× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παλιά και νέα εποχή του κ. Μηταράκη. Τι άλλο να περιμένουμε;

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/1/2021

Παλιά και νέα εποχή του κ. Μηταράκη. Τι άλλο να περιμένουμε;

Είπαμε, γιορτινές μέρες είναι, ας αφήσουμε στην άκρη τις κριτικές, τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες γιά τα ατελείωτα κακώς κείμενα που μας πνίγουν.Ας ασχοληθούμε μόνο με ευχές, ας επικεντρωθούμε σε σιωπηλές καλωσύνες και σε όσο γίνεται λιγότερο εμφανείς πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους άλλους, αυτούς που ο παντεπόπτης θεός, η καλή κοινωνία και η συντεταγμένη πολιτεία έχουν καταδικάσει σε ισόβια ανέχεια, αποκλεισμό από τα στοιχειώδη της ζωής και επιβίωση στο σκοτεινό περιθώριο.Βάσανα που πολλαπλασιάζονται όταν οι άλλοι είναι ξένοι και ταυτόχρονα πλησίον μας όσο ο καθένας από εμάς, δυό βήματα από τα σπίτια μας, που η μοίρα το έφερε να είναι αλλόφυλοι, να έχουν διαφορετικό χρώμα, να μιλούν άγνωστες γλώσσες, να θρησκεύονται διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευσεβής πόθος! Οι καλοί μας κυβερνήτες δεν το επιτρέπουν. Δεν μας αφήνουν ν'αγιάσουμε ούτε τις γιορτές.

Πάρτε παράδειγμα τον τόσο οικείο πλέον στους νησιώτες κύριο Μηταράκη, εραστή της μισής αλήθειας και του ολόκληρου ψέματος, πρωταθλητή της αντιστροφής της πραγματικότητας.Βγήκε ο αθεόφοβος παραμονή πρωτοχρονιάς να διαμηνύσει περιχαρής ότι ότι η χρονιά που έφυγε είταν ορόσημο γιά το μεταναστευτικό.

Θριαμβολόγησε γιά την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη μεγάλη μείωση των ροών. Απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους, το κόστος και τις απεχθείς και παράνομες πρακτικές που ακολουθούνται, γιά τις οποίες δηλώνει επισήμως άγνοια αλλά εμμέσως επιδοκιμάζει με κάθε ευκαιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπερηφανεύτηκε γιά την επιτάχυνση των εκδόσεων αποφάσεων ασύλου υπονοώντας ότι αυξάνονται οι απορρίψεις, αλλά απέκρυψε την παταγώδη, αναμενόμενη αποτυχία απελάσεων ( η συντριπτική πλειοψηφία των όποιων απελάσεων πραγματοποιήθηκαν το 2020 αφορούσε Αλβανούς πολίτες συν τις εθελούσιες επιστροφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης).

Αναφέρθηκε με έπαρση στη " δημιουργία σχεδόν από το μηδέν ενός σύγχρονου υπουργείου " ( ω ναί, αυτού που ο κ. Μητσοτάκης είχε καταργήσει την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας και πού υποχρεώθηκε να επανιδρύσει άρον άρον λίγους μήνες αργότερα).

Μίλησε γιά υλοποίηση μετεγκαταστάσεων στις χώρες της ΕΕ όταν αυτές δεν υπερβαίνουν το 1% των διαμενόντων στην Ελλάδα. Αλλά δεν είπε λέξη γιά την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει στην ΕΕ αποτελεσματικές πολιτικές δίκαιου διαμοιρασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απογειώθηκε λέγοντας ότι " αποσυμφορήσαμε τα νησιά", με πλήρη επίγνωση των πάντων ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη τη Μόρια με 5.500 χιλιάδες, στη συνέχεια τις ανέβασε στις 23.000 και τώρα τις έχει " μειώσει" στις 7.500 ψυχές.

Με τη διαβεβαίωσή του γιά τη "βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης"των προσφύγων μας προσγείωσε ανώμαλα στον λιμναίο "προσωρινό" καταυλισμό του πεδίου βολής Καρά Τεπέ, του επιλεγόμενου και Μόρια 2, οι εικόνες του οποίου κάνουν το γύρο του κόσμου εξευτελίζοντας την αξιοπρέπεια των διαμενόντων και καταρρακώνοντας τον δικό μας αυτοσεβασμό.

Ο κ. Μηταράκης το τερμάτισε διαβεβαιώνοντας ότι το 2021 " θα τελειώσουν και θα παραδοθούν όλες οι νέες δομές", συμπεριλαμβανομένης αυτής της Λέσβου, 5.000 + θέσεων, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στη μέση του πουθενά, δίπλα στον σκουπιδότοπο του νησιού, στις παρυφές του κεντρικού δάσους, παρά τις επίμονες και αυτονόητες αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις πρωτοφανείς βιαιότητες των ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο στη Λέσβο και Χίο, στην έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων νεοφασιστών κατά προσφύγων και αλληλέγγυων πολιτών, στην ενθάρρυνση της ξενοφοβικής ρητορικής, στη συστηματική και συλλήβδην συκοφάντηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στους εμπρησμούς και το "νόμιμο" κλείσιμο εγκαταστάσεών τους, ακόμα και ιατρικών μονάδων, στον υφέρποντα χαρακτηρισμό ως πρακτόρων της τουρκικής προπαγάνδας όσων αντιτίθενται στο αντιπροσφυγικό κυβερνητικό αφήγημα. Ούτε μιά λέξη γιά την τριήμερη πυρπόληση του ΚΥΤ στη Μόρια, καμιά εξήγηση γιά τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τι να σημαίνει άραγε η κατακλείδα του μηνύματος του κ. Μηταράκη ότι η νέα χρονιά θα είναι " ξεκίνημα νέας εποχής γιά το Μεταναστευτικό"; Τι άλλο να περιμένουμε μετά και το ποδαρικό της κ. Βούλτεψη στο υπουργείο;

ΥΓ1
Ο κ. πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε και τον καταυλισμό Καρά Τεπέ. Στάθηκε λίγα μέτρα μετά την είσοδο μπροστά σ' ένα τραπέζι πάνω στο οποίο είχε απλωθεί σχεδιάγραμμα του καταυλισμού.Αφού ενημερώθηκε επί του χάρτου αποχώρησε εμφανώς ικανοποιημένος.Αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος, αν θυμηθούμε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προτιμήσει να ενημερωθεί γιά το ΚΥΤ της Μόριας από την κορυφή γειτονικού λόφου.

ΥΓ2
Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν, κατά την απόδοση συγχαρητηρίων απο τον πρωθυπουργό στο λιμάνι της Μυτιλήνης γιά την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, δίπλα στους λιμενικούς φαίνονται παρατεταγμένοι άνδρες των ΟΥΚ (Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών). Οι ΟΥΚ είναι αναμφίβολα αναγκαίες γιά την εθνική άμυνα της χώρας.Αλλά μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει πώς συνδράμουν οι ΟΥΚ τους λιμενικούς στη φύλαξη των συνόρων;

*Ο Στρατής Πάλλης είναι πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Κίνησης Συνήπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός