× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το εμβόλιο δεν θεραπεύει τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου για τους εμβολιασμούς και τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2021

«Το εμβόλιο δεν θεραπεύει τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας»

Σκληρή κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζει,  που ασκεί η κυβέρνηση στο θέμα των εμβολίων, ασκεί η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει μια εικόνα «πανάκειας» για  το εμβόλιο,  που θα αποκαταστήσει την  λεγόμενη «κανονικότητα» και το οποίο εκτός από εργαλείο προστασίας του πληθυσμού, πρόκειται επιπλέον να θεραπεύσει και όλες τις παθογένειες του δημοσίου συστήματος υγείας, καθώς και όλες τις κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Καθώς βρέθηκε απολύτως απροετοίμαστη και στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, στηρίζεται στο εμβόλιο για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και συνέπειες από  την απόλυτη αποτυχία της.

Η εξέλιξη της επιχείρησης των εμβολιασμών επιβεβαιώνει την διάχυτη εκτίμηση πως οι επιχειρησιακές ικανότητες των «αρίστων» της κυβέρνησης δοκιμάζονται καθημερινά.

Ειδικότερα στη Λέσβο: 

Ανακοινώνεται άφιξη αριθμού εμβολίων που δεν επιβεβαιώνεται.

Καταγράφονται εμβολιασμοί στο κεντρικό σύστημα καταγραφής που στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει.

Αναβάλλονται τελευταία στιγμή εμβολιασμοί υγειονομικών γιατί δεν βρέθηκε επαρκής ο αριθμός των απαιτούμενων εμβολίων.

Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα απλώνονταν σε όλο το νησί μέσω του δικτύου των Κέντρων Υγείας, περιορίζονται στο εξής ένα: Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μια κατεξοχήν διαδικασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας την ανέθεσαν  στη δευτεροβάθμια, δηλαδή στο νοσοκομείο. Μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους. Ελλείψεις προσωπικού, ελλείψεις χώρων και υποδομών, ανεπάρκεια επιχειρησιακής ετοιμότητας και οργάνωσης. Όπως επίσης όλοι γνωρίζουν και εκείνους που θα υποστούν τις συνέπειες των αυτοσχεδιασμών αυτών.  Τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που θα αναγκάζονται να προσέρχονται στο νοσοκομείο, ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές του νησιού.

Σε πανελλαδική κλίμακα ανάλογη τύχη είχαν τα 1018 (!)  εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι οι στόχοι για  δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα και για εμβολιαστική κάλυψη του 70-75% του πληθυσμού (πάνω από 7.500.000 άτομα) μέχρι το καλοκαίρι, είναι στον αέρα. Μετά βίας θα πραγματοποιούνται περίπου 200.000 εμβολιασμοί το μήνα (10% από όσους υπολόγιζαν).

 

Παραμένουν τα προβλήματα  υποστελέχωσης των δομών και ελλείψεων  προσωπικού - ιδιαίτερα του ιατρικού - που ανέδειξε και όξυνε η πανδημία. Οι ανάγκες που αντικειμενικά  προέκυψαν, καλύπτονται ακόμα με μετακινήσεις προσωπικού από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, αποδυναμώνοντας τις δομές αυτές, πράγμα που αποδεικνύεται περίτρανα από τις ανεπάρκειες της εμβολιαστικής κάλυψης. Και στην κορύφωση των κρουσμάτων - και άρα των αναγκών για το νοσοκομείο – μετακίνησαν γιατρό του νοσοκομείου για να καλύψει ανάγκες άλλου νοσοκομείου της χώρας.

Στις μέρες που ζούμε αλλά και σε εκείνες που θα έρθουν, κάθε αβλεψία, κάθε αδόκιμος αυτοσχεδιασμός στη διαχείριση της υγείας και της ζωής,  σημαίνει κόστος.  Κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ας το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι και ας βγουν από την  ασφαλή συνήθεια της επικοινωνιακής (και μόνο) διαχείρισης.

Είναι όσο ποτέ αναγκαία η υιοθέτηση προτάσεων όπως:

  • Ενίσχυση όλων  των δομών του ΕΣΥ στο νησί με προγραμματισμό των απαραίτητων προσλήψεων ιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού για την  ασφαλή στελέχωση τόσο υπαρχόντων τμημάτων (πχ  Μονάδα Τεχν. Νεφρού, Παιδιατρική, Ψυχιατρική, Αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ΤΕΠ), όσο και εκείνων η λειτουργία των οποίων προγραμματίζεται (πχ Αιμοδυναμικό εργαστήριο, νέες κλίνες  ΜΕΘ).
  • Προγραμματισμός για ενίσχυση με προσωπικό και μέσα, τόσο της κλινικής covid-19 όσο και του αντίστοιχου Εξωτ. Ιατρείου.
  • Ανάλογη ενίσχυση με προσωπικό και των Κ. Υ. για να επιτευχτεί η πολυπόθητη αποσυμφόρηση του νοσοκομείου. Ετοιμότητα του νοσοκομείου μπροστά στην πιθανότητα τρίτου κύματος της πανδημίας.
  • Σοβαρό προγραμματισμό - κι όχι επικοινωνιακά σόου- του εμβολιασμού του πληθυσμού του νησιού. Δημιουργία  εμβολιαστικών  κέντρων σε όλο το νησί για την ταχεία και επαρκή κάλυψη του πληθυσμού. Αξιοποίηση του προσωπικού της ΤΟΜΥ (άμεση ανανέωση των συμβάσεων τους) και των κινητών μονάδων.
  • Μέριμνα για τον εμβολιασμό και των ανθρώπων που δεν  μπορούν να μετακινηθούν από τους χώρους διαμονής τους. Είναι αυτονόητο ότι στόχος πρέπει να είναι ο ασφαλής εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων, με διαθεσιμότητα κάθε απαραίτητου μέσου για αντιμετώπιση πιθανών απειλητικών ανεπιθύμητων ενεργειών», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. 

 

Εξαιρετικά επίκαιρη παραμένει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την  άρση του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» που έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα εμβόλια, έτσι ώστε να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης. Για να διασφαλιστεί έτσι η ταχεία και μαζική παραγωγή ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών εμβολίων και η διάθεση τους με πληθυσμιακά κριτήρια και χωρίς λογικές «εμβολιαστικού εθνικισμού», σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έσβησε η φωτιά στο Σίγρι

Έσπευσε η πυροσβεστική και «βοήθησαν» οι διάδρομοι του Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ομοφοβικό παραλήρημα»

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ομοφοβική δήλωση του Αθανασίου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φωτιά στο Σίγρι: Κινδυνεύει το Πάρκο της Πλάκας

Μετά τις 4.20 το απόγευμα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική- Στο σημείο μετέβη ο Ν. Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κύτελης προς Πρωθυπουργό: «Να φτιαχτεί γρήγορα η νέα δομή»

«Πάρκο» η παλιά Μόρια δήλωσε ο Πρωθυπουργός για τον καμένο καταυλισμό στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και ανατολικής Σάμου!
ΧΩΡΙΑ

«Αμεσα ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο»

Κονδύλι καθαριότητας του χώρου και κλιμάκιο αναμένεται τόνισε η πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, Αγλαΐα Αρχοντίδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς νερό την Πέμπτη

Σε χωριά της Μυτιλήνης και της Θερμής από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και του Γ. Μπουρνού, για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνουν 1ος και 4ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης

Λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού στο προσωπικό του 1ου Παιδικού Σταθμού με τον οποίον συστεγάζεται και ο 4ος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση για το 2ο παιδικό σταθμό, από την Πυξίδα

Η παράταξη έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Βαρβαγιάννη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικές δράσεις για την φυσική κληρονομιά της Λέσβου

Συνεχίζονται οι δράσεις συνεργασίας Σχολείων από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωταψίες 5 χιλιάδων ευρώ πληρώνει ο Δήμος Μυτιλήνης!

Ανακοίνωση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», για τη φωταγώγηση Θεάτρου και Παλιού Δημαρχείου εν όψει 25ης Μαρτίου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να γίνει Παλλεσβιακή η Επιτροπή αγώνα ενάντια σε νέα δομή»

Κάλεσμα Στρατή Κόμβου για πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης