× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δίνουν τα χέρια η Δυτική Λέσβος, ο Δήμος Λήμνου και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου

Ένα βήμα πριν την ίδρυση νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας, βρίσκονται οι τρεις δήμοι όπως δήλωσε στο «Ν» ο αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 11/11/2020

Δίνουν τα χέρια η Δυτική Λέσβος, ο Δήμος Λήμνου και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου

Στη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με τη συμμετοχή και συνεργασία των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, όπως αποκάλυψε στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Στρατής Ζαφείρης.

Αύξηση παραγωγικότητας των δήμων 

Όπως σημείωσε ο Στρ. Ζαφείρης, ήδη έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εταιρείας και προχωρά πλέον η ίδρυσή της το επόμενο διάστημα. «Η εταιρεία αυτή θα είναι στην ουσία ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας, στην τεχνική και διοικητική επάρκεια των ΟΤΑ που συμμετέχουν. Για να αντιληφθεί κανείς το ρόλο της εταιρείας αυτής αρκεί να γνωρίζει ότι θα αυξήσει την παραγωγικότητα σε έργα και δράσεις του δήμου κατά 50%. Δηλαδή αν ο δήμος μέσα στην τετραετία μπορεί να ολοκληρώσει 100 έργα με τη βοήθεια της εταιρείας αυτής θα ολοκληρώσει 150. Οι Δήμοι που θα συμμετέχουν στην εταιρεία θα μπορούν να εκχωρούν τα έργα που υλοποιούν ή σχεδιάζουν με προγραμματική σύμβαση στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ώστε να τα διαχειριστεί αυτή».

Σύμφωνα με τον Στρ. Ζαφείρη η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Δυτικής Λέσβου στην οποία θα συμμετέχουν και οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου θα λειτουργήσει στα πρότυπα των ιδιωτικών Ανώνυμων Εταιρειών ενώ τον πρώτο λόγο σε αυτή θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Εταιρείας δεν θα είναι, σύμφωνα με τον Στρ. Ζαφείρη δημοτικοί σύμβουλοι αλλά άτομα με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των έργων και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων τα οποία θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Καμία επαφή με το Δήμο Μυτιλήνης 

Αναφερόμενος ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην επιλογή του Δήμου να συνεργαστεί με τη Λήμνο και τον Άη Στράτη και όχι με το Δήμο Μυτιλήνης, σημείωσε ότι δεν υπήρξε κάποια επαφή ή συζήτηση για το θέμα αυτό με τον όμορο δήμο, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο οι δήμοι που έχουν πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους όπως η Μυτιλήνη, μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους στη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών και εταιρειών. Πρόσθεσε δε, ότι η νομοθεσία είναι αρκετά σύνθετη σε αυτό το ζήτημα και χρειάζεται προσεκτική διαχείριση και σωστός σχεδιασμός ώστε η αναπτυξιακή εταιρεία που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει εργαλείο για το δήμο και όχι τροχοπέδη στην εξέλιξή του.

Φεύγει η Δ.Λέσβος σταδιακά από ΑΔΕΛ 

Σχολιάζοντας ο Στρ. Ζαφείρης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τη συμμετοχή της Δυτικής Λέσβου στη Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση Λέσβου (ΑΔΕΛ), σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος σε πρώτη φάση εγκλωβίστηκε από τη νομοθεσία και αναγκάσθηκε για λίγο καιρό να συμμετέχει στη διοίκηση και διαχείριση της ΑΔΕΛ με ένα μικρό ποσοστό. «Το επόμενο διάστημα, σημειώνει ο Στρ. Ζαφείρης, θα αποσύρουμε σταδιακά όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δραστηριότητες του δήμου μας, που διαχειρίζεται η ΑΔΕΛ και στη συνέχεια θα φύγουμε εντελώς από την Εταιρεία.

«Κάποιες από τις δραστηριότητες και τα ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο μας και σήμερα γίνεται διαχείριση από την ΑΔΕΛ, θα επιστρέψουν σε εμάς προκειμένου να γίνει καλύτερος σχεδιασμός και αξιοποίηση, κάποια άλλα θα δοθούν στη νέα Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου μας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέα αναπτυξιακά σχήματα και συνεργασίες της Δυτικής Λέσβου το επόμενο διάστημα για να υλοποιηθούν όλα τα σχέδια και οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από τη Δημοτική Αρχή».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια για τις κοινότητες στο νέο νόμο

Σε διαβούλευση έως τις 18 Μαρτίου το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ψέματα καταλογίζει στον Κύτελη για τη νέα δομή η «Πυξίδα»

Ανακοίνωση της παράταξης μετά τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό
ΑΓΟΡΑ

«Τρέχουν» οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα έως τις 16 Μαρτίου 2021
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένας «κομάντο» στη Διοίκηση της 98 ΑΔΤΕ

Ο Υποστράτηγος Δημήτρης Τσιπίδης νέος Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου
ΤΑΞΙΔΙΑ

Έστω και δοκιμαστικά, ξανά Μυτιλήνη– Θεσσαλονίκη 10 χρόνια μετά!

Ξεκίνησε η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λεηλασία της δημοτικής περιουσίας

Λεηλατήθηκε η περιουσία της «Αιολικής» Επιχείρησης Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Δήμου Μυτιλήνης. Σκουπίδια ότι περίσσεψε και πληρώθηκε με τα λεφτά των πολιτών της Μυτιλήνης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα ρατσιστικά συνθήματα καλλιεργούν το μίσος στους λαούς»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα συνθήματα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το εθνικιστικό ντελίριο βαφτίζεται εμψύχωση ηθικού»

Δήλωση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα για το περιστατικό στο στρατόπεδο Μαρινέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ρουσφέτια συγγενών και ημετέρων καταγγέλλει ο Κατζανός

Ως συνυπεύθυνη σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, ο πρώην αντιδήμαρχος κατονομάζει τη Δήμητρα Αλεξανδρή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράτησαν πέτρες και υλικά στην οδό Καραντώνη

Καταγγελία κατοίκου της περιοχής για την εγκατάλειψη εδώ και 3 εβδομάδες υλικών στην άκρη του δρόμου από συνεργείο τηλεφωνικής εταιρείας και την αδιαφορία του Δήμου
ΑΓΟΡΑ

Επί τάπητος τα μέτρα του λοκντάουν με τους καταστηματάρχες

Συνάντηση Αστυνομίας και Εμπορικού Συλλόγου