία γυναίκα – πριγκίπισσα, με στέμμα στο κεφάλι, καθιστή σε κήτος, κρατώντας με τα χέρια μπροστά στο στήθος της ομοίωμα τρικάταρτου πλοίου. Πρόκειται για μία γυναικεία μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Στην περιοχή του χωριού υπάρχει και η ιαματική πηγή Τελώνια.
Στην περιοχή Ράσκα του χωριού βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Λέσβου. Η ονομασία του «Σπήλιος», αλλά είναι γνωστό ως σπήλαιο του Ορφέα. Η είσοδός του, με πλάτος 10 μέτρα και ύψος 12 μέτρα, εντυπωσιάζει.
Πιθανολογείται πως ταυτίζεται με το μαντείο του Ορφέα . Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην περιοχή της Άντισσας λέγεται ακόμα πως εκβράστηκε το κεφάλι και η λύρα του Ορφέα, όταν αυτός σκοτώθηκε και διαμελίστηκε από τις Μαινάδες, οι οποίες πέταξαν το σώμα του στο Θρακικό Πέλαγος.

Πορεία

Ξεκινάμε από την πλατεία με κατεύθυνση το κέντρο υγείας, συνεχίζουμε ακολουθώντας τον κατηφορικό τσιμεντόδρομο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Σύντομα ο δρόμος μετατρέπεται σε χωματόδρομο και στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά έχοντας οπτική επαφή με το σπήλαιο. Όταν φτάσουμε στο χαρακτηριστικό επίπεδο χωράφι, θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι απ’ όπου σύντομα θα βρεθούμε μέσα στο σπήλαιο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ