× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς η Τουρκία οδηγείται από τον Ερντογάν σε οικονομική αυτοκτονία

Με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να προμηνύουν μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/3/2019

Πώς η Τουρκία οδηγείται από τον Ερντογάν σε οικονομική αυτοκτονία

Με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να προμηνύουν μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, η πολιτική ηγεσία προχωρά σε κινήσεις πανικού, καθώς κατρακυλά ξανά η τουρκική λίρα, ξοδεύοντας το ένα τρίτο των συναλλαγματικών αποθεμάτων-αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων- για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε προεκλογική ομιλία του ο Ερντογάν απείλησε όσους στοιχηματίζουν κατά της λίρας ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» και οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη κάνει πράξη την υπόσχεση του Τούρκου προέδρου. Τόσο η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας όσο και ο τραπεζικός επόπτης ανακοίνωσαν ότι ερευνούν την «JP Morgan» επειδή οι αναλυτές της συνέστησαν σε πελάτες τους να πουλήσουν τουρκικές λίρες.

Η συμβουλή αυτή ήταν «παραπλανητική» και «χειραγωγούσε» την αγορά, σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες.

Πάντως, πέρα από τις κερδοσκοπικές κινήσεις των ξένων επενδυτών-πραγματικές ή φανταστικές- το πρόβλημα εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα είναι πολύ βαθύτερο και αγγίζει κυρίως τους Τούρκους πολίτες και τις εγχώριες επιχειρήσεις, όπως φάνηκε κι από τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, όπου καταγράφηκαν συνεχείς μετατροπές λιρών σε σκληρό συνάλλαγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν χάσει την πίστη τους σε ένα νόμισμα το οποίο η κυβέρνηση αναγκάζεται να υπερασπιστεί με οποιοδήποτε κόστος – κυριολεκτικά – και την Πέμπτη η λίρα υποχώρησε 5%, φθάνοντας τις 5,5914 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με μαρτυρία επενδυτή στο «Bloomberg» οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία αγόρασαν μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ντόπιοι αγοράζουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι ιδιώτες και επενδυτές κατέχουν τώρα ρεκόρ «σκληρού νομίσματος» αξίας 176 δισεκατομμυρίων δολαρίων από περίπου 25 δισεκατομμύρια, που ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σημείωσαν απότομη μείωση αυτό το μήνα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων σε ξένο νόμισμα και δείχνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο, πλέον, για τον Ερντογάν να ελέγξει την κατάσταση της οικονομίας μετά τις εκλογές, χωρίς να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «Financial Times», η Τουρκία έχει «κάψει» τώρα τουλάχιστον το ένα τρίτο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων -μόνο αυτό το μήνα- σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη «βουτιά» της λίρας πριν από τις εκλογές της Κυριακής, θέτοντας τη χώρα σε πορεία νομισματικής και χρηματοδοτικής κρίσης. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα είναι σήμερα 24,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, με μείωση 13%, μέσα σε μια εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε σήμερα πως έχει ο ίδιος το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε τις επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

 

«Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει» δήλωσε ο Ερντογάν.

 

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις και υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, ενώ επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Πέρα, όμως, από τις θεωρίες συνωμοσίας και τα άλλα ευτράπελα που επιστρατεύει ο Ερντογάν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όπως σημειώνει ο «Bloomberg» αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μεγάλος και φαίνεται στα CDS (τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου στα ομόλογα της Τουρκίας, που αυξάνονται πάνω από τις 400 μονάδες βάσης) πάνω κι από το Ιράκ, την Ελλάδα, την Αγκόλα και το Πακιστάν. Οι μόνες χώρες με ακριβότερα CDS είναι η Ουκρανία, η Αργεντινή και ο Λίβανος … για τώρα, επειδή αύριο μπορεί να αλλάξει κι αυτό με τους αναλυτές να προβλέπουν, παράλληλα, την ισοτιμία να φθάνει τις 6 λίρες ανά δολάριο.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast