× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προϋπολογισμός με τηλεδιάσκεψη στο Δήμο Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε σε ειδική συνεδρίαση με 18 υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 18/12/2020

Προϋπολογισμός με τηλεδιάσκεψη στο  Δήμο Μυτιλήνης
φωτογραφία αρχείου

Πρεμιέρα τηλεδιάσκεψης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης με τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2021 να είναι το μοναδικό θέμα στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έγινε μια καλή αρχή»

Αναφερόμενος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης στις εντυπώσεις της πρώτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σε γενικές γραμμές πήγε καλά ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία με την οποία οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί. «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συνεδριάσεις με τη φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων, όπου μπορεί να γίνει ζωντανή συζήτηση, διάλογος και πολιτική αντιπαράθεση πολλές φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις ηλεκτρονικές συνεδριάσεις σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος της συζήτησης και επικρατήσουν φωνές και έντονοι διάλογοι τότε το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο και δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε η ηλεκτρονικές συνεδριάσεις είναι πολύ καλύτερες και αρτιότερες από τις συνεδριάσεις δια περιφοράς».

Καυγάς για τη νέα δομή

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού επικράτησε ένταση στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ του δημάρχου και της επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλης Χιωτέλη για το θέμα της χωροθέτησης της νέας δομής. Τα πνεύματα ηρέμησαν, ωστόσο έπειτα από λίγη ώρα όταν διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική αντιπαράθεση δημιουργεί περισσότερο θόρυβο παρά ουσιαστική συζήτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, δεσμεύτηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει νέα συνεδρίαση ώστε να υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα χωροθέτησης της νέας δομής και πιθανόν να ληφθεί και νέα απόφαση για το θέμα αυτό.  

«Με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισηγητής του προϋπολογισμού ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ιδιαιτερότητες της νέας χρονιάς που ξεκινάει και στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, παρά τις αντιξοότητες της περιόδου να γίνουν έργα και δράσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών. Τα έσοδα και έξοδα του προϋπολογισμού του 2021 ανέρχονται στα 91.633.633,94 ευρώ

«Ο προϋπολογισμός αυτός, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, είναι ο τρίτος που καταθέτει η παρούσα δημοτική αρχή, ενώ λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε, έγιναν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις για να είναι ισοσκελισμένος. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες υπηρεσίες προς τους πολίτες καθώς και να μην κινδυνεύσουν έργα που είναι ενταγμένα και πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί από την υπηρεσία, όπως ορίζει ο νόμος, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020. Μετά το κλείσιμο του έτους θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και μέσα στον Ιανουάριο θα φέρουμε προς έγκριση και ψήφιση την πρώτη υποχρεωτική τροποποίηση του προϋπολογισμού η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τα οικονομικά στοιχεία του έτους που έκλεισε.

Θεωρούμε ως δημοτική αρχή ότι είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός με στόχευση και όραμα. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ο Δήμος έκανε δαπάνες και πληρωμές 27 εκατομμυρίων ευρώ  ενώ έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματισθεί πληρωμές 1,1 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη.

Στη διάρκεια του έτους δυστυχώς είχαμε μεγάλη πτώση των εσόδων του Δήμου λόγω του covid, αφού μεγάλος αριθμός επαγγελματιών δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δήμο. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες τόσο με εισπράτοντας χρήματα που μας οφείλονται όσο και αξιοποιώντας την περιουσία του Δήμου», κατέληξε ο αντιδημάρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

«Διαχειριστικού τύπου»

Μονομερή και διαχειριστικού τύπου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Μιχάλη Μαμάκου. Μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της παράταξης σημείωσαν ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και στόχευση ενώ δεν έγινε η απαιτούμενη διαβούλευση ώστε να κατατεθούν προτάσεις.

«Χωρίς σαφή προσανατολισμό»

Προϋπολογισμό χωρίς όραμα και σχέδιο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 η Εριφύλη Χιωτέλλη επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν παρουσιάσθηκε με σαφήνεια ο προσανατολισμός και η στόχευση για τα έργα και τις δράσεις του δήμους.

«Παρατηρήσαμε συνολικά, σημειώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη ότι από τα 101 εκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου πρϋπολογισμού απορροφήθηκαν μόλις 30 εκατομμύιρα ευρώ, ενώ από τα 34 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού των έργων απορροφήθηκε μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα βλέπουμε ότι έμειναν αδιάθετα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονταν για ετο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που απευθύνεται σε ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ και οι πάγιες προκαταβολές των κοινοτήτων παραμένουν καθηλωμένες στις δύο παρά την υπόσχεση του δημάρχου ότι θα γίνουν τέσσερις. Γενικά έχουμε στα χέρια μας έναν προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι προϋπολογίζονται χρήματα από επιχορηγήσεις της πολιτείας τα οποία είναι πολύ αμφίβολο αν θα δοθούν», κατέληξε η Εριφύλη Χιωτέλλη.

«Δεν υπολογίζει τις λαϊκές ανάγκες»

Ο προϋπολογισμός αυτός, σημείωσε στην τοποθέτησή της, η Νίκη Τσιριγώτη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Αντί η Δημοτική Αρχή να προσπαθεί να μειώσει τα Δημοτικά Τέλη για να βοηθήσει τους δημότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μιλά για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Σε ποια έργα αλήθεια αναφερόμαστε όταν υπάρχουν τόσα προβλήματα καθημερινότητας, όταν δεν έχουμε αγροτικό δίκτυο για να πάει ο κόσμος στα κτήματά του».

«Χρήματα για ρουσφέτια, δημόσιες σχέσεις και αναθέσεις»

Προϋπολογισμό δίχως προσανατολισμό στήριξης των πολιτών και των επαγγελματικών ομάδων που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» Κώστας Αστυρακάκης. «Ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει την παραμικρή στόχευση να στηρίξει τους επαγγελματίες του νησιού, τους εμπόρους, τα καταστήματα εστίασης, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλους όσοι έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.

Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα ενίσχυσης της εκπαίδευσης και των σχολείων. Ενώ πουθενά δεν αναφέρεται αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τον τουρισμό το καλοκαίρι που έρχεται και όλοι ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκε το αίτημά μας για απαλλαγή των καταστημάτων από τα τέλη παρεπιδημούντων αντίθετα βλέπουμε σπατάλη και πρόβλεψη χρημάτων για προσλήψεις εργαζομένων τα γνωστά ρουσφέτια των ημετέρων δηλαδή για τα δικά τους παιδιά.

Παράλληλα υπάρχουν οι ανάλογες προβλέψεις για απευθείας αναθέσεις σε στολισμούς και καθαριότητα. Αυξάνονται ακόμη τα έξοδα παράστασης για τις έμμισθες θέσεις ενώ κανείς δεν μας έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το που θα διατεθούν 500 χιλιάδες ευρώ στον κωδικό των δημοσίων σχέσεων. Γενικότερα βλέπουμε έναν Προϋπολογισμό χωρίς κοινωνική μέριμνα και αναπτυξιακή διάσταση», κατέληξε ο Κώστας Αστυρακάκης στην τοποθέτησή του.

Κατά πλειοψηφία

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Μυτιλήνης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά από την παράταξη του Μιχάλη Μαμάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου