× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

Μηνύματα στήριξης από Μητσοτάκη, Τσίπρα, Γεννηματά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/1/2021

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου

H κατάθεση ψυχής και οι σοκαριστικές αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοΐας έχουν προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τον αθλητικό, πολιτιστικό και πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και τους απλούς πολίτες, που στέκονται στο πλευρό της σπουδαίας Ελληνίδας αθλήτριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το μεσημέρι του Σαββάτου (16/1) με την Ολυμπιονίκη, στην οποία τόνισε ότι βρίσκεται δίπλα της, ενώ με μήνυμα που ανάρτησε στα social media έκανε λόγο για «μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας» και συμπλήρωσε: «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε».

Ηδη μετά τη Σοφία Μπεκατώρου ακολούθησαν οι εξομολογήσεις της διεθνούς πολίστριας Μάνιας Μπίκοφ και της κολυμβήτριας τεχνικής κολύμβησης Ραμπέας Ιατρίδου που περιέγραψαν τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν. Στο μεταξύ, το δικό του μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο», ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη «δύναμη ψυχής» της Σοφίας Μπεκατώρου.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια. Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την "θυμήθηκε" τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αλέξης Τσίπρας: «Οταν μια γυναίκα μιλάει»
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε με μήνυμά του στα social media: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», ενώ χρησιμοποίησε και το hashtag #ΣΟΦΙΑΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ.


Φώφη Γεννηματά: «Οταν μια γυναίκα λέει όχι...»
Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Φώφη Γεννηματά εκφράζει τη συμπαράστασή της στη Σοφία Μπεκατώρου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.

Εγραψε στο μήνυμά της: «Η Sofia Bekatorou μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής. Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας.

Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης. Η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της.

Σε ό,τι αφορά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung