× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μόνο το 10% του τζίρου αναπληρώνουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα»

Συνέντευξη του καταστηματάρχη εποχικών ειδών Βαγγέλη Μολυβιάτη. Περιγράφει την κατάσταση στην αγορά της Μυτιλήνης και τη στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/12/2020

«Μόνο το 10% του τζίρου αναπληρώνουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα»

Με τηλεφωνικές παραγγελίες και διαδικτυακά καταστήματα, επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρηματίες και έμποροι εποχικών ειδών της Μυτιλήνης, ενόψει των Χριστουγέννων, με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για το αν και πότε θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάθηκε το Πάσχα, τώρα χάνονται τα Χριστούγεννα 

Μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εποχικών ειδών στην πόλη της Μυτιλήνης, Βαγγέλης Μολυβιάτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της περιόδου και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. «Δυστυχώς για τα καταστήματα που εμπορεύονται εποχικά είδη, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η πρώτη καραντίνα συνέπεσε με την περίοδο του Πάσχα και έτσι έμειναν στις αποθήκες μας όλα τα είδη που είχαμε αγοράσει από τους προμηθευτές μας, παιχνίδια, λαμπάδες, διακοσμητικά είδη. Παράλληλα λίγες μέρες νωρίτερα, λόγω των ταραχών στο νησί μας και της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τα γεγονότα της Καράβας χάθηκε όλη η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς. Τώρα διαπιστώνουμε ότι κινδυνεύουν να χαθούν και τα Χριστούγεννα αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν και πότε θα ανοίξει η αγορά. Για τους καταστηματάρχες ωστόσο τα έξοδα τρέχουν, οι προμηθευτές πρέπει να πληρωθούν ακόμη και αν δεν πουληθούν τα είδη που έχουμε αγοράσει. Γενικά η φετινή σεζόν από το Σεπτέμβρη και μετά ήταν αρκετά δύσκολη για τα καταστήματα διότι οι έμποροι δεν μπορούσαν να προβλέψουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κινηθούν ανάλογα σε επίπεδο παραγγελειών».

2 στους 10 μόνο Μυτιληνιοί 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Βαγγέλης Μολυβιάτης στο ζήτημα της λειτουργίας του e-shop το οποίο διαθέτει η επιχείρησή του, εδώ και τρία χρόνια σημείωσε ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα, λειτουργούν επικουρικά του φυσικού καταστήματος μιας επιχείρησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο τζίρο.

 «Τις ημέρες αυτές η επιχείρησή μας, λειτουργεί μέσω του e-shop εξυπηρετώντας παραγγελίες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση και είναι ίσως και το παράπονό μας ως κατάστημα, είναι ότι 8 στις 10 παραγελείες προέρχονται από καταναλωτές εκτός Λέσβου, οι οποίοι μας εντοπίζουν έπειτα από αναζήτηση στο διαδίκτυο, πιθανόν γράφοντας το όνομα ή τον κωδικό του προϊόντος που ψάχνουν. Μόνο 2 από τις 10 παραγελείες προέρχονται από κατοίκους του νησιού μας, παρά το γεγονός ότι η παράδοση των προϊόντων γίνεται εντελώς δωρεάν και με ασφάλεια στον προσωπικό χώρο του καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο τζίρος από τα e-shop δεν ξεπερνά το 10% του τζίρου ενός φυσικού καταστήματος».

Καλύτερα στο κατάστημα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Βαγγέλης Μολυβιάτης  επισημαίνει πως αν ανοίξουν τελικά  τα καταστήματα έστω και στο παρά πέντε των Χριστουγέννων ο κοσμος θα προτιμήσει και θα επιλέξει τις αγορές από φυσικό κατάστημα γνωρίζοντας ότι έτσι έχει καλύτερη και αμεσότερη επαφή με το προϊόν.

«Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι από τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ο ιός δεν μεταδίδεται. Άλλωστε οι καταναλωτές μπαίνουν στα καταστήματα, συντονισμένα, φορώντας μάσκα, δεν έρχονται σε στενή επαφή με τους πωλητές και αποχωρούν σε σύντομο διάστημα αφού κάνουν τα ψώνια τους. Πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία και η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης ώστε να επιστρέψουμε όλοι με ασφάλεια στην καθημερινότητά μας. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε να ανοίξουν τα καταστήματα μερικές ημέρες πριν τις γιορτές ώστε οι συμπολίτες μας να προγραμματίσουν και να οργανώσουν τα ψώνια τους με ασφάλεια και χωρίς άγχος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό