× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεύτερο κύμα ή κατακλυσμός

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/11/2020

Δεύτερο κύμα ή κατακλυσμός

Όπως ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα ήρθε (για Σεπτέμβριο το προσδιόριζαν κάποιο επιστήμονες) κι είναι έντονο. Κι αλλού συμβαίνει, είναι μια απάντηση. Όμως η απλή λογική λέει ότι εσύ κοιτάς τι συμβαίνει στο σπίτι σου. Πόσο προετοιμαστήκαμε ως χώρα, ως λαός και περισσότερο τι έπραξε η κυβέρνηση. Μάλλον λίγα, αν μέσω λαθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή άνοιξαν τα σύνορα για τουρισμό, ανεξέλεγκτα. Δεν γινόταν κανένας έλεγχος στους εισερχόμενους στη χώρα μας. Ακολούθησαν οι κρουαζιέρες. Και τα δυο δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα στην οικονομία. Ενώ μπορούσε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ειδικά ο τοπικός, με κοντινούς προορισμούς. Τα μέσα μεταφοράς είχαν μεγάλη πληρότητα. Τα καράβια και περισσότερο το μετρό με τα λεωφορεία ήταν «τίγκα».

Στους εκκλησιασμούς, λόγω κλειστού χώρου, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε περιορισμός. Το ίδιο και στη Θεία Κοινωνία. Άλλο η πίστη κι άλλο η λήψη μέτρων για προστασία από τον κορονοϊό. Η λήψη μέτρων δεν είναι κατά της Εκκλησίας, όσο κι αν θέλουν να το μεταφράσουν έτσι.

Η αύξηση των κρουσμάτων ερχόταν, με άλματα. Το έδειχναν οι εργαστηριακές αναλύσεις των λυμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών (με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας Καθηγητή κ. Νίκο Θωμαΐδη) και οι αντίστοιχες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δεν έγινε. Δεν έγιναν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Χρειάζονται μπόλικες χιλιάδες γιατρών. Α! προσλήφτηκαν συνοριοφύλακες (και στην Κόρινθο!). Άντε τώρα να μας προφυλάξουν από τον κορονοϊό. Με τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια, τα τραγούδια από καλλιτέχνες και τα μπράβο δεν έρχεται το ποθούμενο αποτέλεσμα. Δεν επιτάχτηκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αν είμαστε σε πόλεμο, όπως ακούγεται από υπουργούς, τότε γίνονται και επιτάξεις. Ούτε έγιναν μαζικά τεστ, όπου χρειαζόταν, όπου παρουσιαζόταν κάποιο κρούσμα.

Συνεχώς ανακοινώνονται μέτρα και σύντομα αναιρούνται. Θα επιτραπεί να γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες με θεατές, λέει το βράδυ ο υφυπουργός αθλητισμού. Όχι λέει το άλλο πρωί ο πρωθυπουργός. Τι εφαρμόζεται σήμερα. Καραντίνα σε όλη τη χώρα, μάσκες παντού και πρόστιμα. Διπλασιασμός του προστίμου, από 150 σε 300 ευρώ. Ναι να υπάρχει, αλλά να μην είναι τιμωρητικό το μέτρο.

Όλοι οι υπεύθυνοι, διοικητές, διευθυντές, προϊστάμενοι αναμασούν τις ίδιες φράσεις: να φοράτε μάσκα και να πλένεστε• κάτι που το ξέρουν και το εφαρμόζουν στην συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες. Ο δε πρωθυπουργός μας «έπρηξε» στο εγώ και εγώ. Υπάρχει κι ο πληθυντικός της ευγένειας και της πράξης. Κάθε δυο μέρες ανακοινώνεται τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης. [Μέχρι να σταλεί τούτο το κείμενο ήρθε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 εννιά το βράδυ, η αύξηση κρουσμάτων και νεκρών].

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιθύνοντες, πρωθυπουργός, υπουργοί, κυβέρνηση έχουν χάσει τον έλεγχο. Αυτό μαρτυρείται από σχεδόν όλες τις πλευρές. Εκτός των λιβανιστών, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία έλαβαν 22 (είκοσι δύο) εκατομμύρια ευρώ, δήθεν για να υποστηρίξουν τα μέτρα της καραντίνας και να παρουσιάσουν τρόπους προφύλαξης.

Δηλαδή για αυτό που είναι υποχρεωμένα. Οπότε σιωπούν, παρουσιάζουν μόνο τα θετικά σημεία, αποσιωπούν τις άλλες φωνές. Όμως μετά τα γεγονότα του σήμερα έρχεται το γράψιμο της ιστορίας. Εκεί θα αποτυπωθεί πώς προσέγγισαν τα γεγονότα οι εφημερίδες, τα κανάλια κι οι δημοσιογράφοι. Η υστεροφημία δεν διορθώνεται με τα ευρώ της εξαγοράς.

Ήδη άρχισαν κάποιοι από τους κυβερνώντες να δηλώνουν: «δεν εκτιμήσαμε σωστά τα μέτρα για τον τουρισμό», «δεν προετοιμαστήκαμε σωστά». Αυτό ονομάζεται εγώ διαχωρίζω τη θέση μου, για να επιπλεύσω από το κύμα του πολιτικού πνιγμού. Να σημειώσουμε ότι κόμματα, επιστημονικοί φορείς και άλλοι ζητούν να δημοσιοποιηθούν οι εισηγήσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Για να δούμε αν αυτές συμφωνούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος εκτός της ατομικής ευθύνης, την οποία δείξαμε σε μεγάλο βαθμό στον πρώτο εγκλεισμό, υπάρχει κι η πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων. Δεν φταίνε τα SMS για άθληση, οι νέοι που συχνάζουν στις πλατείες, τα ανοιχτά περίπτερα, ατομικά ο καθένας από εμάς.

Αυτά ισχύουν, εν μέρει. Κατά τα άλλα οι μάσκες δεν μπορούν να κρύψουν το κάθε κενό και λάθος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός