× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι στον νέο γύψο με πρόσχημα την πανδημία»

Ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2020

«Όχι στον νέο γύψο με πρόσχημα την πανδημία»

Ενάντια στα νέα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Λέσβου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία αναφέρει αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«17 Νοέμβρη 1973. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου από φοιτητές/τριες και εργαζόμενους/ες ενάντια στη Χούντα πνίγεται στο αίμα, από την είσοδο του τανκς και τους τυφλούς πυροβολισμούς στις τριγύρω περιοχές. Νεκροί πέφτουν δεκάδες φοιτητές και νεολαίοι. Μεταξύ αυτών και ο Μυτιληνιός φοιτητής Μιχάλης Μυρογιάννης από το όπλο του Ντερτιλή. Οι διεκδικήσεις των φοιτητών/τριών και εργαζομένων για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία ξεκινούν να ξεχαρβαλώνουν το υφαντό της κυριαρχίας της Χούντας του Παπαδόπουλου και του εφτάχρονου “γύψου” στον οποίο είχε μπει η χώρα.

Σήμερα βρισκόμαστε 47 χρόνια μετά, εν μέσω μίας πανδημίας που επαναπροσδιόρισε τις καθημερινότητες εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή, και επιβεβαιώνεται στην παρούσα συγκυρία, πως η κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει την πανδημία με όρους οικονομίας και καταστολής, υποβιβάζοντας την διαρκώς από τη θέση ενός ζητήματος δημόσιας υγείας. Αν εξετάσουμε μόνο το τελευταίο διάστημα διαχείρισης, γίνεται προφανές πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην προστασία της δημόσιας υγείας, από το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, μέχρι την προχειρότητα του ανοίγματος των σχολείων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Παρά τις εκκλήσεις δεκάδων οργανώσεων, η κυβέρνηση ήδη από το Μάρτιο, συντηρούσε υπερπληθή καμπ προσφύγων, χωρίς να εξασφαλίζει τα βασικά για τη διαβίωση τους, αφήνοντας εσκεμμένα χιλιάδες ανθρώπους και παιδιά στο έλεος του ιού, από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ μέχρι την πλ. Βικτωρίας. Για όλα αυτά, αντί να προσλάβει γιατρούς συνέχισε να προσλαμβάνει αστυνομικούς και συνοριοφύλακες, κλείνοντας τις δομές υγείας που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό αυτό.

Η κυβέρνηση αφού θυσίασε και υπέσκαψε κάθε ουσιαστική δυνατότητα για περιορισμό της διασποράς του ιού στο όνομα της αγοράς και των καπιταλιστικών κερδών, αφού απέφυγε συνειδητά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και πριμοδότησε προκλητικά τον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα υγείας, αφού αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αφού άφησε έξω από κάθε ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο τους εργασιακούς χώρους, αφού ανέχθηκε προκλητικές εκδηλώσεις αυτοεξαίρεσης της Εκκλησίας από τα μέτρα περιορισμού, τώρα επιχειρεί ξανά να μεταθέσει τις εγκληματικές της ευθύνες καταγγέλλοντας τους «ανεύθυνους» πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας το δόγμα του αρπακτικού καπιταλισμού πως η κρίση είναι κίνδυνος και ευκαιρία, επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση του κορωνοϊού σε κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολλών και σε ευκαιρία για την κλιμάκωση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της κρατικής καταστολής. Περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού χρειάζονται, αλλά η δραματοποίηση και οι παράλογες απαγορεύσεις, η στοχοποίηση της νεολαίας, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, η επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα δεν αποτελούν αστοχίες μιας κυβέρνησης που πολιτεύεται με στόχο τη δημόσια υγεία, αλλά συνειδητό σχέδιο ελέγχου και καταστολής καθώς η κρίση βαθαίνει και τα χειρότερα έρχονται. Μη μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή της για τη χαρά και την αισιοδοξία που σκόρπισε η πρόσφατη καταδίκη των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής στους αντιρατσιστές, αντιφασίστες και δημοκράτες πολίτες, έχει εξαπολύσει τα ορκ των ΜΑΤ και των άλλων «σωμάτων ασφαλείας» κατά νεολαίων, εργαζομένων και διαδηλωτών, ανακοινώνει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ετοιμάζει νόμο για να βάλει τον εργατικό συνδικαλισμό στην άκρη, επαναφέρει σε όλες του τις διαστάσεις τα χουντικά δόγματα προσαρμοσμένα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής απολυταρχίας, με αποκορύφωμα την αντι- συνταγματική απόφαση για την απαγόρευση του συνέρχεσθαι σε όλη την επικράτεια. Απόφαση που σήκωσε θύελλες αντιδράσεων απ’ τον πολιτικό κόσμο, αλλά και την αντίδραση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που την σχολίασε ως μία απόφαση που υπερβαίνει τα όρια ενός Κράτους Δικαίου.

Ωστόσο, το Πολυτεχνείο δεν είναι εορταστική επέτειος, ούτε κρατική υπόθεση ούτε χριστιανική εορτή για να τη διαχειρίζεται εν λευκώ η Αστυνομία ή να την απαγορεύει η κυβέρνηση. Ήταν, είναι και θα είναι υπόθεση των κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων που εμπνέονται και γι’ αυτό θεωρούν χρέος τους να διατηρούν άσβεστες τις μνήμες του αγώνα για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Οι αγωνιστικές μνήμες δεν παραγράφονται και δεν καταργούνται, ο αγώνας για τη διάσωση και μεταλαμπάδευσή τους είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία. Οι χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις και η προσομοίωση χουντικού αυταρχισμού στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας δεν θα περάσουν. Ό,τι δεν κατάφεραν παρά προσωρινά ο Παπαδόπουλος κι ο Ιωαννίδης με τη χούντα, δεν θα το καταφέρει ο Μητσοτάκης με το σκιάχτρο της κοινοβουλευτικής αυταρχίας.

Όσοι/ες βλέπουμε τις εκδηλώσεις μνήμης στην επέτειο της εξέγερσης χρέος και εγερτήριο αγώνα δεν θα επιτρέψουμε την κατά κυβερνητική εντολή «παραγραφή» και κατάργησή τους. Απέναντι στην κυβέρνησης της τρομοκρατίας και του εκφασισμού να χτίσουμε τοίχος αντίστασης και αλληλεγγύης.

Για τους αγώνες τους χθες, του σήμερα και του αύριο! Για τις γενιάς μας τα «Πολυτεχνεία»!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι ναύτες την Πρωτομαγιά

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών ) ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία της Πρωτομαγιάς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην ανακοίνωση του τονίζει πως η 1η Μάη είναι η ημέρα που οι εργάτες σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους και ενώνουν τις φωνές τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Ισπανία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας