× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξιχνιάστηκε υπόθεση με τηλεφωνικές απάτες

Συνελήφθησαν 2 νεαροί από την Κρήτη και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή 6 ακόμη ατόμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2020

Εξιχνιάστηκε υπόθεση με τηλεφωνικές απάτες

Υπόθεση απάτης που είχαν στήσει 8 άτομα  νεαρής ηλικίας εξιχνίασαν από κοινού οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ηρακλείου και Λέσβου έπειτα από επισταμένη  έρευνα που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη Λέσβο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι... 

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου όταν μία 57χρονη  συμπολίτισσά μας κατέθεσε μήνυση  στο Αστυνομικό Τμήμα της Λέσβου για περίπτωση εξαπάτησης της, από άγνωστα άτομα που την έπεισαν να καταθέσει σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς το ποσό των 7.200 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι άγνωστοι επικοινώνησαν με τη γυναίκα και της είπαν ότι είναι υπάλληλοι τράπεζας και ότι δικαιούται το ποσό των 27 χιλιάδων ευρώ το οποίο προέρχεται από Ασφαλιστικό Ταμείο για αναδρομικά από τη σύνταξη της μητέρας της. Πρόσθεσαν ωστόσο ότι για να εισπράξει τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το φόρο που αντιστοιχεί σε αυτά. Μάλιστα όπως ανέφεραν θα πρέπει γρήγορα να γίνει η κατάθεση των χρημάτων γιατί ήδη η τράπεζα έχει κόψει τα εντάλματα πληρωμής. Η γυναίκα συνειδητοποίησε ότι έχει πέσει θύμα απάτης όταν περνούσαν οι μέρες και δεν προχωρούσαν όπως τις είχαν πει οι επιτήδειοι δράστες οι διαδικασίες πληρωμής.  

Θύματα και αλλού 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την κατάθεση της μήνυσης οι Αστυνομικές Αρχές άρχισαν να διερευνούν την υπόθεση, στην πορεία της οποίας ανακάλυψαν ότι θύματα των νεαρών γερακιών έχουν πέσει και άλλοι τρεις συμπολίτες μας, από άλλες περιοχές της Ελλάδας  ενώ έγινε απόπειρα εξαπάτησης δύο ακόμη ατόμων.  Ειδικότερα οι νεαροί άπλωσαν τα δίχτυα τους και με το ίδιο δελεαστικό παραμύθι ξεγέλασαν άτομα από Αμοργό, Γρεβενά, Σάμο και Θεσσαλονίκη. Γρήγορα εντοπίστηκαν οι δικαιούχοι των λογαριασμών που κατέληγαν τα χρήματα και οι Αστυνομικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 2 ατόμων ενός 20χρονου και ενός 19χρονου που ζούσαν μόνιμα στην Κρήτη.

Ταυτοποιήθηκε ακόμη η εμπλοκή 6 ατόμων τα οποία φαίνεται ότι σχετίζονται με την υπόθεση είτε μέσω των λογαριασμών τους είτε μέσω των τηλεφωνικών αριθμών που γινόταν η επαφή με τα θύματα.

Γερή μπάζα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους  23.000 ευρώ, ενώ στην κατοχή τους κατά τη σύλληψη βρέθηκαν  945 ευρώ. Εάν μάλιστα οι Αστυνομικές αρχές δεν κατέστρεφαν τα σχέδια τους, δεν αποκλείεται η μπάζα τους να ξεπερνούσε τις 36 χιλιάδες ευρώ αφού είχαν ρίξει δύχτια και σε άλλα θύματα.

Μέθοδοι δράσης 

Η βασική μέθοδος που χρησιμοποιούσαν για να «κοιμίσουν» τους ανυποψίαστους πολίτες ήταν ο αιφνιδιασμός και η βιασύνη. Πίεζαν δηλαδή το θύμα να προχωρήσει στην κατάθεση το συντομότερο δυνατόν με το πρόσχημα ότι έχει κοπεί η επιταγή στο όνομά του και θα εισπράξει τα λεφτά μέσα σε λίγες ώρες. Με τον τρόπο αυτό δελέαζαν τα θύματά τους και δεν τους άφηναν περιθώρια να σκεφθούν καλύτερα ή να επικοινωνήσουν με κάποιον δικηγόρο ή το ίδιο το Ασφαλιστικό Ταμείο για να λάβουν πληροφορίες. Συνήθως η μπάζα που έκαναν έφτανε τις 7 – 9 χιλιάδες ευρώ ενώ τα χρήματα που έταζαν στα θύματά τους ξεπερνούσαν τις 20 με 30 χιλιάδες ευρώ. Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και εστιάζουν πλέον στον τρόπο και στα κριτήρια επιλογής των θυμάτων τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»