× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Όνειρο ζωής, η δημιουργία Κέντρου Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ στη Λέσβο»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της προέδρου της «Κυψέλης», Βάγιας Αλατερού. Αναφέρεται στη δραστηριότητα του Κέντρου, στις δυσκολίες της καραντίνας και στα σχέδια για το μέλλον.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/1/2021

«Όνειρο ζωής, η δημιουργία Κέντρου Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ στη Λέσβο»

Εκτενή αναφορά στο έργο και στην κοινωνική προσφορα του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες  «Η Κυψέλη», έκανε στο πλαίσιο συνέντευξής της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η πρόεδρος του Κέντρου Βάγια Αλατερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

25 χρόνια ζωής 

Στο πλαίσιο της συνέντευξής της η Β. Αλατερού περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται εδώ και 25 χρόνια, από το 1996 όταν η Κυψέλη έκανε τα πρώτα της βήματα ως Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Από τότε σημείωσε αλλαξαν πολλά και σήμερα η Κυψέλη είναι πλέον ένα οργανωμένο Κέντρο Διημέρευσης το οποίο διαθέτει δικό του ιδιόκτητο σύγχρονο κτίριο και στέγη  με εξοπλισμό, εργαστήρια και προδιαγραφές για την εκπαίδευση, δραστηριοποίηση και επαγγελματική κατάρτιση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Υπό κανονικές συνθήκες όπως σημείωσε η Βάγια Αλατερού η «Κυψέλη» φιλοξενεί περίπου 37 Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ωστόσο στην παρούσα φάση λόγω των περιοριστικών μέτρων ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 13 – 15 άτομα ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πανδημία δυσκολεύει την καθημερινότητα 

«Η περίοδος της πανδημίας είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες ή νοητική υστέρηση, λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού στο σπίτι. Στο δικό μας κέντρο έρχονται περίπου τα μισά παιδιά απ’ ότι συνήθως, σε ημερήσια βάση ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούμε τεστ στους εργαζόμενους και στα παιδιά που φιλοξενούμε καθώς και απολυμάνσεις στους χώρους και στα εργαστήρια του Κέντρου μας.

Από εκεί και πέρα ορισμένα από τα παιδιά μας, δεν έρχονται και λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων που έχουν μένοντας αναγκαστικά για λόγους προστασίας στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής προόδου και της εξωστρέφειας που είχε επιτευχθεί πριν από την καραντίνα και τα lock down, στα άτομα αυτά, θα χαθεί το διάστημα της παραμονής τους στο σπίτι και μετά θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή, βήμα βήμα για να κατακτήσουμε την αρχική πρόοδο.

Από το Κέντρο μας, εδώ στην Κυψέλη, επικοινωνούμε καθημερινά με τα παιδιά μας, που δεν μπορούν να έρθουν, για να εκφράσουμε την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας, στις δύσκολες στιγμές που περνούν».

Χρηματοδότηση έως το 2023

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Β. Αλατερού αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση του Κέντρου η οποία σήμερα πραγματοποιείται κατά βάση μέσω από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. «Η αγωνία μας, είναι το θα γίνει μετά το 2023 όταν θα ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό. Υπάρχει έτοιμη πρόταση η οποία θα κατατεθεί αμέσως μόλις μας δοθεί η σχετική δυνατότητα στη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, ωστόσο εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι και να εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση που προκύψουν εμπόδια ή προβλήματα στην ομαλή χρηματοδότηση του Κέντρου μας».

Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης 

Η δημιουργία ενός Κέντρου υποστηριζόμενης διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, όπως αποκάλυψε η Βάγια Αλατερού είναι ο επόμενος στόχος της Κυψέλης, ο οποίος ήδη έχει ενταχθεί στην πρόταση του Κέντρου για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, που δεν υπάρχει αντίστοιχο αυτή τη στιγμή στο νησί μας, είναι για εμάς όνειρο ζωής και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το πραγματοποιήσουμε. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από την ανησυχία και την αγωνία δεκάδων γονέων που έχουν στην οικογένειά τους παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, ανάμεσά τους κι εγώ.

Όλοι αγωνιούμε και αναρωτιώμαστε τι θα γίνουν τα παιδιά μας και οι αγαπημένοι μας, όταν εμείς πλέον είτε θα έχουμε φύγει από τη ζωή είτε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε φροντίδα. Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα δινόταν μέσα από ένα τετοιο σύγχρονο Κέντρο Φιλοξενίας και υπηστηριζόμενης Διαβίωσης.

 Έχουμε συζητήσει το θέμα με τον Περιφερειάρχη και ζητάμε ενεργά την υποστήριξη της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των φορέων προκειμένου η Κυψέλη να κάνει το μεγάλο αυτό άλμα. Ζητάμε τη βοήθεια όλων για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το ΕΕΕΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυσαν το Μαγειρείο των Μυστεγνών

Πρωτοβουλία αγάπης από το Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις αναπληρώτριες‑μητέρες

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου ζητά να δοθεί 9μηνη άδεια μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Λιθοτριψία και για τα νεφρά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τη ρύθμιση βηματοδοτών, τις προσλήψεις, τις εξορμήσεις για τεστ ΠΑΠ, απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διοικητή, Γιώργο Καμπούρη