× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΕΥΑΛ: Νέος κύκλος «διάσπασης» για τη Λέσβο

Σε αχαρτογράφητα ύδατα η δημοτική επιχείρηση μετά την απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε διάσπαση της Επιχείρησης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 15/12/2020

ΔΕΥΑΛ: Νέος κύκλος «διάσπασης» για τη Λέσβο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ για το διαχωρισμό της Εταιρείας τους επόμενους μήνες την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν ήταν στα σχέδια των δύο δημοτικών αρχών να προχωρήσουν στη διάσπαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ), με δεδομένο ότι πρόκειται για μια εταιρεία με ευρύ αντικείμενο σε ολόκληρο το νησί, αυξημένες αρμοδιότητες και μια σειρά μεγάλων έργων σε εξέλιξη. Μία ενδεχόμενη διάσπαση θεωρούσαν τα στελέχη των δύο δημοτικών αρχών ότι θα έθετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και θα έβαζε σε περιπέτειες το προσωπικό.

Η μοιραία απόφαση

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, με αφορμή τη συνεχιζόμενη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο δημοτικών αρχών και τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση των δύο δημάρχων  φαίνεται ότι ελήφθη από την πλευρά της Μυτιλήνης η μοιραία απόφαση για τη διάσπαση της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι η Δυτική Λέσβος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Η εισήγηση ήρθε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης την Παρασκευή το απόγευμα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη θετική ψήφο όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από το Δήμο Μυτιλήνης. Κατά της απόφασης για τη διάσπαση της Εταιρείας τάχθηκαν οι Γιώργος Αλάνης, Κώστας Πάππος και Μιχάλης Ρούσσης αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της διάσπασης της εταιρείας ψήφισε ο εκπρόσωπος της παράταξης Χήρα από τη Δυτική Λέσβο Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής. Δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Νίκος Ιππειώτης.

Με γνώμονα το συμφέρον της ΔΕΥΑΛ

Μιλώντας στο «Ν» ο Γιώργος Φλώρος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο ίδιος στην εισήγησή του, ζήτησε να προχωρήσει η διάσπαση της εταιρείας, ενώ επισήμανε ότι αυτοί σχετίζονται καθαρά με την επιβίωση της Δημοτικής Επιχείρησης και δεν έχουν να κάνουν με την κόντρα των δύο δημάρχων.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμμετέχω σε πολιτικά παιχνίδια και κόντρες, ούτε μετρώ τα ψηφαλάκια για τις επόμενες εκλογές. Ως Γιώργος Φλώρος έχω μάθει να λειτουργώ αυτόνομα και αποκλειστικά με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών.

Ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι η ΔΕΥΑΛ πρέπει να διαχωριστεί και οι δύο δήμοι να τραβήξουν ανεξάρτητη πορεία είναι επειδή οικονομικά η εταιρεία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των χαμηλών τιμολογίων νερού της Δυτικής Λέσβου. Δυστυχώς το κουπί εδώ και πολλά χρόνια το τραβούν οι δημότες της Μυτιλήνης οι οποίοι πληρώνουν ακριβό τιμολόγιο νερού προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες και τη διαφορά που προκύπτει από τα χωριά που έχουν χαμηλό τιμολόγιο.

Η Δυτική Λέσβος έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση και κυρίως στους βιολογικούς καθαρισμούς τα οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρά και καλύπτονται από τη ΔΕΥΑΛ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ανταπόδοση. Παράλληλα η εταιρεία έχει πολύ λίγο αριθμό προσωπικού και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να καλύψει ολόκληρο το νησί.

Αυτή τη στιγμή έχουμε συνολικά 80 εργαζόμενους από τους οποίους αρκετοί θα συνταξιοδοτηθούν τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση η διάσπαση θα γίνει συντονισμένα χωρίς βιασύνη και η ΔΕΥΑΛ θα καλύψει τη Δυτική Λέσβο και τις ανάγκες της, για όσο διάστημα απαιτείται έως ότου φτιάξει τη δική της εταιρεία ή τη δικής της υπηρεσία ύδρευσης».

Η διαδικασία και η κατανομή

Πλέον μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου οι διαδικασίες της διάσπασης θα κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και το θέμα θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στα δύο δημοτικά συμβούλια. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τροπολογία που πέρασε το περασμένο πλέον δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο δημοτικών συμβουλίων για να προχωρήσει η διάσπαση μιας δημοτικής επιχείρησης ή εταιρείας.

Αρκεί η απόφαση ενός συμβουλίου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη διαδικασία διάσπασης, κατανομής περιουσιακών στοιχείων, υπαλλήλων κ.λπ. Όπως ορίζει ο νόμος η κατανομή γίνεται με πληθυσμιακά κριτήρια και στην προκειμένη περίπτωση το 30% υπαλλήλων, περιουσίας κ.λπ. θα μεταβιβασθεί στη Δυτική Λέσβο.

Κάθετα αντίθετοι με τη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ είναι η Δυτική Λέσβος και οι τρεις αντιδήμαρχοι που εκπροσωπούν το Δήμο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Η Δυτική Λέσβος διαφωνεί

Με αφορμή την εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου για την διάσπαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης σε δύο, τα μέλη του Δ.Σ., που εκπροσωπούν τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, καταθέτουν την επιχειρηματολογία τους που αντιτίθεται στην πρόταση αυτή την οποία θεωρούν επικίνδυνη για τους δημότες και των δύο Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αλάνης, Κώστας Πάππος και Μιχάλης Ρούσσης που υπογράφουν την τοποθέτηση, θέτουν προς προβληματισμό όλων τα εξής:

- Όπως η ίδια η ΔΕΥΑΛ παραδέχεται στην εισαγωγή του θέματος, το ήδη υπάρχον προσωπικό είναι λιγότερο από όσο αναφέρεται στον Οργανισμό της και αν ληφθεί υπόψη και το προσωπικό που θα φύγει στη σύνταξη μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι ακόμα λιγότερο. Οπότε σε μία βιαστική διάσπαση της ΔΕΥΑΛ το προσωπικό δε θα μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία καμίας από τις δύο ΔΕΥΑ που θα προκύψουν από ενδεχόμενη διάσπαση.

-Δεν υπάρχει καμία υποδομή στον Δήμο Δυτικής Λέσβου από τη ΔΕΥΑΛ τόσο στον Τεχνικό Τομέα, όσο και στον Διοικητικό. Οπότε χωρίς κανένα σχεδιασμό, τι νόημα έχει να ψηφιστεί επί του παρόντος η διάσπαση;

-Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου η ΔΕΥΑΛ δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση για την τοποθέτηση υδρομέτρων και στην καταγραφή των επισκευών σε αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης. Παράλληλα δεν έχει παρουσιάσει και κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για τη διάσπαση. Οπότε πως την εισηγείται;

-Όλες οι ενότητες είναι πλεονασματικές, οπότε η δήλωση του Προέδρου της Επιχείρησης «ότι για όλα πληρώνει η πόλη της Μυτιλήνης» δεν ισχύει επουδενί. Άλλωστε η ΔΕΥΑΛ δεν φρόντισε να αυξήσει τα έσοδά της από πολλές ενότητες, ενισχύοντας τον ελεγκτικό και εισπρακτικό της μηχανισμό.

-Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει 10 βιολογικούς καθαρισμούς οι οποίοι χρειάζονται επισκευές για τη σωστή λειτουργία τους χωρίς να έχει γίνει μία μελέτη για τις επισκευές που χρειάζονται και για το ποιος θα επιβλέπει τη λειτουργία τους. Πως θα προχωρήσουμε στη διάσπαση;

-Η Ύδρευση και Αποχέτευση αποτελούν δύο από τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοτών σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος. Στο άρθρο αυτό –που επικαλείται και η εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ- αναφέρεται ρητά πως αν υπάρξει πρόβλημα στις παροχές υπηρεσιών στον τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αποτελεί περίπτωση σοβαρής διατάραξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων και εμπίπτει στην κατά την ως άνω συνταγματική διάταξη έννοια της άμεσης κοινωνικής ανάγκης, η οποία δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν την ομαλή διάσπαση της υπηρεσίας, καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των δημοτών και υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους προωθούν τέτοιες πρακτικές.

-Η παράταξη της μείζονος της Αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου που υπερψήφισε(!) την εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, μάλλον έχει μπερδέψει το που πολιτεύεται.

Οι Αντιδήμαρχοι της Δυτικής Λέσβου –μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ- Μιχάλης Ρούσσης, Γιώργος Αλάνης και Κώστας Πάπος που υπογράφουν την τοποθέτηση, τονίζουν τέλος πως μία βιαστική ενδεχόμενη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ χωρίς ουσιαστική προεργασία και στη λογικής της «κόντρας» των δύο Δήμων, θα αποδειχθεί εγκληματική για τους δημότες όλου του νησιού.

Προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των εργαζόμενων της εταιρείας, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από την απόφαση της διάσπασης και οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών και για το μέλλον της εταιρείας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος Ιππειώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση ελήφθη καθαρά με πολιτικά κριτήρια χωρίς να υπολογιστούν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που τελικά πληρώνουν κάθε φορά το μάρμαρο αυτών των αποφάσεων. «Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχα ούτε και ψήφισα θετικά ή αρνητικά, σημειώνει σε δήλωσή του στο «Ν» ο Νίκος Ιππειώτης.

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι η περίοδος που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας και πολλών προβλημάτων και συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη δεν είναι η κατάλληλη εποχή να προχωρήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά το μέλλον του νησιού και 80 ανθρώπων που εργάζονται στην εταιρεία αυτή. Η προσέγγιση της εισήγησης θεωρούμε ότι είναι πολύ πρόχειρη και έρχεται χωρίς καμία μελέτη.

Θα περιμέναμε η διοίκηση της εταιρείας να παρουσιάσει μελέτη για το πως θα γίνει η διάσπαση της εταιρείας , τα βήματα που θα ακολουθήσουμε και τη βιωσιμότητα των δύο νέων εταιρειών που θα προκύψουν, ώστε η διαδικασία να γίνει οργανωμένα, χωρίς προβλήματα. Στην παρούσα φάση, θα μπορούσε η ΔΕΥΑΛ, έαν θεωρεί ότι είναι ελλειματική ή ότι η Δυτική Λέσβος δεν συμβάλει ικανοποιητικά στην κάλυψη των αναγκών της, να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού στην περιοχή αυτή ώστε να υπάρξει μια σχετική ισορροπία και ισοτιμία.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους είναι η αλλαγή στη σχέση εργασίας που πιθανόν να προκύψει σε μερίδα εργαζομένων που θα μετακινηθούν στη Δυτική Λέσβο. Τα επόμενα βήματα είναι μετέωρα και φοβόμαστε ότι θα προκύψουν κλειδωνισμοί και αβεβαιότητα στην εταιρεία, με ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε αποχή των υπερωριακών εργασιών και των εργασιών κατά τις αργίες», καταλήγει στη δήλωσή του στο «Ν» ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος Ιππειώτης.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Σιωπή από το Δήμο για την προσβολή του μνημείου στα Τσαμάκια»

Νέα επιστολή των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας προς τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Υποβάθμιση των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ»

Ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα και 5 ακόμη βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Παιδείας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνε Μαξίμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αύριο Τετάρτη, των Δημάρχων Μυτιλήνης, Χίου και ανατολικής Σάμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα σε στρατόπεδα της Λέσβου»

Ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα και δύο ακόμη βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Άμυνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρίσεις που ακουμπάν τις ένοπλες δυνάμεις στη Λέσβο

Διοικητής στο Γ’ Σώμα Στρατού ο μέχρι χθες το βράδυ στρατιωτικός διοικητής του νησιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βιαστές παιδιών ως προϊόν... ανδρικής ομοφυλοφιλίας!

Δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου που ως Προεδρεύων στη Βουλή, τάχθηκε κατά της κατάργησης του νόμου περί «παρά φύσιν ασέλγειας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με 240 εκπροσώπους από 161 Παγκόσμια Γεωπάρκα!

2o ψηφιακό παγκόσμιο φόρουμ Γεωπάρκων διοργάνωσε η Λέσβος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αντιστράτηγος ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου

Ξεκίνησαν οι κρίσεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Καραβασίλης ξανά Συντονιστής στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νέα όργανα στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ο Καρά Τεπές είναι πληγή στην ανάπτυξη του νησιού μας»

Επόμενος στόχος της Επιτροπής Αγώνα, η αποσυμφόρηση του νησιού και η κατάργηση της προσωρινής δομής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Στο κόκκινο παραμένει η Αγιάσος για δεύτερη εβδομάδα

Ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, μετακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με λεωφορεία και ταξί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η εθελοντική εργασία στην καθαριότητα εγκυμονεί κινδύνους»

Συνάντηση του Δ.Σ. ΟΤΑ Λέσβου με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Αντίθετο με την εθελοντική εργασία στην καθαριότητα το Σωματείο των Εργαζομένων.