× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χριστουγεννιάτικη γιορτή μετά… ραπισμάτων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2020

Χριστουγεννιάτικη γιορτή μετά… ραπισμάτων

Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιούνται πολλές και διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και τα χωριά. Όπως στόλισμα και φωτισμός δέντρων και δρόμων, λέγονται κάλαντα, παίζουν μουσικές, δίνονται χοροί σε αίθουσες και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη στην «εορτή το Δένδρου» - όπως λεγόταν – του 1920. Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η γιορτή στη γνωστή αίθουσα της εποχής «Πάνθεον». Σ’ αυτή πουλήθηκαν λαχνοί για διατεθούν τα έσοδα στους στρατιώτες του μικρασιατικού μετώπου. Μόνο που υπήρξε απρόοπτη παρεξήγηση, ακολούθησαν ανταλλαγές φράσεων, έπεσαν ακόμα και χαστούκια μεταξύ κυρίων και… κυριών. Το γεγονός καταγράφηκε στο φύλλο της εφημερίδα «Σάλπιγξ», στις 29 Δεκεμβρίου.

«Προχθές αθρόως προσήλθεν η Μυτιληναϊκή κοινωνία εις το ’’Πάνθεον’’ εν τω οποίω εδόθη η εορτή του Δένδρου των Χριστουγέννων υπέρ των Στρατιωτών του μετώπου.

Η αίθουσα του ’’Πανθέου’’ καταλλήλως διασκευασθείσα με μυρσίνας και σημαίας ελληνικάς και συμμαχικάς και υπό τους ήχους της μουσικής εδέχετο τους προσερχομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αι διάφοροι επιτροπαί αι οποίαι ως εγράψαμεν απετελούντο εκ κυριών, δεσποινίδων και κυρίων ειργάσθησαν υπερανθρώπως διά την επιτυχίαν. Η εορτή κατά το πρόγραμμα ήρχισε την 4ην μ.μ. και έληξεν περί την 6ην λόγω εξαντλήσεως των λαχείων του Δένδρου οπότε ήρχισε χορός, εν πλήρει ευθυμία.
Κατά την 8ην όμως ώραν όλως απροόπτως εδημιουργήθη δυσάρεστον επεισόδιον ένεκα του οποίου επήλθε και η αναχώρησις των θαμώνων. 

Ενώ ο κ. Κωνστ. Λουκή Γούτος εχόρευε μετά τινος κυρίας, η κυρία Πουλάκου ενθουσιασθείσα ηθέλησε να διακόψει τον χορόν του εν λόγω ζεύγους και ησπάσθη την κυρίαν διά τον θαυμάσιον χορόν της.

Τούτο όμως έδωκεν αφορμήν εις τους αντιληφθέντας αυτήν να μειδιάσωσι λόγω του όλως ακαταλλήλου της ώρας των φιλημάτων και διά τούτο ίσως ο καβαλιέρος εψιθύρισε ’’καλέ άντες’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την φράσιν ταύτην αντιληφθείσα η κυρία Πουλάκου και θεωρήσασα εαυτήν προσβεβλημένην εζήτησεν εξηγήσεις κατά την διάρκειαν των οποίων ο κ. Λ.Γούτος ερραπίσθη υπό τους ζεύγους κ. Πουλάκου.
Το επεισόδιον τούτο έδωκε και το σύνθημα της διαλύσεως της εσπερίδος με σχόλια ήκιστα ευχάριστα».

Το γεγονός σχολίασε η εφημερίδα ως «θλιβερόν ου μόνον διότι έλαβε χώραν εν συγκεντρώσει ιερόν εχούση σκοπόν» αλλά κυρίως «διότι αχαρακτηρίσθη ως πρόκλησις και περιφρόνησις προς την Μυτιληναϊκήν κοινωνίαν». Να αναφέρουμε ότι μετά την απελευθέρωση της Λέσβου, το 1912, ήρθαν στο νησί αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που στελέχωσαν τις υπηρεσίες του νησιού. Δημιουργήθηκε τότε αντιπαράθεση των ντόπιων με τους επυλίδες υπάλληλους για δύο λόγους.

Γιατί καταλάμβαναν τις θέσεις αντί των ντόπιων και γιατί οι «έξωθεν της Λέσβου» ασκούσαν «ισχυροτάτην επίδρασιν επί της Λεσβιακής κοινωνίας». Γνωρίζουμε ότι έντονος υπέρμαχος των ντόπιων ήταν ο Στράτης Μυριβήλης, ο οποίος έγραφε συχνά για το θέμα αυτό στην εφημερίδα του «Καμπάνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το θέμα που δημιουργήθηκε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του 1920 η επιτροπή υποδοχής του Δένδρου εξέδωσε δήλωση αποδοκιμασίας.

«Θεωρούμεν καθήκον μας να εκφράσωμεν την βαθείαν λύπην μας προς τον κ. Κ. Γούτον διά το λυπηρόν εν τω ’’Πανθέω’’ επεισόδιον κατά την εορτήν του Δένδρου των Χριστουγέννων, αποδοκιμάζοντες εν αγανακτήσει την ανάρμοστον συμπεριφράν της Κας και Κου Πουλάκου».

Οι επί της υποδοχής του Δένδρου των Χριστουγέννων
Κων. Βουρνάζος
Γεώρ. Κουρτζής
Παν. Βουρνάζος
Δ. Οικονομίδης
Παν. Μολίνος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής