× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σημαντική διάκριση για 10χρονο Λέσβιο από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας

Κατέθεσε πρόταση για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας. Τον βράβευσε πάνελ με διευθύνοντες συμβούλους γνωστών εταιρειών κολοσσών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2020

Σημαντική διάκριση για 10χρονο Λέσβιο από το  Σύδνεϋ της Αυστραλίας

Κέρδισε τις εντυπώσεις και ξεχώρισε ανάμεσα σε 85 χιλιάδες συμμετοχές, η ιδέα του δεκάχρονου Jonathan Loukas, με καταγωγή από τη Λέσβο ο οποίος ζει μόνιμα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας με την οικογένειά του. Ειδικότερα ο μικρός Jonathan κέρδισε ένα από τα εφτά βραβεία στο διαγωνισμό νέων Westpac Youth Impact Challenge», με την ιδέα του για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεκάχρονο Eλληνόπουλο από το Σίδνεϊ, είχε ήδη μία αποδοτική «επαγγελματική» συμφωνία με τη γιαγιά του Χριστίνα Ράλλη με καταγωγή από το Μεσότοπο, όταν ανακοινώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός «Westpac Youth Impact Challenge» τον περασμένο  Μάιο.

Ανταλλαγή μαθημάτων με τη γιαγιά

Η γιαγιά του, που κάθε χρόνο έρχεται με το σύζυγό της στην Λέσβο, στο χωριό καταγωγής της, τον βοηθούσε με τα μαθήματα των Ελληνικών, και εκείνος με τη σειρά του, της μάθαινε πώς να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περνούσαν καλά μαζί, αλλά μάθαιναν κιόλας! Γιατί, λοιπόν, σκέφτηκε ο Jonathan, να μην γίνει μια παρόμοια ανταλλαγή γνώσεων και στο πλαίσιο της κοινωνίας; Μια δωρεάν ανταλλαγή επιμορφωτικών μαθημάτων μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων στις πολυεθνικές κοινότητες της Αυστραλίας;

Η εκπληκτική αυτή ιδέα του Jonathan Loukas για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα ζωντανή στην επόμενη γενιά, αλλά και κάθε κοινοτική γλώσσα, ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Διάσωση της ελληνικής γλώσσας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mια πρωτοποριακή αλλά και συγχρόνως εφαρμόσιμη και τρυφερή ιδέα που θα φέρει τα νέα παιδιά κοντά στους ηλικιωμένους.

«Οι κοινοτικές γλώσσες πεθαίνουν τόσο γρήγορα και πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα» είπε ο μικρός Jonathan όταν υπέβαλλε την πρότασή του. «Πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον και μαζί να διατηρήσουμε αυτές τις γλώσσες αγκαλιάζοντας τις πολυεθνικές κοινότητες».

Μπορεί το κίνητρό του στην αρχή να ήταν το βραβείο του διαγωνισμού, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, αναφέρει  η μητέρα του Μαρία Ράλλη, αλλά καθώς η ιδέα του εξελισσόταν σε κάτι μεγαλύτερο, ο Jonathan άρχισε να ενθουσιάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φαντάζεσαι να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ των παιδιών και ηλικιωμένων σε όλη την Αυστραλία;» είχε ρωτήσει με ενθουσιασμό τη μητέρα του.

Εντυπωσίασε το πάνελ των κριτών

Η επιλογή των επτά νικητών από όλη την Αυστραλία, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Οι μαθητές, όπως και ο Jonathan, έπρεπε να αναπτύξουν τις προτάσεις τους μπροστά σε ένα πάνελ με τους διευθύνοντες σύμβουλους της Microsoft, Westpac, Singularity U!

Την ημέρα δε που είχε οριστεί η ακρόαση για να αποφασίσουν τους νικητές, ήταν και τα γενέθλια του Jonathan.

«Αυτή η εμπειρία τον έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση γιατί τα έκανε όλος μόνος του» ανέφερε  η μητέρα του, παιδιού. «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για εκείνον και, κυρίως, η γιαγιά του Χριστίνα!»

Ο διαγωνισμός «Westpac Youth Impact Challenge» που απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές της Αυστραλίας -από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου- ζητούσε από τους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δίνοντας λύσεις για κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες της Αυστραλίας.

ΟΛΣΑ: Σχέδιο σύσφιξης σχέσεων με τους ομογενείς

Αναφερόμενη η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), στη διάκριση του δεκάχρονου Jonathan κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και γενικότερα όλους τους εμπλεκόμενους στη διοίκηση, να εκπονήσουν ένα σχέδιο βελτίωσης σχέσεων των ομογενών με τον τόπο καταγωγής τους και ειδικά με τα παιδιά τρίτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουν επαφή με την Ελλάδα και  το νησί μας

Απολαύστε το ΒΙΝΤΕΟ όπου ο χαρισματικός Jonathan παρουσιάζει την ιδέα του. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το ΕΕΕΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυσαν το Μαγειρείο των Μυστεγνών

Πρωτοβουλία αγάπης από το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις αναπληρώτριες‑μητέρες

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να δοθεί 9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη