× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί τους φοίνικες της Μυτιλήνης»

Ενημέρωση για την καταστροφή των φοινίκων της πόλης και το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της απειλής, ζητά η Παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη» από την αρμόδια αντιδημαρχία Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

«Το κόκκινο σκαθάρι απειλεί τους φοίνικες της Μυτιλήνης»

Ερωτήματα και ζητήματα  σχετικά με την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού το οποίο έχει καταστρέψει ένα μεγάλο αριθμό φοινίκων στην πόλη της Μυτιλήνης, θέτει επί τάπητος σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνης» , της κοινότητας Μυτιλήνης. Η παράταξη ζητά μεταξύ άλλων ενημέρωση για το θέμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την αρμόδια αντιδημαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι φοίνικες της Μυτιλήνης, σήμα κατατεθέν δημόσιων και ιδιωτικών αρχιτεκτονικών μνημείων και δημόσιων χώρων της πόλης «πεθαίνουν» ο ένας μετά τον άλλον. Το γεγονός, αποτέλεσμα προσβολής των δένδρων από το έντομο κόκκινο σκαθάρι, στερεί την πόλη από πολύτιμη χλωρίδα ενώ κάποια από τα δένδρα που χάνονται το ένα μετά το άλλο, έχουν υπεραιωνόβιο ιστορικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή αδυνατεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή των φοινίκων μπλεγμένη σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αδύναμη να αντιληφθεί την ανάγκη προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου που θα περιλαμβάνει κατά τα πρότυπα άλλων Δήμων της Ελλάδας ψεκασμούς σε δένδρα τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά οικόπεδα. Οι ψεκασμοί μόνο σε δημόσια οικόπεδα σημαίνει ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Το κόκκινο σκαθάρι δυστυχώς δεν ζητά τίτλους ιδιοκτησίας για να καταστρέψει τους φοίνικες.

Το έντομο συνεχώς επεκτείνεται με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον φοίνικες και εκτός της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» ζητά να υπάρξει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τους ειδικούς γεωπόνους του Δήμου, ενημέρωση του Συμβουλίου της Κοινότητας για το θέμα. Τόσο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του κόκκινου σκαθαριού που λαμβάνονται όσο και τα ανάλογα κατασταλτικά στα προσβεβλημένα δένδρα.

Ποια προληπτική θεραπεία έγινε και σε ποια δένδρα από τις αρχές της άνοιξης ως τους πρώτους κρύους μήνες που είναι η περίοδος όπου τα έντομα είναι δραστήρια και αναπαράγονται; Ποια θεραπεία υπήρξε στους ελαφρά προσβεβλημένους φοίνικες για να σωθούν; Υπήρξε μελέτη αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού με απεντομώσεις, κλαδέματα των φύλλων των δένδρων που έχουν προσβληθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα που τα έντομα δεν είναι δραστήρια; Υπήρξε κάψιμο ή κόψιμο και απομάκρυνση των κορμών και φύλλων των φοινικόδεντρων που έχουν καταστραφεί ώστε να μην μεταφερθούν τα έντομα σε γειτονικά δέντρα; Ειδοποιήθηκαν ιδιώτες ή δημόσιοι φορείς για τυχόν προσβολές σε φοινικόδεντρα που τους ανήκουν; Έχει σχεδιαστεί αντικατάσταση των νεκρών φοινικόδεντρων από νέα φυτά που προέρχονται από φυτώρια με φυτουγειονομικό διαβατήριο δηλαδή πιστοποιημένα ότι είναι απαλλαγμένα από το έντομο;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνης».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες