× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καράβα, ΜΑΤ, πανδημία, Μόρια: Όσα σημάδεψαν το 2020

Ανασκόπηση του «Ν» στις ειδήσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον και συζητήθηκαν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/12/2020

Καράβα, ΜΑΤ, πανδημία, Μόρια: Όσα σημάδεψαν το 2020

Μία αίθουσα σύνταξης μπορεί να πάρει «φωτιά», να συζητιούνται έντονα οι εξελίξεις, που συνήθως ξεσπούν σαν κεραυνός εν αιθρία. Άλλες φορές επί μέρες, αν όχι επί εβδομάδες μπορεί η συντακτική ομάδα να διεξάγει έρευνα για ένα ρεπορτάζ. Τι όμως διάβασαν περισσότερο οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες το 2020; Τι συζήτησαν, τι σχολίασαν και κυρίως τι έζησαν;

Το «Ν» συγκέντρωσε και παρουσιάζει σήμερα τα θέματα του 2020, τα οποία σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, αφήνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Δεν μας έκανε εντύπωση ότι οι μάχες με τα ΜΑΤ στην Καράβα ή ότι ειδήσεις του κορονοϊού συγκέντρωσαν τις περισσότερες αναγνώσεις, αλλά είναι και άλλα άρθρα που… δεν το περιμέναμε.

Με όλα αυτά, θα κάνουμε μία ανασκόπηση, λοιπόν!

O Γενάρης μπήκε δυναμικά με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση ενάντια στη νέα δομή, την οποία διοργάνωσε κατά κύριο λόγο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και οι δήμοι και οι φορείς. Κυριολεκτικά λαοθάλασσα Λέσβιων βρέθηκε από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης έως και την προκυμαία.

Την τιμητική του σε θεάσεις είχε και ο μεγάλος απολιθωμένος κορμός αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου.

Ο Φλεβάρης ήταν δικαιωματικά ο μήνας της Καράβας! Αλλά… και του Διαβολορέματος και της Παγανής. Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος από τη μια, ο πρόεδρος του Μανταμάδου από την άλλη, πολίτες που συντονίζονταν με τα συνεχή live του «Ν» προκειμένου να φτάσουν στους τόπους των… μαχών! Και απέναντι τα ΜΑΤ.

Πρώτα ήταν τα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου μετρούσαμε τις κλούβες και το σίριαλ έκλεισε μετά δακρυγόνων, πυρκαγιών, ποδοβολητά και άλλα, στην τελευταία μάχη της Παγανής όπου αποκλείστηκαν τα ΜΑΤ εντός στρατοπέδου. Λίγες ώρες αργότερα θα αναχωρούσαν από κει που ήρθαν!

Ο Μάρτης σημαδεύτηκε από την πρώτη του ημέρα, από την είδηση των επεισοδίων στο λιμάνι της Θερμής, όπου συγκεντρωμένοι και εξαγριωμένοι δεν άφηναν να προσεγγίσει στο λιμανάκι βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και παιδιά. Το live δύο ωρών συγκέντρωσε, κι όμως, εκατομμύρια προβολές.

Σε ένα κακοστημένο παιχνίδι προσπάθησαν να μπλέξουν το «Ν» στις 14 Μαρτίου γνωστοί ακροδεξιοί κύκλοι, στοχοποιώντας τον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ- ακροδεξιοί που ως γνωστόν αγανακτούν όταν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν τις κατασκευασμένες «ειδήσεις» που διακινούν και τις εδώ και χρόνια επιθέσεις στις οποίες προβαίνουν με την ανοχή αρμοδίων και μη! Ακολούθησε πλήθος ανακοινώσεων συμπαράστασης στον συνάδελφό μας από τις Ενώσεις Συντακτών.

Στις 20 Μαρτίου σημειώθηκε εμπρησμός στην ημερήσια δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Happy Family.

Η συνέχεια του Μάρτη ήταν… το πρώτο λοκντάουν, το οποίο τότε ονομάζαμε καραντίνα, και από τον πρωτόγνωρο εγκλεισμό, η ομάδα του «Ν» αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε πολλά live με συναυλίες… από το σπίτι, παραμύθια, βιβλία και αφηγήσεις για τους πλανήτες, στις «Νύχτες Καραντίνας» και στα «Παραμύθια Καραντίνας» με πολλούς φίλους και φίλες του «Ν» να προσφέρουν την τέχνη τους στο κοινό, και βέβαια παρέα. Περίπου 50.000 αναγνώσεις συγκέντρωσε η έκτακτη είδηση για επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού, του πρώτου που ανακοινώθηκε στη Λέσβο.

Ο Απρίλης χρωματίστηκε έντονα από την είδηση ότι ένας 55χρονος με καταγωγή από τον Αφάλωνα, κάτοικος Μυτιλήνης ήταν ο δράστης των πυροβολισμών στις 22 του μηνός εναντίον τεσσάρων αιτούντων άσυλο που περιφέρονταν σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Αφάλωνας.

Ο Μάης μπήκε με τις προφάσεις εν αμαρτίαις από τη Δημοτική Αρχή Κύτελη προκειμένου να εκχωρήσει άρον άρον την καθαριότητα σε ιδιώτες, ενώ σημαδεύτηκε μεταξύ άλλων και από την κατάντια στο λιμάνι της Μυτιλήνης που αποκάλυψε το «Ν» με τη μετατροπή του χώρου σε δομή καραντίνας. Ακόμα διαβάστηκε αρκετά η αναφορά Μιχάλη Μπάκα σε Διευθύνσεις Περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφορικά με τη ρύπανση στον ποταμό Ευεργέτουλα.

Συζητήθηκε επίσης έντονα ο ένας μήνας «κορονοϊού» που έμεινε ανεκμετάλλευτος για το έργο στη Λαγκάδα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ν» ο πρόεδρος του ΤΕΕ βορειοανατολικού Αιγαίου, Στράτος Μανωλακέλλης.

Ο Ιούνης συγκέντρωσε χιλιάδες βλέμματα στο ζήτημα της απένταξης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» της προοπτικής δημιουργίας 17 σύγχρονων παιδικών χαρών εκ των οποίων 10 στο Δήμο Μυτιλήνης και επτά στο Δήμο δυτικής Λέσβου, θέμα που ανέδειξε έντονα η δημοτική παράταξη «Με πυξίδα τον πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη. Χιλιάδες επισκέψεις είχαν και τα γεννητούρια μέσα στο ασθενοφόρο του «Χαμόγελου του Παιδιού»  

Ο Ιούλης σημαδεύτηκε από τις πρωτιές και τους αριστούχους της Λέσβου, την εποχή του κορονοϊού, όπου μας μίλησαν και μας παρέδωσαν τις βαθμολογίες, αλλά και την εμπειρία τους εν μέσω πανδημίας. Μοιράστηκαν όσα περιμένουν να κερδίσουν, αλλά και όσα έχασαν ή θυσίασαν για μια από τις καλύτερες θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κι όμως ο Αύγουστος σημαδεύτηκε από την είδηση που διάβασαν οι περισσότεροι… ότι η σoρός του αγαπημένου ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη αποτεφρώθηκε και σκορπίστηκε στη θάλασσα της Ερεσού, όπως ήταν η επιθυμία του, συγκεντρώνοντας πάνω από 60.000 αναγνώσεις! Χιλιάδες αναγνώσεις συγκέντρωσε και η είδησή μας για την απώλεια της Κατερίνας Βασιλειάδου σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Ο Σεπτέμβρης έδειξε τα δόντια του από τις αρχές, με την καταστροφή από εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας, καταστρέφοντας ολοσχερώς, τη δομή που είχε γίνει γνωστή διεθνώς για τις ακατάλληλες συνθήκες της. Δέκα ημέρες χιλιάδων αθρώπων στον δρόμο ακολούθησαν μέχρι να στηθεί η δομή τέρας στο Καρά Τεπέ, που επιμένουν πολλοί να λένε Μαυροβούνι.

Ο Οκτώβρης σημαδεύτηκε από τις πρώτες πλημμύρες στον προσωρινό καταυλισμό και από τις συζητήσεις που είχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τοπικούς φορείς για τη δημιουργία της νέας δομής. «Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους» είχε δηλώσει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Νοέμβρης μπήκε με δεύτερο λοκντάουν για όλη τη χώρα και η αγορά άρχισε να στενάζει. το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας επικεντρώθηκε στους... μη περιορισμούς για το μάζεμα της ελιάς και τις απαραίτητες οδηγίες! Το άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα με αφορμή τον θάνατο του «Μιχαλάκη» που πέθανε μονάχος ανήμερα της γιορτής του συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέψεις.

Ο Δεκέμβρης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των αναγνωστών γύρω από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στο debate που διοργάνωσε το «Ν» με τους εκπροσώπους των κομμάτων σε σχέση με τη νέα δομή 5.000 ατόμων που σχεδιάζει το υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου. Χιλιάδες αναγνώσεις συγκέντρωσε και η τραγική είδηση για βιασμό τρίχρονου κοριτσιού εντός του προσωρινού καταυλισμού του Καρά Τεπέ.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου και του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου ήρθε στο φως στο πλαίσιο ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή της διασταύρωσης που οδηγεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο απολιθωμένο δάσος του Σιγρίου και κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον. Ο διευθυντής του Μουσείου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  Νίκος Ζούρος, ανέφερε πως πρόκειται για ένα ολόκληρο δέντρο μαζί με τα κλαδιά του, το οποίο ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ένας χρόνος από την Καράβα, τα ΜΑΤ, τις μάχες και τα οδοφράγματα

Το «Ν» θυμάται τις στιγμές που μετέδωσε ζωντανά στο πανελλήνιο, μαζί με τον πρόεδρο του Μανταμάδου, Χ. Τζελαϊδή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ιστορία της Μυτιληνιάς ΕΠΟνίτισσας Έλλης Σβώρου, που εκτελέστηκε λίγο πριν από το τέλος του Εμφυλίου

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ με αφορμή τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πολεμούσαν τον φασισμό και τραγουδούσαν για τη ζωή

Όταν πριν από δυο χρόνια, ο αξέχαστος Μυτιληνιός Φρίξος Πρωτογερέλλης και η γυναίκα του η Φιφή μίλησαν για την ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν 78 χρόνια
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα καλύτερα μας χρόνια...

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η κατάληψη της Νομικής το 1973 και οι «εν Λέσβω» ανησυχούντες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ από τους Φίλους της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής δημιουργίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Χρήστος Σαμαράς: Κτηνοτρόφος και… «καγιάκερ»!

Έχασε τον «σεβντά» του όταν πέθανε το αγαπημένο του άλογο και πήρε βάρκα, καγιάκ και μια φωτογραφική
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αναζητούνται συγγενείς Λέσβιων πεσόντων του Αλβανικού Έπους

Ο Μ. Πολυμιάδης μιλά στο «Ν» για τα 10 χρόνια έρευνάς του και καλεί και εμάς να βοηθήσουμε στην ταυτοποίηση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η περιπέτεια του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο

Το άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» της 14ης Φεβρουαρίου 2009 που αποκάλυψε τη ύπαρξη των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου και οδήγησε στην επιστροφή τους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η παραμυθένια ζωή του Σταύρου

Από δεμένος μέσα σε σακί στη Λέσβο σε γιγαντοαφίσα στο Λονδίνο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τ’ Αιβαλιώτη Αγιου Χαράλαμπου

Στην εκκλησιά του νοσοκομείου της μικρασιατικής πολιτείας που σαν σήμερα γιόρταζε
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι πρόσφυγες να φοράν κίτρινα περιβραχιόνια «ίνα τους αποφεύγουσιν οι Έλληνες»

Το δράμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Από το μαχαίρι του Τούρκου στο ρατσισμό, στην καραντίνα της Μακρονήσου, στις παράγκες με τα πισσόχαρτα και το θάνατο από τύφο και ευλογιά
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Τι θέλετε εδώ τουρκόσποροι;»

Μαρτυρίες από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών για τα δεινά των χριστιανών προσφύγων στην Ελλάδα του 1922. Με αφορμή τα γεγονότα στο Ίππειος