× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Λεσβιακή φυλή προβάτου είναι περιζήτητη σε όλη τη χώρα»

Αποκαλυπτική Συνέντευξη της κτηνιάτρου Αναστασίας Δαούση στο «Ν». Προτάσεις για την έξοδο από την πολυετή καραντίνα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/11/2020

«Η Λεσβιακή φυλή προβάτου είναι περιζήτητη σε όλη τη χώρα»

Επικό λάθος των τεχνικών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έμειναν εκτός συστήματος και πλατφόρμας ενίσχυσης για τον covid, ανάμεσά τους και το σύνολο σχεδόν των Λέσβιων παραγωγών, η ιδιοκτήτρια Κέντρου Υποδοχής Δικαιωμάτων ΟΣΔΕ (ΚΥΔ) και κτηνίατρος Αναστασία Δαούση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόχειρος σχεδιασμός

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η Αναστασία Δαούση  αναφέρθηκε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας γκάφα τεραστίων διαστάσεων το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων ελαιοπαραγωγών κάτι που όπως είπε δείχνει ότι το Υπουργείου δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αυτού του είδους τα ζητήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία όπως είναι η σημερινή, όπου το εισόδημα των παραγωγών έχει μειωθεί δραματικά.

Όπως τόνισε η Αν. Δαούση το λάθος αναμένεται να διορθωθεί άμεσα σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα ΚΥΔ του νησιού μας, των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση. Σημείωσε δε, ότι πρόκειται για μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση εν μέσω πανδημίας κορονοϊού με μεγάλη διασπορά στο νησί της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καταρροϊκός δεν θα φύγει εύκολα...

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Αναστασία Δαούση αναφέρθηκε στο μέγα ζήτημα της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την κτηνοτροφία της Λέσβου, ενώ όπως είπε συμπληρώθηκαν πλέον 15 χρόνια συνεχούς καραντίνας κάτι που έχει εξουθενώσει τους κτηνοτρόφους του νησιού.

«Ο καταρροϊκός πυρετός, σημείωσε η Αν. Δαούση ενδημεί μόνιμα στα κοπάδια του νησιού μας και προέρχεται κυρίως από την επαφή των ζώων, βοοειδών και στη συνέχεια προβάτων, με κουνούπια που μεταφέρονται με τον αέρα από τα απέναντι παράλια. Στην Τουρκία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο για την καταπολέμιση των επιζωοτιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το περιζήτητο πρόβατο

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή πλήττει σοβαρά τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι δεν μπορούν να πουλήσουν νεαρά ζώα για αναπαραγωγή από τη γνωστή και περιζήτητη φυλή του Λεσβιακού προβάτου. Η συγκεκριμένη φυλή η οποία ζει και αναπαράγεται στον τόπο μας, είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μάλιστα ακόμη και σήμερα 15 χρόνια μετά την καραντίνα και την απαγόρευση εξαγωγής ζώων για εκτροφή και αναπαραγωγή, οι έμποροι και οι εκτροφείς της χώρας, αναζητούν απεγνωσμένα να αγοράσουν σε πολύ υψηλή τιμή ζώα της Λεσβιακής φυλής».

Υπάρχουν λύσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη στον τρόπο που θα μπορούσε να βγει από το αδιέξοδο της καραντίνας η Λεσβιακή κτηνοτροφία και ελεγχόμενα κάτω από ορισμένες συνθήκες να  ξεκινήσει τις εξαγωγές των ζώων, η Αναστασία Δαούση σημείωσε ότι αν η πολιτεία και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνεργαστούν και προχωρήσουν στην στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με επιστημονικό προσωπικό, τότε μπορούν να προχωρήσουν ελεγχόμενα οι μετακινήσεις νεαρών ζώων για αναπαραγωγή.

«Αυτό μπορεί να γίνει μετά από αυστηρούς ελέγχους υπό την εποπτεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα της κτηνοτροφίας στο νησί μας και τις περιόδους που αυτό μπορεί να γίνει».

Κατρακύλα στην τιμή του κρέατος

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε η Αναστασία Δαούση η κτηνοτροφία στη Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. «Η καραντίνα και το κλείσιμο των καταστημάτων και της εστίασης στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ένα γεγονός που έχει δραματικές συνέπειες στα εισοδήματα των κτηνοτρόφων. Η τιμή του αρνιού από πέντε ευρώ το κιλό που ήταν το τελευταίο διάστημα, κατρακύλησε μέσα σε λίγες μέρες στα τρία ευρώ. Δυστυχώς η κατάσταση είναι δραματική για εκατοντάδες συμπολίτες μας  και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα στήριξης θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας