× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρία Κομνηνάκα στην πρώτη γραμμή!

Χημικά στην Αθήνα, χωρίς εντάσεις η συγκέντρωση για την κατάθεση στεφάνων από Εργατικό Κέντρο και ΚΚΕ στη Μυτιλήνη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/11/2020

Η Μαρία Κομνηνάκα στην πρώτη γραμμή!

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης, ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και δυνάμεις της αστυνομίας κατά την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), ελικόπτερα και drones τα μέτρα είναι δρακόντεια, ενώ αυξημένη αστυνομική παρουσία υπάρχει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μέλη του ΚΚΕ που βρίσκονταν στα Προπύλαια συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Παράλληλα, έγιναν προσαγωγές στην πλατεία Κοραή. Μάλιστα βουλευτές της παράταξης βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να μιλήσουν με τον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Στην πρώτη γραμμή επιχειρώντας να «διασώσει» από τα χέρια της αστυνομίας διαδηλωτές και η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όργιο Κυβερνητικού Αυταρχισμού

Το σημερινό όργιο αστυνομικής βίας, κυβερνητικού αυταρχισμού και καταστολής, όπως χαρακτηρίζεται καταδικάζει με ανακοίνωσή του, το Κουμουνιστικο Κόμμα, αναφερόμενο στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.

«Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα», καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.  

Στη Μυτιλήνη

Σε κατάθεση στεφάνων προχώρησε η μικρή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, του ΚΚΕ Λέσβου και των Ενώσεων Συνταξιούχων στην προτομή του δικού μας νεκρού του Πολυτεχνείου, Μιχάλη Μυρογιάννη.

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ευλαβικά τις αποστάσεις, ενώ πίσω, στην πλατεία Βουρνάζων ήταν αισθητή η παρουσία της Αστυνομίας. Πάντως δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση.

Ομιλία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, για το μήνυμα της ημέρας πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Μπάμπης Ντινενής. Ανέφερε μεταξύ άλλων: 

"Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Βρισκόμαστε εδώ, στο μνημείο του συντοπίτη μας Μιχάλη Μυρογιάννη, που τέτοια μέρα σαν σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος εν ψυχρώ από το ανδρείκελο της χούντας Ντερτιλή.

Τιμούμε όλους όσους έπεσαν την ηρωική τούτη μέρα, τους εκατοντάδες που βασανίστηκαν και εξορίστηκαν, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που προέταξαν τα στήθη τους και γιγάντωσαν την αντίσταση του λαού μας οδηγώντας τελικά στην ανατροπή της αμερικανοεμπνευστης Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν είναι ημέρα μνήμης μόνο. Είναι ημέρα που προτάσσονται τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που παραμένουν πάντα επίκαιρα. Το διήγημα ότι το ΝΑΤΟ είναι φορέας σταθερότητας και «εγγυητής» ειρήνης στην περιοχή μας έχει καταρρεύσει. ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ, βάζουν την χώρα και τον λαό μας σε επικίνδυνα νερά. Αποκαλυπτική είναι και η τελευταία έκθεση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου δεν είδαν πουθενά παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γκριζάρει» για τα καλά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σε μια τοποθέτηση που αντικειμενικά ανοίγει θέμα συνόρων. Την ίδια στιγμή ανοίγεται η συζήτηση για άνοιγμα περισσότερων ΝΑΤΟικών βάσεων σε νησιά της χώρας μας καθώς και για ανανέωση των υπαρχουσών συμφωνιών επ’αόριστον για τις βάσεις, όπου υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια, ναυπηγεία, περνάνε σε μονοπώλια με συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί δεν γνωρίζουν κανένα «διάλειμμα» στο όνομα της πανδημίας, άρα δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από το λαό να αναστείλει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη.

Γιατί και σήμερα είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Ψωμί, γιατί οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ρίχνουν την νεολαία μας στην αγορά εργασίας με κατώτατους και υποκατώτατους μισθούς, σε προγράμματα απασχόλησης λάστιχο. Με το τελευταίο νομοσχέδιο με την  κατάργηση του 8ωρου ανοίγουν το δρόμο για 10ωρη εργασία χωρίς δικαιώματα, πετάνε στο καλάθι των αχρήστων κατακτήσεις της εργατικής τάξης εκατό και πλέον χρόνων. Με το πρόσχημα της πανδημίας , αφήνουν τους εργαζόμενους βορά στα αφεντικά και τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Πάνε να φορτώσουν την νέα οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου στις πλάτες μας, πετώντας και το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης. Λες και φταίει ο εργαζόμενος λαός για τα μηδαμινά μέτρα που πάρθηκαν για την πανδημία εδώ και 8 μήνες.

Είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Παιδεία, γιατί η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφού πρώτα αύξησε το όριο των μαθητών ανά τάξη, παίζοντας με την υγεία όλων, αψηφώντας την διεκδίκηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών ανά την Ελλάδα για μικρότερες τάξεις των 15 αντί των 25 μαθητών, και στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό, εκπαιδευτικό ή μη όπως καθαρίστριες κτλ.

Είναι ημέρα που ο λαός μας ζητά βροντοφωνάζοντας Ελευθερία, γιατί όσο και να παλεύουν για το αντίθετο, εμείς κάτω από τις μάσκες θα έχουμε φωνή και θα διεκδικούμε. Γιατί οι μάσκες είναι για την προστασία μας, και όχι φίμωτρο. Είναι ξεκάθαρο συνάδελφοι, ότι τα προκλητικά μέτρα που πάρθηκαν αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση, με την απαγόρευση του σημερινού εορτασμού, δεν έγιναν για την προστασία του Λαού όπως ευαγγελίζονται  για τον κορονοιο.  Έχει αποδείξει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι μπορεί να τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία του. Το απέδειξε περίτρανα την άλλη ιστορική μέρα – σταθμό του εργατικού κινήματος. Την πρώτη του Μάη, οπου σε κάθε πόλη έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας. Ήδη έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές σε κείμενο καταδίκης αυτής της απόφασης, και έχει παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., καταδικάζουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν να την αποσύρει. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι υπογραφές γίνονται χιλιάδες, και καλούμε και από αυτό το βήμα να αποσυρθεί αυτή η απόφαση αυταρχισμού που μόνο άλλες εποχές της πρόσφατης ιστορίας θυμίζει.

Σήμερα είναι μέρα που διεκδικούμε την Υγεία του Λαού μας. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε στην κυβέρνηση, που εδώ και τόσους μήνες δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να στελεχώσει και να στηρίξει τον τομέα της Υγείας. Αντί να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις, αντί να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, δίνουν ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες για αντιμετώπιση τάχα της πανδημίας. Αυτοί που ζητούσαν τον λαό να γίνει χειροκροτητής των υγειονομικών με την μάχη που δίνουν για την ίδια την ζωή, σε όποιες αγωνιστικές διεκδικήσεις τους απάντησαν με αυταρχισμό και καταστολή.

Συναδέλφισες συνάδελφοι, με επίκεντρο την σημερινή μέρα καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες να μην δείξουν καμία ανοχή στην νέα μεγαλύτερη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας και τις διεκδικήσεις μας. Όσο τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ανεκπλήρωτα θα μας βρίσκουν μπροστά τους στον δρόμο του αγώνα.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα με τις διεκδικήσεις μας για την πανεργατική απεργία στις 26 του Νοέμβρη! Τα  αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν στο γύψο!», κατέληξε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μπάμπης Ντινενής. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σημερινή συγκέντρωση:           

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή