× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;

Σύσκεψη στην Περιφέρεια με θέμα την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου και την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/1/2021

Θα λειτουργήσει το φράγμα Σεδούντα το καλοκαίρι;

Σύσκεψη με θέμα τη λειτουργία του φράγματος Σεδούντα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου, του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλους του Πλωμαρίου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, του προέδρου της κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννη Ξανθούλη και του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αποστόλου Αλατζή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν και να διευθετηθούν άμεσα τα όποια προβλήματα υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου και άμεσης υδροδότησης της περιοχής του Πλωμαρίου.

Δύσκολο ιστορικό

Το φράγμα Σεδούντα ως γνωστόν αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης του Πλωμαρίου. Είναι ένα έργο που σχεδιάσθηκε την δεκαετία του ’90 και ξεκίνησε το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλοποιήθηκε τμηματικά στα χρόνια που ακολούθησαν από τις δημοτικές αρχές Μαμάκου και Βαρβαγιάννη ενώ τα τελευταία χρόνια την αποπεράτωση των εργασιών ανέλαβε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται σε στάδιο σχετικής ολοκλήρωσης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Πάση θυσία το καλοκαίρι…

Στο πλαίσιο της σύσκεψης φαίνεται ότι μπήκε μεταξύ άλλων επιτακτικά το ζήτημα της ομαλής υδροδότησης του Πλωμαρίου και της ευρύτερης περιοχής η οποία ως γνωστόν είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη και με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος, εφόσον φυσικά ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ώστε το αργότερο έως το καλοκαίρι να συνδεθεί με  το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής επισημαίνουν ότι πέρυσι το καλοκαίρι με μηδενική κίνηση το Πλωμάρι είχε κατανάλωση 1.500 κυβικών νερού ημερησίως και οι υφιστάμενες γεωτρήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Φέτος υπολογίζεται πως αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αυξηθεί το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή, το Πλωμάρι σε καμία περίπτωση υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιέζουν για λύση οι Πλωμαρίτες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκείνος που πιέζει περισσότερο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος υδροδότησης της περιοχής και λειτουργίας του φράγματος είναι ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο οποίος πέρασε δύσκολες στιγμές όταν αναγκαζόταν Δεκέμβρη μήνα να κάνει διακοπή υδροδότησης για να εξασφαλισθεί η επάρκεια νερού.

Ο Δ. Βαρβαγιάννης, μάλιστα φέρεται ότι έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας του φράγματος με στόχο το φετινό καλοκαίρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως επισημαίνεται το φράγμα αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει 240 χιλιάδες κυβικά νερού. Η ποσότητα αυτή μαζί με τις πηγές που υδροδοτούν στο Πλωμάρι την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Σε περίπτωση τώρα, που δεν ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές του φράγματος, ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, φέρεται ότι έχει προειδοποιήσει τη ΔΕΥΑΛ και τη Δημοτική Αρχή για το πρόβλημα ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο και έχει ζητήσει την πραγματοποίηση δύο τουλάχιστον επιτυχημένων γεωτρήσεων οι οποίες θα στηρίξουν το Πλωμάρι το τρίμηνο του θέρους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια