× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης είναι κλειδί για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου»

Ο Πνευμονολόγος και πρώην προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης μιλά στο «Ν» για την επιδημιολογική εικόνα του νησιού και το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/11/2020

«Η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης είναι κλειδί για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου»

Την επικινδυνότητα του κορονοϊού σε σχέση με άλλες ιώσεις που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου επισήμανε σε  συνέντευξής του, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πνευμονολόγος και πρώην προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης ο οποίος σήμερα υπηρετεί στο ιατρείο του αεροδρομίου και στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχουμε όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ο κορονοϊός έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και θνησιμότητα από τον ιό της γρίπης, ο οποίος έχει ανάλογα χαρακτηριστικά και προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού. «Μία από τις βασικές διαφορές της γρίπης με τον κορονοϊό, σημειώνει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης,  είναι ότι αυτή στην περίπτωση της γρίπης έχουμε όπλα να την πολεμήσουμε ενώ στην περίπτωση του κορονοϊού δεν έχουμε κανένα όπλο.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της γρίπης έχουμε στο οπλοστάσιό μας το εμβόλιο καθώς και φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά στη θεραπείας της. Αντίθετα για τον κορονοϊό εκτός του ότι δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη το εμβόλιο στην αγορά δεν υπάρχουν φάρμακα που να έχουν αποδείξει ευρέως ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιούνται γενικότερα διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους τους ασθενείς. Απόδειξη ότι ο κορονοϊός είναι πιο φονικός από τη γρίπη είναι ότι η γρίπη σκοτώνει 100 ανθρώπους το χρόνο στη χώρας μας ενώ ο κορονοϊός έχει φτάσει να σκοτώνει 100 άτομα την ημέρα».

Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς...

Αναφερόμενος ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στο νησί της Λέσβου και το ρόλο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους γιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου, ωστόσο σημείωσε πως ο ίδιος έχει αρκετές ενστάσεις στον τρόπο που γίνεται η εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων στον αύλειο χώρο του κτιρίου, τα οποία κατά κύριο λόγο αποτελούν επαφές ασθενών με κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πρότασή μου έχει κατατεθεί δημόσια αρκετές φορές και σχετίζεται με τη δημιουργία ειδικού χώρου υποδοχής και εξέτασης των ασθενών στο παρκάκι του ΙΚΑ που είναι πολύ κοντά στο Κέντρο Υγείας. Θα μπορούσαν εκεί στον ανοιχτό χώρο να στηθούν δύο μεγάλες σκηνές που θα χρησιμεύουν για την διενέργεια των τεστ ενώ οι ύποπτοι ασθενείς θα παραμένουν με αποστάσεις μέσα στο πάρκο.

Φυσικά η εξέταση θα γινόταν με συνεννόηση και βάση προσυμφωνημένου ραντεβού, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και ταλαιπωρία συμπολιτών μας. Οι εικόνες που βλέπουμε έξω από το ΙΚΑ είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και είναι θαύμα που δεν έχουμε μετάδοση του ιού από αυτή την κατάσταση».

Υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ως ένας εκ των θεμελιωτών του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και της εικοσιτετράωρης λειτουργίας του το 2015, επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το σημερινή κατάσταση και την υποβάθμιση γενικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Δυστυχώς η πληροφόρηση που έχω, είναι ότι σημαντικοί επιστήμονες με τη συμβολή των οποίων στήθηκε το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, έχουν απομακρυνθεί από εκεί και σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ΤΕΠ δίνοντας μάχη με τον κορονοϊό. Όλοι αυτοί οι έμπειροι γιατροί δυστυχώς επέλεξαν για δικούς τους λόγους να φύγουν από το Κέντρο Υγείας και να εργαστούν στο Βοστάνειο.

Από εκεί και πέρα σήμερα το Κέντρο Υγείας από την πληροφόρηση που έχουμε, έχει μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού γιατρούς παθολόγους και Γενικής Ιατρικής οι οποίοι όπως είναι φυσικό είναι αδύνατον να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των έκτακτων περιστατικών και των τακτικών ιατρείων.

Ούτε ακτινολόγος 

Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε γιατρός ακτινολόγος παρά τη μάχη που δώσαμε για την ανανέωση της σύμβασης μιας εξαιρετικής συναδέλφου που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας. Η σύμβασή της έληξε, καθυστέρησε η ανανέωση της επί πολλούς μήνες και η συνάδελφος επέλεξε να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει υποδομή και μηχανήματα δεν υπάρχει γιατρός για να κάνει τις διαγνώσεις.

Πιστεύω ότι θα πρέπει γενικότερα να γίνει ένας διαφορετικός σχεδιασμός από το Υπουργείο και την αρμόδια ΔΥΠΕ ώστε να στελεχωθεί με περισσότερους παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης.

Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της πόλης μας και φυσικά στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024