× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η δραστηριότητα της γρίπης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο»

Συνέντευξη του γιατρού Στρατή Γελαγώτη από το Κέντρο Υγείας Καλλονής. Αναφέρεται στα εμβόλια, τον ιό της γρίπης και τις δυσκολίες του φετινού χειμώνα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/1/2021

«Η δραστηριότητα της γρίπης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο»

Στην ιδιαίτερη σημασία εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Καλλονής Στρατής Γελαγώτης, ο οποίος επισήμανε ότι ο χειμώνας θα είναι αρκετά δύσκολος για όλους με δεδομένο ότι από τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η δραστηριότητα της γρίπης η οποία προς το παρών δεν έχει κάνει την εμφάνισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελληνική εφεύρεση

«Τα εμβόλια σημείωσε, Στρατής Γελαγώτης, αποτελούν ελληνική εφεύρεση και λανθασμένα αποδόθηκε η ανακάλυψή τους στον Άγγλο γιατρό που έφτιαξε το εμβόλιο της ευλογιάς. Στην πραγματικότητα τα πρώτα εμβόλια ανακαλύφθηκαν από δύο Έλληνες γιατρούς της Κωνσταντινούπολης το 17ο αιώνα, 100 χρόνια τουλάχιστον πριν ο γιατρός  Τζένερ ανακαλύψει το δαμαλισμό (εμβόλιο ευλογιάς).

Κάθε εμβόλιο λειτουργεί διαφορετικά και χρειάζεται διαφορετικό αριθμό δόσεων για να καλύψει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα απαιτεί μόνο μία ετήσια δόση για να καλύψει τον άνθρωπο από τα στελέχη του συγκεκριμένου ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση του κορονοϊού για να υπάρξει αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καλύπτει για μικρό χρονικό διάστημα και ολοκληρωμένη κάλυψη έχουμε με την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης».

Η δραστηριότητα της γρίπης

Αναφερόμενος στην ετήσια επιδημία της γρίπης ο Στρατής Γελαγώτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η δραστηριότητα της ξεκινά συνήθως στη Λέσβο τον Ιανουάριο και κορυφώνεται μέσα στο Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα έχουμε και φέτος επιδημία γρίπης όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Γενικά θα είναι μια δύσκολη και μπερδεμένη περίοδος αυτή, γιατί πολύς κόσμος θα αρρωστήσει από γρίπη και θα νομίζει ότι έπαθε κορονοϊό αλλά και κάποιοι με κορονοϊό θα νομίζουν ότι έχουν γρίπη. Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να βγάλουν άκρη με αυτές τις περιπτώσεις ασθενών. Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε ασθενή με δύο ιώσεις ταυτόχρονα, δηλαδή να έχει και γρίπη και κορονοϊό. Αυτό μπορεί να ακούγεται ακραίο ωστόσο είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο την περίοδο των ιώσεων.

Η γρίπη ωστόσο δεν γίνεται να εξαφανισθεί επειδή υπάρχει ο κορονοϊός. Ελπίζουμε να είμαστε τυχεροί και τα στελέχη της συγκεκριμένης ίωσης που θα επικρατήσουν φέτος στο γενικό πληθυσμό να καλύπτονται από τα εμβόλια που έγιναν μέσα στο φθινόπωρο», επισήμανε ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Καλλονής.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοναδικό όπλο

Αναφερόμενος στο εμβόλιο του κορονοϊού ο Στρατής Γελαγώτης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι το μόνο σοβαρό όπλο που υπάρχει κατά του κορονοϊού και ότι οι πολίτες με πρώτους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης  θα πρέπει να το κάνουν. «Θεωρώ ότι όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν δεν έχουν καμία απολύτως λογική, ούτε φυσικά και η θεωρία με το λεγόμενο τσιπάκι. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε καλά ότι τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος αποτελούν άριστο τρόπο παρακολούθησης όλων των κινήσεων και των ενεργειών του», επισήμανε ο γιατρός Στρατής Γελαγώτης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι