× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρία Κομνηνάκα για την Ψυχιατρική Κλινική της Μυτιλήνης

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για την επισκευή και τη στελέχωση του Ψυχιατρικού Τμήματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2020

Η Μαρία Κομνηνάκα για την Ψυχιατρική Κλινική της Μυτιλήνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσά τους και η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές  Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι οι συνέπειες από τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές των δημόσιων δομών υγείας εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, όπου τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν.

«Ενώ μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνουν οι τρεις βουλευτές  και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους, με το διορισμό μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος με τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία. Παράλληλα έχει μετατρέψει το σύστημα υγείας σε “μίας νόσου” με πληθώρα ασθενών με άλλες παθήσεις να δέχονται πλημμελή φροντίδα και τελικά να οδηγείται ως πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι το παράδειγμα της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα στη ψυχιατρική κλινική υπηρετεούν μόνο μια μόνιμη ψυχίατρος, η οποία είναι και η διευθύντρια της κλινικής και σε ενάμιση χρόνο περίπου συνταξιοδοτείται, καθώς και μια ειδικευόμενη αποσπασμένη ψυχίατρος για τρεις μήνες. Σχετικά με το υπόλοιπο προσωπικό, εργάζονται δώδεκα νοσηλευτές, μία νοσηλεύτρια με ειδικότητα νοσηλευτικής ψυχιατρικής και δύο ψυχολόγοι. Η ψυχιατρική κλινική δεν έχει ούτε τραυματιοφορείς, ούτε τραπεζοκόμους και εργοθεραπευτές. Όσον αφορά τις κλίνες ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός προβλέπει δέκα, όμως λόγω των αναγκών έχουν αναπτυχθεί δεκατρείς, γεγονός που φανερώνει την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της κλινικής από μόνιμο και σταθερό προσωπικό, προκειμένου να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, όπου μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αγγίζει περίπου τις 100.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον η κλινική στεγάζεται σε ένα προπολεμικό κτίριο το οποίο είναι γεμάτο φθορές από το χρόνο και επικίνδυνο κυρίως μετά το σεισμό του 2017 και δε διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για τον προαυλισμό των ασθενών.

Αυτά σε μια περίοδο όπου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία του λαού βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία, αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων και που σε συνδυασμό με τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, του εγκλεισμού, αλλά και της αβεβαιότητας που γεννά η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας οι εισαγωγές ψυχικά ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας  τι μέτρα θα πάρει ώστε η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Να στελεχωθεί το ταχύτερο δυνατόν με τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμη σχέση, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.

-Να μεταστεγαστεί άμεσα όπως για παράδειγμα στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για τους ψυχικά ασθενείς, καθώς και να επισκευαστεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό το υπάρχον κτίριο», καταλήγουν στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές ΚΚΕ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες