× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στη Λέσβο

Κυριαρχεί το χοιρινό μαγειρεμένο με σέλινο και πλούσιο αυγολέμονο!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2020

Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα στη Λέσβο

Άγνωστη για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα για τη Λέσβο. Το νησί όπου τα Χριστούγεννα κυριαρχεί το χοιρινό μαγειρεμένο με σέλινο και πλούσιο αυγολέμονο! Σε κάποια χωριά κυρίως της κεντρικής Λέσβου το χοιρινό μαγειρεύεται με μαρούλια (φρικασέ) ενώ στα «προσφυγοχώρια», χωριά των Μικρασιατών, κυριαρχεί η μικρασιατική παράδοση του χοιρινού μαγειρεμένου με ρεβίθια.

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Λέσβου από νωρίς το πρωί σερβίρονται λουκάνικα με ψητή παστή χοιρινή πανσέτα ενώ πριν από το κυρίως γεύμα βγαίνουν χοιρινές χοντρές καλοψημένες μπριζόλες.

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακόμα υπάρχουν «σογάνια» δηλαδή κρεμμυδοντολμάδες με ρύζι και χοιρινό κρέας, λαχανοντολμάδες και φυσικά γλυκά. «Μπακλαβού» δηλαδή μπακλαβάς με αμύγδαλα και πολλές στρώσεις, πολύ ψηλότερος δηλαδή από το γνωστό, Κουραμπιέδες με φρέσκο πρόβειο βούτυρο και φυσικά «φοινίκια». Τα γνωστά μελομακάρονα που στην καθ’ ημάς ανατολή (νησιώτικη και μικρασιατική) λέγονται έτσι αφού μοιάζουν με τα φοινίκια τους χουρμάδες δηλαδή που ήταν γνωστοί στην περιοχή προϊόν των φοινικιών (των χουρμαδιών).

Τα παραπάνω αποτελούν το γαστρονομικό χριστουγεννιάτικο «περίσσεμα» των χοιροσφάγιων. Του εθίμου δηλαδή της σφαγής σε κάθε σπίτι του νησιού του χοίρου με το κρέας του οποίου στην ουσία έβγαινε ο χειμώνας της κάθε οικογένειας.

Σύμφωνα με τις λαογραφικές καταγραφές η σφαγή γινόταν του Άη Λευτέρη στις 15 Δεκεμβρίου και ο τεμαχισμός του και η κατανομή του της Αγίας Αναστασίας στις 22 Δεκεμβρίου. Το κρέας που θα καταναλώνονταν στις μέρες των Χριστουγέννων (τη Πρωτοχρονιά το έθιμο ορίζει γεύμα με πετεινό) διαχωρίζονταν από το υπόλοιπο που παστώνονταν ή γινόταν λουκάνικα. Το πάστωμα γινόταν με τη διαδικασία του «καβουρδίσματος». Κομμάτια με λίπος χωρίς νερό και μπόλικο αλάτι ψήνονταν και έμπαινε σε πήλινα δοχεία. Του χειμωνιάτικου καιρού βοηθούντος το κρέας σε ανήλιαγες αποθήκες των σπιτιών, καταναλώνονταν μέχρι τη Σαρακοστή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

«Βιολογικό ελαιόλαδο που κάνει καλό στην υγεία»

Το ελαιόλαδο «Eclectic Earth», του Παναγιώτη Κασώλη πιστοποιηθεί για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση, και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη Κέντρο Στήριξης Παιδιού για 300 οικογένειες

Εγκαινιάστηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS, θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη- Μιλά στο «Ν» η κοιν. λειτουργός, Ν. Λαρίση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Ένα νέο κρούσμα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Μέχρι τέλος Ιουλίου μπορούμε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης»

Ξεπεράστηκαν οι 50.000 δόσεις εμβολίων στη Λέσβο, λέει ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Γ. Καμπούρης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

2 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΓΕΥΣΗ

Το μενού της Μαργαρίτας με άρωμα Λέσβου

Εντυπωσίασε η πρώτη Ελληνίδα μάστερ σεφ σε εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου επιμελήθηκε το γεύμα των προσκεκλημένων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Προς παράταση δύο μηνών τα self test από τα φαρμακεία

Υπό διαπραγμάτευση τα αιτήματα του κλάδου με την κυβέρνηση, μετά τον Γολγοθά με τα τεστ και τον εμβολιασμό, λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ. Βαλτάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

11 νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

Rapid test στην Πλατεία Καλλονής

Την Παρασκευή από τις 10 το πρωί