× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών από τον κορονοϊό

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Παγκόσμια ημέρα μετανάστη

Δημοσίευση 18/12/2020

Αμεσα μέτρα προστασίας των μεταναστών από τον κορονοϊό

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη, το ΚΚΕ απευθύνεται στους Έλληνες μετανάστες που τα αδιέξοδα του συστήματος και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τους έσπρωξαν να ζουν, να εργάζονται ή να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, οι περισσότεροι ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες, κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τους πολέμους, δηλαδή τα δίδυμα «παιδιά» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η μετανάστευση είναι η πιο κραυγαλέα και ταυτόχρονα η πιο τραγική απόδειξη του τι σημαίνει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα.

Στη χώρα μας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, νέοι και νέες που ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών. Οι περισσότεροι δουλεύουν στις πιο δύσκολες και σκληρές δουλειές, κάτω από καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, σε άθλιες κατοικίες και παραπήγματα, πολλοί χωρίς άδειες παραμονής. Εργάτες γης, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες τροφίμων, στον ιματισμό, την ανακύκλωση, τον τουρισμό και άλλους κλάδους βρίσκονται πολλαπλά εκτεθειμένοι στην εργοδοτική, κρατική και φασιστική βία και ασυδοσία. Τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι και στην πανδημία του κορονοϊού, που, για την προστασία τους από αυτήν, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο. Επί πλέον υπάρχουν και οι χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι στα hot spots και τους καταυλισμούς της αθλιότητας και της απουσίας στοιχειωδών μέτρων υγιεινής, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο. Ένα μεγάλο τμήμα αυτών θα μπει στην παραγωγή και θα γίνει κομμάτι της εργατικής τάξης.

            Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τις καιρικές συνθήκες όπως:

-       Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς και διαμονής των μεταναστών και προσφύγων, στους καταυλισμούς και τις δομές

-       Εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας και διαμονής και προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής υγιεινής

-       Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη

-       Ειδικά μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ και τους καταυλισμούς για τους αιτούντες άσυλο, τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους, όπως ιατρεία πλήρως στελεχωμένα, αξιοποίηση κενών ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών.

            Το ΚΚΕ δε διαχωρίζει τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, με βάση την εθνική τους προέλευση. Οι εθνοτικοί, θρησκευτικοί και λοιποί διαχωρισμοί δε συμφέρουν τους λαούς, αλλά τους εκμεταλλευτές τους. Καταγγέλλει τους αντιδραστικούς διαχωρισμούς μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που επιβάλλουν ΕΕ και κυβέρνηση, την προπαγάνδα ότι οι περισσότεροι που έρχονται πλέον στην Ελλάδα είναι μετανάστες, δηλαδή άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, που μπορούν να τους εκμεταλλεύονται ασύδοτα, να τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι και 36 μήνες για να τους απελάσουν.

            Αντιπαλεύει τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό που καλλιεργούν το μίσος μεταξύ εργαζομένων διαφορετικής εθνικής προέλευσης, για να μένουν στο απυρόβλητο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, για να εξαπολύονται ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, για να επαναχαράσσονται σύνορα με το αίμα των λαών. Αντιπαλεύει και τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που από τη μία εμφανίζεται ως «κυνηγός κεφαλών» και από την άλλη αναζητά φτηνά εργατικά χέρια μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων. Τα νέα «Σύμφωνα» του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελούν ύμνο στη μετανάστευση που ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων.

            Το ΚΚΕ απευθύνεται στους μετανάστες και μετανάστριες, στους πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων θα μείνουν στη χώρα μας. Τους καλεί να πάρουν μέρος στη ζωή και τη δράση των σωματείων, των μαζικών οργανώσεων, να έρθουν σε επαφή με το εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο κίνημα. Να παλέψουν, μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους, για να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να γνωρίσουν την ιστορία, την ιδεολογία και τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το Σοσιαλισμό.

            Μαζί, Έλληνες Μετανάστες και Πρόσφυγες, να παλέψουμε και για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, όπως:

-          Για άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις.

-          Καμία διάκριση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, προνοιακά και λοιπά δικαιώματα.

-          Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, τάξεις υποδοχής και ειδικά εκπαιδευτικά εργαλεία, ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

-          Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας στην οποία βρίσκεται το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές – οικιακές εργασίες.

-          Να αντιμετωπιστεί άμεσα με σύναψη διακρατικών συμφωνιών η άρνηση των ασφαλιστικών ταμείων να στείλουν τις συντάξεις στις χώρες καταγωγής χιλιάδων συνταξιούχων μεταναστών.

-          Κανένας πρόσφυγας στο δρόμο. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη στέγαση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στην εργασία και την κοινωνική ζωή.

-          Για διευκόλυνση των οικογενειακών επανενώσεων, είτε αυτές αφορούν τη μετάβαση σε άλλα κράτη της ΕΕ είτε την πρόσκληση μελών οικογενειών από τις χώρες καταγωγής.

-          Άμεση οικογενειακή επανένωση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Πύλη Εισόδου του Πλωμαρίου θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Λέσβου»

Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί ο οικίσκος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες στην Πύλη Εισόδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Αλεξάνδρα Κερλίδου μιλά και παίζει μουσική με τα μάτια!

Η 21χρονη Μυτιληνιά που φοιτά στο ΕΕΕΕΚ Λέσβου δίνει συναυλία στο «Σταύρος Νιάρχος» και το Μέγαρο Μουσικής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στα Κεραμειά χώρος πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους

«Artοποιώ» το όνομα του κέντρου, με την υπογραφή της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, που βγάζει νέο τραγούδι με τους Πυξ-Λαξ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Μας θέλετε πειθήνια όργανα των σχεδιασμών σας»

Δήλωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μυτιλήνης Βάσως Χοχλάκα για το χθεσινό συμβούλιο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάθεση αιτήσεων παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου η προθεσμία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανεξάρτητος ο Κατζανός, διαφωνώντας με Αστυρακάκη

Έντονη δυσαρέσκεια του Δημοτικού Συμβούλου για την ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Επανεκκίνηση» στο Μιχάλη Μαμάκο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σώζοντας ένα ξεφτέρι

Περιστατικό διάσωσης γερακιού από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη

Εννέα ώρες και δυο μέρες διαδικασία - παρωδία για τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή των νέων Κυδωνιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν οι μελέτες για τον ποδηλατόδρομο Σουράδας – Νεάπολης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, το κόστος της επικαιροποίησης των μελετών θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο θα κατατεθεί πρόταση
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά δίπλα στο Πανεπιστήμιο, στον λόφο Ξενία

Σε εξέλιξη η επιχείρηση της Πυροσβεστικής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση και στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΝΗΣΙ» 99 fm
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πίσω παπά τα στέφανα»… για το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της συγκρότησης του νέου διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από προσφυγή Ανδριώτη και Χοχλάκα.