× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

7 προτάσεις Βαλσαμίδη για έργα οδοποιίας στη Λέσβο

Κατάθεση πρότασης στον Περιφερειάρχη για την ωρίμανση μελετών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/12/2020

7 προτάσεις Βαλσαμίδη για έργα οδοποιίας στη Λέσβο

Πρόταση για την χρηματοδότηση 7  νέων μελετών ωρίμανσης έργων οδοποιίας στο νησί μας, που αφορούν στην κατασκευή νέων τμημάτων, κατέθεσε στον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και στον Αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα ο περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Βαλσανίδης  στο  πλαίσιο της διαδικασίας σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έτος 2021, καθώς του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (Π.Π.Α.) 2021-2025 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πρώτες 6 από τις προτάσεις αυτές, σημειώνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη,  υπεβλήθησαν στις 25 Ιανουαρίου 2019 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης για την χρηματοδότηση μελετών για την ωρίμανση έργων οδοποιίας που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027, αλλά δυστυχώς δεν εγκρίθηκαν».

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη

1. Μελέτη βελτίωσης κατά τμήματα της Επαρχιακής Οδού Ντίπι - Παππάδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά στοιχεία της υφιστάμενης οδού Ντίπι - Παππάδος κατά τμήματα και σε συνολικό μήκος 8 χιλιόμετρα περίπου, εκ των οποίων 1,5 χλμ. αφορά την Παράκαμψη Σκάλας Συκούντας (Ντιπίου), 4 χλμ. την Παράκαμψη των Οικισμών Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Παππάδου και Σκοπέλου και 2,50 χλμ. την βελτίωση τμημάτων της υφιστάμενης οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Παράκαμψη της Σκάλας Συκούντας περιλαμβάνεται και στο εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Ευργέτουλα του Δήμου Λέσβου (ΦΕΚ αρ. 314/ Τεύχος Α.Α.Π./ 30.12.2016), ενώ η Παράκαμψη των Οικισμών Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Παππάδου και Σκοπέλου περιλαμβάνεται και στο εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Γέρας του Δήμου Λέσβου (ΦΕΚ αρ. 312/ Τεύχος Α.Α.Π./ 29.12.2017). Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 800.000 ευρώ

2. Μελέτη κατασκευής της οδού Σκάλα Συκαμινέας - Εφταλού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί η νέα οδός Σκάλα Συκαμινέας - Εφταλού στο νησί της Λέσβου με νέα χάραξη ανάντη του παραλιακού δρόμου, ο οποίος προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ Μήθυμνας. Ο νέος δρόμος ξεκινάει από την Σκάλα Συκαμιάς (με 2 παρακάμψεις μήκους 0,39+0,17=0,56 χλμ), φθάνει στο ύψος της εισόδου προς τον παραλιακό δρόμο της Εφταλούς, διέρχεται επί υφιστάμενου τμήματος και της οδού πρόσβασης προς Εφταλού (1,25+0,50=1,75χλμ) και καταλήγει στον δρόμο του δημοτικού camping Μήθυμνας. Περιλαμβάνει: α)2,14 χλμ. βελτίωση υφιστάμενης οδού και β)11,63 χλμ. νέα χάραξη.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών της Σκάλας Συκαμινέας και της Εφταλούς με νέα οδό, με χάραξη σε ικανή απόσταση από την ακτογραμμή και με ταυτόγχρονη κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Σκάλας Συκαμινέας και της Παράκαμψης της οικιστικής συστάδας της Εφταλούς, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης δύσβατης οδού η οποία θα παραμείνει χωματόδρομος.

Η κατασκευή της οδού Σκάλα Συκαμινέας – Εφταλού περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ Δ.Ε. Μήθυμνας του Δήμου Λέσβου (ΦΕΚ αρ. 310/ Τεύχος Α.Α.Π./ 30.12.2016). Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 950.000 ευρώ. 

3. Μελέτη οδού Αχλαδερή - Σκάλα Βασιλικών - Σκαμνιούδι - Σκάλα Πολιχνίτου

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα βελτιωθούν τα γεωμετρικά στοιχεία και θα αναβαθμιστεί σε Επαρχιακή Οδός η υφιστάμενη οδός Αχλαδερή - Σκάλα Βασιλικών - Σκαμνιούδι - Σκάλα Πολιχνίτου στο νησί της Λέσβου συνολικού μήκους 13 χιλιόμετρα περίπου, η οποία είναι μέχρι σήμερα χωματόδρομος. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η διασύνδεση των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών Σκάλας Πολιχνίτου, Νυφίδας, Σκαμνιούδι και Σκάλας Βασιλικών με την περιοχή της Καλλονής και της Αγίας Παρασκευής και το κέντρο του νησιού, καθώς η συνέχεια της υφιστάμενης οδού συνδέεται με την Εθνική Οδό Μυτιλήνης - Καλλονής.

Το έργο αυτό είναι εναρμονισμένο στις γενικές αρχές και τους στόχους του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΦΕΚ αρ. 1473/τ. Α΄/09.10.2003) και πιο συγκεκριμένα για την συμπλήρωση κυκλικών διαδρομών εφόσον υπάρχουν διανοιγμένοι δρόμοι, καθώς και επίσης και για την αποκατάσταση συνδέσεων και προσπελάσεων σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 900.000 ευρώ.

4. Μελέτη βελτίωσης της Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση προς Σίγρι μέχρι Ερεσό και Σκάλα Ερεσού

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθεί βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων και αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού από διακλάδωση Σιγρίου μέχρι Ερεσό και Σκάλα Ερεσού Λέσβου συνολικού μήκους 14,0 χιλιομέτρων περίπου.

Η Επαρχιακή οδός από τη διακλάδωση Σιγρίου μέχρι Ερεσό και σκάλα Ερεσού, παρά το γεγονός ότι οδηγεί σε ιστορικό οικισμό (Ερεσός) αλλά και την τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Σκάλας Ερεσού, εξακολουθεί να παραμένει προβληματική με ελλιπή γεωμετρικά στοιχεία. Με την προτεινόμενη βελτίωση επιτυγχάνεται η ασφαλής οδική σύνδεση προς τους αναφερόμενους οικισμούς πράγμα που θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξή τους αφού θα καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση σ’ αυτούς, ενώ θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης. Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 900.000 ευρώ. 

 

5. Μελέτη ολοκλήρωσης της Παράκαμψης Αγίας Παρασκευής

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί το υπολειπόμενο τμήμα της Παράκαμψης του Οικισμού της Αγ. Παρασκευής συνολικού μήκους 1 χιλιόμετρο, με προδιαγραφές επαρχιακής οδού προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου από τον τ. Δήμο Αγ. Παρασκευής, έχει μείνει ημιτελές μέχρι και σήμερα.

Ο εν λόγω οδικός άξονας παρακάμπτει τον Οικισμό της Αγ. Παρασκευής, όπου είναι αδύνατη σήμερα η διέλευση μεγάλων οχημάτων και μέσω της 11ης Επαρχιακής Οδού Αρίσβη – Αγ. Παρασκευή – Νάπη – Μανταμάδος συνδέει την 36η Εθνική Οδό Μόρια - Λάρσος – Καλλονή με την 8η Επαρχιακή Οδό Θερμή – Μανταμάδος. Το έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, δεδομένου ότι αφενός θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του Οικισμού της Αγ. Παρασκευής, αφετέρου θα συνδέσει την κεντρική Λέσβο με την ανατολική πλευρά του νησιού. Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 90.000 ευρώ. 

6. Μελέτη κατασκευής Παρακάμψεων Πλωμαρίου

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστούν οι Παρακάμψεις του Οικισμού Πλωμαρίου συνολικού μήκους 5.829,78 μέτρα. Η  οδός που θα κατασκευαστεί θα ενώνει την 2η Επαρχιακή Οδό (Θέρμα κόλπου Γέρας – Παπάδος – Πλωμάρι) με την 5η Επαρχιακή Οδό (Αγιάσος – Μεγαλοχώρι – Πλωμάρι) και με την Δημοτική οδό Πλωμαρίου – Μελίντας. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η παράκαμψη του Οικισμού του Πλωμαρίου και αναμένεται να δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες  για την νότια περιοχή του νησιού, δεδομένου ότι σήμερα είναι αδύνατη η διέλευση των μεγάλων οχημάτων (λεωφορείων, φορτηγών κλπ) από τον Οικισμό του Πλωμαρίου και θα συνδέσει τον οδικό άξονα Ντιπίου – Παππάδου – Πλωμαρίου με τον οδικό άξονα Πλωμαρίου – Μεγαλοχωρίου – Σελαδίου – Ακρασίου – Αμπελικού.

 Για το προτεινόμενο έργο εγκρίθηκε η Μελέτης Αναγνώρισης Οδοποιίας με την αρ. 67/1993 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, το 1994 εγκρίθηκαν η Προμελέτη Οδοποιίας και η Τοπογραφική Αποτύπωση Οριστικής Μελέτης (τμήμα Γ’) μαζί με την προμελέτη ενός κόμβου σύνδεσης, καθώς και η Οριστική Μελέτη των κόμβων του τμήματος Γ’ Περιφερειακού δρόμου Πλωμαρίου μαζί με τα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες, το 2000 εγκρίθηκε η Προέγκριση Χωροθέτησης του έργου, το 2002 εγκρίθηκε η Γεωλογική Μελέτη του έργου, το 2004 εγκρίθηκε η Γεωτεχνική Μελέτη και το 2010 εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου. Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 600.000 ευρώ

7. Μελέτη κατασκευής της οδού Γαβαθάς – Αρχαία Άντισσα

 Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστεί η οδός που θα συνδέει τον Γαβαθά με την Αρχαία Άντισσα, ο οποίος είναι σήμερα χωματόδρομος συνολικού μήκους 4 χιλιόμετρα. Με το έργο αυτό, καθώς και με το έργο της ασφαλτόστρωσης της οδού από τον Οικισμό Καλό Λιμάνι Σκαλοχωρίου έως και την Αρχαία Άντισσα που πρέπει να προγραμματιστεί από την Περιφέρεια, επιτυγχάνεται η πρόσβαση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, με ανεξερεύνητες παραλίες και ιδιαίτερο φυσικό τοπίο. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας βρίσκονται σε εξέλιξη η ανασκαφή στο Οβριόκαστρο με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, γεγονός που θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Εκτιμώμενος Π/Υ Μελέτης 300.000 ευρώ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη