× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ζήτημα ουσίας και όχι νόμου οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη»

Σκληρή απάντηση Ν. Τσιριγώτη στο Δημοσθένη Χατζηγιάννη για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2020

«Ζήτημα ουσίας και όχι νόμου οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη»

Άμεση ήταν η απάντηση της Νίκης Τσιριγώτη επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Μυτιλήνης στην πρόθεση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη, να πραγματοποιηθεί δια περιφοράς η συνεδρίαση της Τρίτης και όχι με τηλεδιάσκεψη όπως έχουν αιτηθεί όλες σχεδόν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε αναλυτικά στο «Ν» 99 FM  ο ίδιος πρόεδρος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη  Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ματαίως περιμένουν  οι δημοτικοί σύμβουλοι απάντηση, αρνητική ή θετική, στο αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ και πραγματοποίηση αυτού με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. «Απάντηση στα e-mail μας, αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση,  δεν λάβαμε, όπως αυτά μέσω των οποίων καλούμαστε να συμμετάσχουμε στις συνεδριάσεις και αυτά με τα οποία ψηφίζουμε!

Η απάντηση απ’ ό,τι καταλάβαμε βέβαια δόθηκε δια του προέδρου του ΔΣ με δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στο site του Δήμου και με συνέντευξη σε τοπικό ΜΜΕ και μάλλον είναι αρνητική.

Επισημαίνουμε λοιπόν στη δημοτική αρχή για τα όσα αναφέρθηκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό περί «απροθυμίας» και «μη ανταπόκρισης» των συμβούλων, ότι «απροθυμία» και «μη ανταπόκριση» για συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης προφανώς έχουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και πάντως όχι της δικής μας παράταξης, οπότε δεν είναι κακό κι αυτά να λέγονται, γιατί εκεί πρέπει να ψάξουν την αιτία της τυχόν «αναβολής παραγωγής έργου» και όχι στο αίτημα αναβολής της συνεδρίασης για την ερχόμενη εβδομάδα ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα μάθαμε ότι τάχα είναι καλή η συνεδρίαση δια περιφοράς γιατί ο καθένας μπορεί να διατυπώσει γραπτά τις επιφυλάξεις του, αφού το έργο της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να περιμένει! Λες και στη δια ζώσης ή στη με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση δεν μπορούμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας, γιατί δεν τηρείται πάντα ο κανονισμός! Αλήθεια, πόσοι και ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διατυπώνουν γραπτά τις απόψεις τους στις δια περιφοράς συνεδριάσεις;

Σήμερα επίσης μάθαμε ότι είναι «μεθόδευση» το αίτημα αναβολής της συνεδρίασης από συμβούλους της αντιπολίτευσης που έγινε 3 μέρες πριν από τη συνεδρίαση για τόσο σοβαρά θέματα αλλά δεν είναι «μεθόδευση» η πρόσκληση για τη σύγκληση αυτού δια περιφοράς (δηλαδή με απαντήσεις μέσω e-mail), πρόσκληση που έλαβε χώρα 4 μέρες πριν από την εξαγγελθείσα συνεδρίαση (συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου) και αφορά σε ψήφιση τεχνικού προγράμματος, σε αναπτυξιακό οργανισμό κλπ.

Όμως, πειστική απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν μπορεί να αναβληθεί η συνεδρίαση δεν δόθηκε. Και εμείς λοιπόν ρωτάμε, για ποιο λόγο δεν μπορεί να αναβληθεί η συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα και για τα τόσα άλλα σοβαρά θέματα, δεδομένου του αιτήματος πολλών συμβούλων γι’ αυτό; Να αναβληθεί ζητάμε, όχι να μη γίνει, και να γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Τέλος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, ουδείς έθεσε θέμα «νομιμότητας». Θέμα ουσίας θέσαμε και ουσιαστικής λειτουργίας του οργάνου, ευελπιστώντας αυτό να γίνει δεκτό. Ενός οργάνου που έχει υπομείνει εδώ και καιρό τις συνεδριάσεις με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατανοώντας τις όποιες (όχι βέβαια ανυπέρβλητες) δυσκολίες. Γιατί όπως και να το κάνουμε, κατά γενική ομολογία, μπορεί μεν η επιλεγείσα διαδικασία της δια περιφοράς συνεδρίασης πράγματι να εξυπηρετεί, να περιφρουρεί και να επιδιώκει ενδεχομένως την … κυβερνησιμότητα του οργάνου στη λήψη αποφάσεων, αλλά δεν είναι ούτε τόσο ζωντανή, ούτε τόσο ουσιαστική, ούτε αποδίδει το δέοντα σεβασμό στη λειτουργία του ανώτατου εκλεγμένου συλλογικού οργάνου του δήμου. Πολύ περισσότερο όταν αφορά σε θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλή γραφειοκρατική διαδικασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης