× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Βαρύγδουποι σχεδιασμοί για τον τουρισμό‑ Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους»

Για κατασπατάληση κονδυλίων της Περιφέρειας κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2020

«Βαρύγδουποι σχεδιασμοί για τον τουρισμό‑ Ούτε λέξη για τους εργαζόμενους»

Για κατασπατάληση κονδυλίων αναφορικά με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας το 2021, κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής την Αγλαϊα Κυρίτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30/11/20 συζητήθηκε μεταξύ άλλων το Πρόγραμμα Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης για το 2021.

  Όπως διαπιστώθηκε  και αυτός ο σχεδιασμός βρίθει γενικόλογων εξαγγελιών, από τις οποίες όμως απουσιάζει το κρίσιμο επιμέρους και το συγκεκριμένο, ενώ αναδεικνύεται η ίδια συνολική οπτική που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία έδειξε τα όριά της και τις στοχεύσεις της. Κανείς λόγος για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο που δυσκολεύονται στον καθημερινό βιοπορισμό , που βιώνουν την ανεργία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνει σήμερα η πανδημία, κανείς λόγος για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του τουρισμού που έχουν φτάσει στα όρια απόγνωσης , κανείς λόγος για τις λαικές οικογένειες που δεν έχουν εδω και χρόνια -λόγω της οικονομικής κρίσης- το δικαίωμα στο αγαθό των ολιγοήμερων διακοπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, ειδικά φέτος, να δει κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό, αν εξαιρέσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί ο COVID, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι περιφέρειες, αντί να λάβουν το κεντρικό μήνυμα της πανδημίας, που είναι η ανάγκη ενός συνολικού επαναπροσδιορισμού οπτικών και κατευθύνσεων, αναλώνονται -όσο το κάνουν κι αυτό- στη διαχείριση της κατάστασης στο πλαίσιο πάντα τ καταστροφικού καπιταλισμού. Μια ματιά στον προυπολογισμό του Προγράμματος αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το πως και που κατασπαταλούνται κονδύλια...

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λαική Συσπείρωση καταψήφισε τον σχεδιασμό του προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης εξηγώντας  την αρνητική ψήφο  με τρανταχτά παραδείγματα που ο καθένας από τους κατοίκους των νησιών μας συναντά και βιώνει στην καθημερινότητά του.

 

Γιατί απλά, όπως τόνισε στην κατακλείδα  της τοποθέτησης της η Αγλαία Κυρίτση :” εμείς στην πρόσκλησή σας για κοινό όραμα στον τουρισμό δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε . Γιατί δεν στεκόμαστε στην επικοινωνιακή και διαχειριστική πολιτική.  Γιατί απλά, για μας, είναι άλλη η ιεράρχηση των πραγμάτων, άλλη η οπτική, άλλη η πολιτική αντιμετώπισης των αναγκών των νησιών μας και των κατοίκων τους για τις συνθήκες της καθημερινότητας και πολύ περισσότερο, όταν μια χώρα ολόκληρη και οι άνθρωποί της καλούνται ατομικά και μονομερώς να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση χρόνων και μια πανδημία που αποδεκατίζει....”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Αγλαίας Κυρίτση :

 

 

“Για μια ακόμα χρονιά καλούμαστε να τοποθετηθούμε για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αυτή τη φορά για το 2021.

 

Η πανδημία του κορονοϊού αποδεικνύεται και από τον σχεδιασμό που συζητάμε ότι, τελικά, δεν σας δίδαξε κάτι.

 

Η κυβέρνηση και οι περιφέρειες αντί να λάβουν το κεντρικό μήνυμα της πανδημίας, που είναι η ανάγκη ενός συνολικού επαναπροσδιορισμού οπτικών και κατευθύνσεων, αναλώνονται -όσο το κάνουν κι αυτό- στη διαχείριση της κατάστασης στο πλαίσιο πάντα της καταστροφικού καπιταλισμού.

 

Τι μας δίδαξε ο κορονοϊός;

Ότι όλο το μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι κήρυκες του καπιταλισμού, είναι αδιέξοδο και καταστροφικό για τους λαούς.

Η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία που τάχα λύνει τα πάντα έχει πάει περίπατο.

Το αποψιλωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει και οι «αναπτυξιακές μονοκαλλιέργειες» δείχνουν, πόσο στρεβλές και επικίνδυνες είναι οι λογικές που θέλουν σώνει και καλά, να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης και των πλούσιων δυτικών.

 

Έρχεται ο κορονοϊός και κραυγάζει ότι οι χώρες που αποφασίζουν να στηρίξουν όλη τους την ύπαρξη, σε έναν ή κυρίως σε έναν κλάδο, τον τουρισμό σε ό,τι μας αφορά, πόσο έρμαια γίνονται στις όποιες υγειονομικές ή οικονομικές κρίσεις που είναι σχεδόν νομοτελειακές.

 

Τα στοιχεία που περιέχονται στον προγραμματισμό για το πώς πήγε το 2020 είναι εξόχως καταδεικτικά και αποκαλυπτικά.

Ο τουρισμός κυριολεκτικά κατάρρευσε…

 

Το μοντέλο της «εξωστρεφούς» ελληνικής οικονομίας, που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, που υπηρέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πατά στη λογική «φτηνός εργαζόμενος στο εσωτερικό και πώληση αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό» δεν εγγυήθηκε τη μακρόχρονη ανάπτυξη. Αυτό δεν οφείλεται στην πανδημία, παρόλο που η κατάρρευση αυτού του μοντέλου που και η περιφερειακή αρχή υπερασπίζεται, ήρθε πιο γρήγορα λόγω του κορονοϊού. Όμως αυτή η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη, με θύματα  το λαό μας, που χτυπιέται από την κρίση. Από αυτή την οπτική το κείμενο που έχετε φέρει δεν μας λέει κάτι καινούριο.

 

Εμείς, λοιπόν, από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι συνολικά η οπτική και πολιτική μας είναι εντελώς διαφορετικές.

 

Είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη δική σας. Ξεκινούμε από άλλη αφετηρία και έχουμε άλλους στόχους. Από αυτή τη σκοπιά έχει σημασία και το τι δε λέει το κείμενό σας.

Για μας, είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό, ότι στις 35 σελίδες του προγράμματος τουριστικής προβολής δεν υπάρχει ούτε μια, προσέξτε το αυτό συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ούτε μια αναφορά στις χιλιάδες των εργαζομένων στον τουρισμό και σε άλλες δουλειές που άμεσα η έμμεσα συνδέονται με τον τουρισμό και οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε απελπιστική κατάσταση. ¨

 

Και στην ίδια οπτική σας εντάσσεται και το επίσης κατά την εκτίμησή μας εξόχως αποκαλυπτικό γεγονός ότι στον προγραμματισμό δεν υπάρχει καμία μα καμία αναφορά, στον αν τα λαϊκά νοικοκυριά, το επόμενο καλοκαίρι, με βάση την ακραία κυβερνητική λιτότητα, που επενδύει πάνω στην πανδημία, συρρικνώνοντας περαιτέρω δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα έστω και για λίγες μέρες διακοπών.

 

Λέξη, λοιπόν, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, λέξη και για τη δυνατότητα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών στα νησιά μας το επόμενο καλοκαίρι, αν και  για το αμέσως επόμενο, τουλάχιστον  διάστημα, όπως αναφέρετε και στον σχεδιασμό σας, σε αυτούς στηρίζεται η ορθοπόδηση και η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας των νησιών μας. 

 

Για μας στο κέντρο της οπτικής μας και των στόχων μας είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δυστυχώς δεν θα μπορούν να έρθουν στα νησιά μας για λίγες μέρες, εξαιτίας της φτώχειας που τους σπρώχνουν οι κυβερνητικές πολιτικές, φτώχεια -που όπως είπα και πριν- θα βαθύνει ακόμα περισσότερο με αφορμή την πανδημία, που γίνεται χρυσή ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

 

Προγραμματισμός, λοιπόν, και σχέδια για την ανάδειξη των νησιών μας ως τουριστικών προορισμών, τα οποία στο επίκεντρό τους έχουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση των περιβόητων επενδυτών και τίποτα άλλο.

 

Μιλάτε για ασφαλή νησιά για τους τουρίστες σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό.

Με το χέρι στην καρδιά, μπορείτε να μας απαντήσετε αν έχουμε ασφαλή νησιά έναντι του κορονοϊού για τους κατοίκους τους, πρώτα και κύρια;

 

--Οι υποδομές της δημόσιας υγείας στα νησιά μας σας κάνουν να αισθάνεστε ασφαλείς και σίγουροι ότι οι υποδομές μας αντέχουν μια έξαρση τους επόμενους μήνες; Απλά να σας θυμίσω ότι πριν μόλις λίγες μέρες από τη Δράμα, ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με C-130.

 

--Για το κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων δεν αναφέρετε λέξη… Εσείς που ορκίζεστε στην περίφημη ανταγωνιστικότητα δεν θεωρείτε αυτή την παράμετρο καθοριστική ή μήπως νομίζεται ότι δεν βαραίνει καθόλου;

 

--Η Aegean που έχει πανάκριβα τα εισιτήρια για τα νησιά μας θα πάρει δώρο 120 εκατ. Ευρώ, αλλά τα εισιτήρια για να ρθει κάποιος στη Μυτιλήνη είναι απλησίαστα.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το μονοπώλιο Grimaldi που εν μέσω πανδημίας και Lockdawn ακόμη και στις επιδοτούμενες συνδέσεις εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των εισιτηρίων...

 

--Κάνετε λόγο στον σχεδιασμό για ...επιλογή εκ μέρους της Περιφέρειας των tour operators γιατί είναι αυτοί που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τους προορισμούς...” σκεφτήκατε ποτέ πως διαμορφώνουν τους προορισμούς, οι μέτοχοι της Fraport,  του γερμανικού δημοσίου δηλαδή, που αγόρασε τα αεροδρόμια μας έναντι πινακίου φακής, με ποια στοχευμένα συμφέροντα, σε ποια κατεύθυνση και τι κερδοφορία;

 

--Μιλάτε, κάνετε λόγο δηλαδή, για αξιοποίηση των υπαρχόντων ιστορικών, μνημειακών κτιρίων και χρησιμοποιώ  ως παράδειγμα μια δική σας αναφορά, μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό  “...περί βελτίωσης της αυτογνωσίας των τοπικών πληθυσμών , για την ενημέρωση των τουριστών , αξιοποιώντας όπως λέτε υπάρχοντα, ιστορικά κτίρια: το REX Χίο...

Γνωρίζετε τις ζημιές που έχει υποστεί από τον πρόσφατο σεισμό; ή αντίστοιχα οι εκκλησιές προηγούμενων εκατονταετιών, όπως η εκκλησσιά της Παναγιάς στον Πλάτανο του 17ου αιώνα; ή η Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου, κτίρια του 1880; τις ζημιές στα αρχαιολογικά ευρήματα, στα ιστορικά μνημεία όπως το κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο; Τι να πρωτοαναφέρουμε; και σύμφωνα με το δικό σας σκεπτικό, τί θα προβάλλουμε στους τουρίστες; Τις συνέπειες του σεισμού;

 

 -Για να μην μιλήσω για το Αναγνωστήριο της Αγιάσου, μια πανελληνίως ξακουστή κοιτίδα λαϊκού πολιτισμού, του οποίου το ιστορικό θέατρο μένει επί σειρά ετών χωρίς σκεπή…

 

- Θερμαλισμός και ιαματικές πηγές: Πόσες από αυτές έχουν πιστοποιηθεί;

Γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο μέρος τους έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό της Σάμου; ότι υπάρχουν πηγές στην Ικαρία που στέρεψαν;

Και πείτε ότι κανένα από τα προαναφερόμενα προβλήματα δεν υπήρχε. Θερμαλισμός και ιαματικός τουρισμός για ποιους; για τους λίγους; γιατί όταν τα πλούτη μας, τα πάρουν στα χέρια τους οι επίδοξοι, εν δυνάμει επενδυτές, ακόμη και για τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών μας, η χρήση θα είναι απαγορευτική...

 

--Κάνετε λόγο για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προιόντων... στα πρωινά των ξενοδοχείων, είδατε μέλι Ικαρίας πουθενά, ή ντόπια βούτυρα, γιαούρτια και τυριά; λάδι Μυτιλήνης; Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αγοράζουν φτηνά, εισαγόμενα για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος... ή κι αυτή την πολιτική δεν την γνωρίζετε;

 

--Και μιας και αναφερθήκαμε στο λάδι, γνωρίζετε για τους τόνους μαύρης αγοράς που διοχετεύεται στο εξωτερικό για να εμφιαλωθεί εκεί και να ξαναεισαχθεί ως Ιταλικό στα μέρη μας...

 

--Κάνετε λόγο στον σχεδιασμό, ...«για διαμόρφωση στρατηγικής, για την αντιστάθμιση του αρνητικού αντίκτυπου στην εικόνα των νησιών της περιφέρειας μας που προκαλείται από την εκάστοτε κρίση...» και έχετε σε παρένθεση, εκτός από τις συνθήκες πανδημίας και το προσφυγικό... Μα το προσφυγικό ποιος το δημιούργησε και το διατηρεί;

 

Αντίστοιχα, οι δήθεν «σύμμαχοι» της χώρας και το ΝΑΤΟ που με τη στάση τους αβαντάρουν ξεκάθαρα τον Ερντογάν, δεν είναι οι πρωταγωνιστές στα επικίνδυνα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία επί πολλούς μήνες βρίσκεται στην «κόκκινη» γραμμή ενός θερμού επεισοδίου;

Η Γερμανία, στην οποία μάλιστα γίνεται και ειδική αναφορά στον προγραμματισμό ως αγορά-στόχος για τα νησιά μας δεν είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών και για την προσφυγική κρίση και για τις τουρκικές προκλήσεις; Και όσο αυτές οι προκλήσεις συνεχίζονται και εντείνονται, όσο μαζί με το προσφυγικό θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας και του διεθνούς Τύπου, είναι βέβαιο ότι οι όποιες ακριβοπληρωμένες καμπάνιες προβολής μικρό αντίκτυπο θα έχουν.

Και κλείνοντας, να επαναλάβω ότι  για να σχεδιάσετε στρατηγικές ανάπτυξης, πρέπει να έχετε στα χέρια σας απολογισμούς προηγούμενων σχεδιασμών -που ειλικρινά -εμείς τουλάχιστον, αλλά και ο κ. Αδαμίδης πιστεύω, δεν βλέπει κάτι το νέο το καινοτόμο, όπως συχνά αναφέρεται, στον προγραμματισμό του 2021..

 

Τα προηγούμενα έτη κατακλύσαμε τις εκθέσεις, δεν αφήσαμε χώρα για χώρα που να μην επισκεφτούμε και να επιδείξουμε προϊόντα και τοποθεσίες...

Τι απέφεραν στους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους κτηνοτρόφους τους ελαιοπαραγωγούς τους οινοποιούς, τους μαστιχοπαραγωγούς των νησιών μας; Θέσεις εργασίας στον τουρισμό; μεροκάματα στον επισιτισμό; Δώστε μας κάποια στιγμή και αυτά τα στοιχεία και ποσοστά ....και κ. Αδαμίδη, διαψεύστε με, αν δεν είναι αυτή, η πολλοστή φορά που ζητάμε απολογισμό....

 

Θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη πολλά παραδείγματα και λόγους για τους οποίους εμείς θα καταψηφίσουμε και αυτόν τον σχεδιασμό σας και προπαντώς γιατί δεν μπορούμε να έχουμε “....κοινό όραμα για την τουριστική ανάπτυξη καθώς και την ανάληψη επικοινωνιακών ενεργειών και δημοσίων σχέσεων με στόχο την ώθηση του τουριστικού προιόντος των νησιών μας....”

 

Γιατί απλά, εμείς δεν στεκόμαστε στην επικοινωνιακή και διαχειριστική πολιτική.  Γιατί απλά, για μας, είναι άλλη η ιεράρχηση των πραγμάτων, άλλη η οπτική, άλλη η πολιτική αντιμετώπισης των αναγκών των νησιών μας και των κατοίκων τους για τις συνθήκες της καθημερινότητας και πολύ περισσότερο, όταν μια χώρα ολόκληρη και οι άνθρωποί της καλούνται ατομικά και μονομερώς να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση χρόνων και μια πανδημία που αποδεκατίζει....»

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ