× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στα 91 λεπτά το κιλό η τιμή του γάλακτος

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Στρατή Κόμβου, γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Μιλά για τις τιμές των προϊόντων, τα προβλήματα και τη νέα ΚΑΠ που είναι σε διαβούλευση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/1/2021

Στα 91 λεπτά το κιλό η τιμή του γάλακτος

Στις τιμές των αγροτικών προϊόντων του νησιού μας και στα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Στρατής Κόμβος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη φετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ο Στρατής Κόμβος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια προκύπτουν διάφορα προβλήματα είτε σε σχέση με την παραγωγή είτε σε σχέση με τις τιμές, και οι αγρότες μας δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα.

«Φέτος δυστυχώς μπορεί να μην είχαμε δάκο όπως τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είχαμε πολύ μικρή παραγωγή την οποία έπληξε η ανομβρία με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρές αποδόσεις λαδιού. Το μόνο θετικό είναι ότι η ποιότητα του προϊόντος ήταν εξαιρετικά καλή και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού ήταν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα ποιοτικά ελαιόλαδα, απορροφήθηκαν από την αγορά σε τιμές κοντά στα 3 ευρώ, κυρίως από ντόπιους τυποποιητές, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες για τις επιχειρήσεις τους. Από την άλλη όμως η τιμή του άσσου και των άλλων βιομηχανικών ελαιολάδων, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι αγρότες μας οριακά καλύπτουν, αν καλύπτουν τα έξοδά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευχάριστα είναι ωστόσο τα  νέα από το μέτωπο της αγοράς του γάλακτος όπου πριν από μερικές ημέρες κόπηκαν τα πρώτα τιμολόγια για το γάλα που αγοράστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Όπως σημειώνει ο Στρατής Κόμβος φέτος η τιμή άγγιξε τα 91 λεπτά το κιλό.

«Η συγκεκριμένη τιμή, είναι σαφώς καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, όπου το γάλα είχε φτάσει να πωλείται στα 73 και 78 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες το μόνο που θέλουν  και επιδιώκουν  είναι τα προϊόντα τους να πωλούνται σε τιμές λογικές οι οποίες να μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους ώστε να ζούν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ο λόγος πάντως που ανέβηκε φέτος η τιμή του γάλακτος σχετίζεται κυρίως με τη μείωση της παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι, βλέποντας τις χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών και εξουθενωμένοι από την όλη κατάσταση, έστειλαν για σφαγή τα περισσότερα παραγωγικά ζώα τους, για να εξασφαλίσουν χρήματα και να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στρατής Κόμβος αναφέρθηκε στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Όπως σημείωσε οι ΚΑΠ, που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών και αγροτών ευνοώντας την καθετοποιημένη παραγωγή και όχι τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα