× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πολιτική επιλογή και όχι τεχνικό πρόβλημα»

Συνέντευξη στο «Ν» του επικεφαλής της "ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο" και δημοσιογράφου Νίκου Μανάβη. Μιλά για το φιάσκο της ενίσχυσης covid και για το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 19/11/2020

«Πολιτική επιλογή και όχι τεχνικό πρόβλημα»

Ξεκάθαρη πολιτική επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίo" και δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, Νίκος Μανάβης, την προσπάθεια αποκλεισμού  χιλιάδων ελαιοπαραγωγών της χώρας μεταξύ αυτών και των Λέσβιων παραγωγών  από την ενίσχυση λόγω covid19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αποκλεισμός των παραγωγών της Λέσβου  σε πρώτη φάση , με το αιτιολογικό ότι δεν αναγνωρίζονται  ως παραγωγικές ποικιλίες η κολοβή, η Αδραμυτινή και η λαδολιά ως γνωστόν προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους παραγωγούς του νησιού μας, οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν την Τρίτη ότι δεν μπορούν να μπούνε στο σύστημα και να καταθέσουν αίτημα για την ενίσχυσή τους.

Δεν είναι λάθος είναι επιλογή

Ο Νίκος Μανάβης μιλώντας  στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» μεταξύ άλλων χαρακτήρισε γελοίους τους ισχυρισμούς ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου καθώς και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα αποκλείστηκαν λόγω τεχνικών λαθών και αδυναμιών του συστήματος, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις για το ποιοι χρηματοδοτούνται και ποιοι όχι, λαμβάνονται από τα πολιτικά στελέχη των Υπουργείων και όχι από τους υπαλλήλους. «Προφανώς ο στόχος ήταν, σημειώνει ο Νίκος Μανάβης , το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ούτως ή άλλως μικρό για να καλύψει το σύνολο των παραγωγών,  να μοιραστεί σε λίγότερους αγρότες. Για το λόγο αυτό μπήκαν ορισμένοι κόφτες – κριτήρια που θα περιόριζαν τους δικαιούχους. Το πρώτο κριτήριο ήταν να αποκλειστούν όσοι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το δεύτερο κριτήριο είναι να αποκλεισθούν ορισμένες ποικιλίες ελιάς μεταξύ αυτών και οι ελιές που ευδοκιμούν στο νησί μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις φέρνουν  την αλλαγή

Αναφερόμενος ο Ν. Μανάβης στο ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες, κάτι που είναι ορατό πλέον,  και να γίνουν τελικά αποδεκτές οι αιτήσεις των παραγωγών της Λέσβου σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν γίνει αυτό θα αποτελεί όπως και η αρχική επιλογη αποκλεισμού, πολιτική απόφαση η οποία λαμβάνεται ανάλογα με τις αντιδράσεις των παραγωγών που αποκλείονται και των φορέων που τους εκπροσωπούν. 

Πληγή ο καταρροϊκός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της Συνέντευξής του ο Νίκος Μανάβης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες το κτηνοτροφικό κεφάλαιο του νησιού, ο καταρροϊκός πυρετός και η καραντίνα απαγόρευσης εξόδου ζώντων ζώων για εκτροφή.

Όπως σημείωσε, η καραντίνα διαρκεί για 15 χρόνια τουλάχιστον και θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Μόνιμες ενισχύσεις ή προσλήψεις κτηνιάτρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα λεγόμενα εξωτικά νοσήματα των ζώων, όπως είναι ο καταρροϊκός πυρετός, τονίζει, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της γειτνίασης με τα απέναντι παράλια αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τα κοπάδια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η πολιτεία λοιπόν, είτε πρέπει να προχωρήσει στην μόνιμη επιδότηση των κτηνοτρόφων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που προκύπτουν από τη μόνιμη καραντίνα είτε θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών και την εκρίζωσή τους από τα κοπάδια μας. Η δεύτερη επιλογή είναι σίγουρα ο δύσκολος δρόμο καθώς απαιτείται ενίσχυση των υπηρεσιών Κτηνιατρικής με επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση εξέλιξης των ασθενειών και το συστηματικό ψεκασμό των κοπαδιών. Δυστυχώς η πολιτεία διαχρονικά έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες αυτές και να στηρίξει γενικότερα τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές