× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης στο Leader από την Αντιπεριφέρεια πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2020

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Προς χρηματοδότηση τρεις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 251.181,75 ευρώ, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΕΤΑΛ ΑΕ Πρόσκλησης LEADER: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου» υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις είναι αυτή για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή - Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο» με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app),  η οποία θα συνιστά μία «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα  των Μικρασιατών προσφύγων. Η εφαρμογή αυτή θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο του ιστότοπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πέραν αυτού θα υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων (μια στη Μυτιλήνη και μια στη Καλλονή) και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και τη ανάπτυξη του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Άλλη πρόταση φέρει το τίτλο «Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών - Προμήθεια Εξοπλισμού» και έχει προϋπολογισμό 151.187,40 ευρώ. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Και τέλος η πρόταση «Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο - Σύγχρονα Έργα - Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στο Πολιτισμό της Λέσβου» έχει προϋπολογισμό 49.994,35 €. Αφορά την υλοποίηση - σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής & κεραμικής). Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη συνέχεια σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και η δεύτερη θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

 

«Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Οικονομικών κα Αντωνέλλη δήλωσε: «έχουμε πει ως Περιφερειακή Αρχή ότι θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στον τομέα του Πολιτισμού, προκειμένου να καταφέρει η Περιφέρεια μας να αναδείξει  το συγκριτικό της πλεονέκτημα στον τομέα του πολιτισμού. Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις και μια από τις πράξεις μας είναι η παρούσα υποβολή για χρηματοδότηση των τριών προτάσεων μας από το Leader Αλιείας Λέσβου. Είναι για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, άκρως σημαντικές:

Η προμήθεια  για τον  εξοπλισμό του Αρχοντικού Γεωργιάδη (συνδυαστικά με την δρομολογούμενη επισκευή του)  θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού προς τους πολίτες αλλά και θα περιορίσει τα κόστη της θερινής λειτουργίας του.

Η συνδιοργάνωση με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - με την οποία και έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας - Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου είναι μια δράση που αποδεικνύει την συνέχεια της παράδοσης της Λέσβου στον χώρο της ζωγραφικής και της κεραμικής στην σύγχρονη εποχή, ενώ συγχρόνως η διοργάνωση των δυο εκθέσεων των έργων που θα δημιουργηθούν, θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας. 

Η τρίτη μας πρόταση, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, πέρα από ιστορικό μας  χρέος, αποτελεί και μια προσπάθεια  ανάδειξης της πολύτιμης συνεισφοράς του προσφυγικού πληθυσμού στην διαμόρφωση του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού.

Ευελπιστούμε στην έγκριση τους από την ΕΤΑΛ ΑΕ, προκειμένου σε συνεργασία μαζί με τα άξια στελέχη της, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στα δρώμενα που αφορούν τον πολιτισμό της Λέσβου. Είμαστε δε σε ετοιμότητα, προκειμένου να δουλέψουμε και για τα υπόλοιπα νησιά μας και να υποβάλλουμε αντίστοιχες προτάσεις πολιτισμού στα Τοπικά Προγράμματα Leader, όταν και εφόσον οι σχετικές Προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων μας παράσχουν αυτή τη δυνατότητα.»  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Πρότυπο αθλητικού ήθους η Σοφία Μπεκατώρου!»

Ο Γιάννης Ζερδελής, πρόεδρος του ΛΟΙΑΘ μιλά στο «Ν», αποφασισμένος να κυνηγήσει όσους έκαναν τα στραβά μάτια και πλήττουν το κύρος του αθλήματος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο στη Μυτιλήνη

Τραυματίσθηκαν δύο οδηγοί μοτοσικλέτας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα δεδομένα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού στη Χίο

Κοινή δήλωση των αντιπεριφειαρχών Χίου για την απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου. Ζητούν την αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ
ΥΓΕΙΑ

«Οι βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος»

Διαδικτυακό Εργαστήριο Ενημέρωσης από την ΠΝΟΗ
ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζεται η αιμοδοσία στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Η Διοίκηση του νοσοκομείου ευχαριστεί τους αιμοδότες και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Υπόθεση οροθετικής, από το ΚΥΤ Μόριας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Με ελλιπή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, διαγνώστηκε στη συνέχεια με καρκίνο στο αίμα» λένε οι δικηγόροι της HIAS
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βγήκαν μέσα στο ΚΥΤ!

Βάρκα με 10 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες «έδεσε» στην ακτή του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απαιτούμε υπευθυνότητα από τον ΕΟΔΥ!»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του πρώην ιδρύματος «Θεομήτωρ» στο «Ν» για τις λανθασμένες ενημερώσεις των κρουσμάτων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Δεν έχει προδιαγραφές δικαστηρίου, η αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου»

Τη δημιουργία δικαστικής αίθουσας εντός του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, και της απαξίωσης πανάκριβου εξοπλισμού καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Κελαϊδίτης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν χρειαζόμαστε αστυνομικούς, αλλά καθηγητές!»

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά μιλά στο «Ν» για την αστυνομία στα ΑΕΙ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά!»

Καταγγελία των «Οικολόγων Πράσινων» κατά της κυβέρνησης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κάηκε σκηνή στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Πιθανώς από βραχυκύκλωμα- Δεν κινδύνεψε κανείς