× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Αρχισαν τα όργανα....»

Αντίδραση στην επιλογή του χώρου κατασκευής της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες από τους Προέδρους των Κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών, Πηγής και Κώμης. Προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2020

«Αρχισαν τα όργανα....»

«Την έντονη και πλήρη αντίθεση τους» στην απόφαση κατασκευής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή Βάστρια της Κοινότητας Νέως Κυδωνιών εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση Πρόεδροι τριών Κοινοτήτων της περιοχής και συγκεκριμένα οι Πρόεδροι Νέων Κυδωνιών Κόμλος Αντώνης. Κώμης Τσιβγούλης Χρήστος και Πηγής Αντωνίου Μιλτιάδης.Όπως σημειώνουν μάλιστα «θα αξιοποιήσουν κάθε θεσμικό και ένδικο μέσο για την ματαίωση αυτού του σχεδιασμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμαρτυρία απευθύνεται στον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου , στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στην Επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ, στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

Οι τρεις Πρόεδροι σημειώνουν ότι αντιτίθενται στη δημιουργία του νέου καταυλισμού στη συγκεκριμένη θέση για τους παρακάτω λόγους:

- Η κατασκευή ΚΥΤ στην θέση Βαστριά θα προκαλέσει βλάβη στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής, όπως έχει δείξει η εμπειρία της Μόριας. Στην περίπτωση της Βαστριάς οι επιπτώσεις από πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας με δεδομένο ότι η περιοχή βρίσκεται στο βόρειο άκρο του μεγάλου πευκοδάσους της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμβανομένου υπόψη ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι κατά τους θερινούς μήνες είναι βορειοανατολικών διευθύνσεων οποιαδήποτε πυρκαγιά μπορεί να αποβεί ολέθρια για το δάσος αλλά και για τις παρακείμενες κοινότητες και τους μεγάλους ελαιώνες της ανατολικής Λέσβου. Πρέπει να επισημανθεί ότι η θέση Βαστριά συνορεύει με εκτεταμένη περιοχή Natura στην οποία ενδημούν σπάνια ήδη φυτών και πτηνών.

- Θα επηρεαστούν αρνητικά και ίσως ανεπανόρθωτα οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες αποτελούν την αποκλειστική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.

- Με δεδομένη την παρουσία του ΧΥΤΑ , του λατομείου αδρανών υλικών, του εργοστασίου πίσσας καθώς και του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων των ελαιοτριβείων όλης της ευρύτερης περιοχής, η δημιουργία του ΚΥΤ θα οδηγήσει σε ασφυκτική περικύκλωση της περιοχής μας από οχλούσες δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς διάλογο
Οι τρεις Πρόεδροι επισημαίνουν επίσης ότι «παρά την διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με την τοπική κοινωνία, ουδεμία συζήτηση έχει γίνει επί του θέματος με τις επηρεαζόμενες κοινότητες».

«Υποθέτουμε ότι η επιλογή του σημείου έγινε με καθαρά μικροπολιτικά κριτήρια καθώς θεωρήθηκε ότι η αντίδραση θα είναι ασθενέστερη» σημειώνουν τονίζοντας πως αντιλαμβάνονται ότι «για τους λόγους που αναφέρθηκαν το έργο κατασκευής ΚΥΤ ανήκει στην κατηγορία Α του νόμου 4014/2011 και άρα θα περιμένουμε την μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων».

Και οι τρεις Πρόεδροι των Κοινοτήτων της περιοχής καταλήγουν ενημερώνοντας «επιφυλασσόμαστε ρητά παντός νόμιμου δικαιώματος να στραφούμε ενάντια στα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην επιλογή της θέσης και στην απόφασή τους να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις περιουσίες μας και να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, εν άγνοια μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου