× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο

Στις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα του κορονοϊού αναφέρθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM ο γιατρός-πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδoσίου

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/12/2020

Eμβολιαστικό κέντρο για τον κορονοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κορονοϊό, τον τρόπο μετάδοσής του, τα συμπτώματα και τη νέα εποχή που θα ξεκινήσει με την έναρξη των εμβολιασμών, έδωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο γνωστός πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του κορονοϊού όπως αυτό ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Επαρχία Γουχάν της Κίνας, ο Παναγιώτης Θεοδοσίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι όλη η επιστημονική και ιατρική κοινότητα παρακολουθούσε με προβληματισμό τις πρώτες δημοσιεύσεις που αφορούσαν τον εντοπισμό του νέου ιού, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τη σημερινή εξέλιξη.

«Από την αρχή μας απασχολούσε η έντονη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της γρίπης, όμως δεν μπορούσε κανείς με ακρίβεια να προβλέψει  τη σημερινή κατάσταση. Οι πρώτες εικόνες από την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία, έπειτα στην Ισπανία και σε άλλες χώρες έδωσε στην επιστημονική κοινότητα στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Τα ανησυχητικά συμπτώματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε  άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Θεοδοσίου, μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του ιού και πότε αυτά τείνουν να λάβουν ανησυχητικό χαρακτήρα στη διάρκεια της ασθένειας, σημείωσε ότι δυστυχώς σε αντίθεση με τη γρίπη για τον κορονοϊό οι γιατροί δεν έχουν κανένα σχεδόν όπλο για να αντιμετωπίσουν την επίθεσή  του στον ανθρώπινο οργανισμό. «Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή στην ίωση του κορονοϊού είναι το φλεγνονώδη σύνδρομο το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά σε ενήλικες.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται και σε άλλες ασθένειες ωστόσο στη νόσο του κορονοϊού έχει μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Τα συμπτώματα εκείνα που πρέπει να θορυβήσουν έναν ασθενή για να απευθυνθεί στο γιατρό είναι ο υψηλός πυρετός μετά την 6-7 μέρα και η δύσπνοια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα οξυγόνωσης του οργανισμού πέσουν κάτω από το 92% τότε ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να νοσηλευτεί.

Δυσκολίες στο Σύστημα Υγείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Παναγιώτης Θεοδοσίου, ανέφερε ότι βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στα νοσοκομεία ωστόσο πρόσθεσε μέσα σε λίγους μήνες δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. «Το μείζον ζήτημα δεν είναι να φτιάξει κανείς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να προσθέσει κρεβάτια.

Το βασικό είναι να στελεχωθούν οι Μονάδες αυτές με ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα η ειδικότητα του Εντατικολόγου, του γιατρού εκείνου δηλαδή που παρέχει τις ειδικές υπηρεσίες που απαιτούνται σε μία ΜΕΘ, είναι πολύ σπάνια και οι γιατροί που μπορούν να υπηρετήσουν στη θέση αυτή είναι λίγοι.  Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την επαρκή στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο».

Έρχεται το εμβολιο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Θεοδοσίου στη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. «Στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου. Ήδη έχουμε κάνει σχετικές ενέργειες, έχουμε βρει χώρους για να δημιουργήσουμε το δικό μας εμβολιαστικό Κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη υγειονομική κρίση και τα μέλη του Συλλόγου μας επιθυμούν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας, ώστε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024