× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη. Μιλά για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και την περίπτωση Τσικνιά ενώ αφήνει αιχμές για τον πρώτο 1,5 χρόνο της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/1/2021

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Τη δική του άποψη και πρόταση σχετικά με τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Λέσβο και στις Δημοτικές Ενότητες Ερεσού – Αντίσσης και Καλλονής που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα, κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μια σειρά έργων που είχε προγραμματίσει και υλοποιήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε ποτάμια και χείμαρρους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λέσβου, μετά τις πλημμύρες που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2018. Και την περίοδο εκείνη το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι αρκετές μελέτες και αδειοδοτήσεις προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς.

Έργα στη Δυτική Λέσβο 

«Τα αντιπλημμυρικά έργα, σημείωσε, δεν είναι απλώς έργα που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, είναι έργα ουσιαστικής σημασίας και προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Λέσβου στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, είχαμε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου 2018 στη Λέσβο» συνολικού προϋπολογισμού  12.500.000 ευρώ είχαμε εκπονήσει τις σχετικές μελέτες, εξασφαλίσαμε  τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δημοπρατήσαμε 3 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους χείμαρρους του Μεσοτόπου, της Ερεσού και στον χείμαρρο Βούλγαρη, καθώς επίσης και ένα έργο συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα Άγρα – Μεσότοπος, τα οποία υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Περιθώριο για άμεσες παρεμβάσεις 

Από τα έργα αυτά ωστόσο σημειώνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, παραμένει διαθέσιμο ποσό  3.727.000 ευρώ το οποίο προέκυψε από τις εκπτώσεις που δόθηκαν. Δεδομένου ότι υπάρχουν ανάγκες για συμπληρωματικά έργα στους χειμάρρους του Χρούσου και  του Ποδαρά στην περιοχή του Μεσοτόπου, στους χειμάρρους της Ερεσού, στον χείμαρρο του Βούλγαρη, προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των κατοίκων, καθώς επίσης και για τις ανάγκες συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στα τμήματα Παράκοιλα – Άγρα και Μεσότοπος – Ερεσός, προτείνουμε στην Περιφερειακή Αρχή  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να  ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να προγραμματιστούν τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πιστώσεις».

Η περίπτωση Τσικνιά 

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή της Καλλονής  με την οριστική επίλυση του προβλήματος στον Τσικνιά και στον Αχέρωνα που διασχίζει την πόλη της Καλλονής.

«Η αρχική σκέψη να στείλουμε τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά προκειμένου να αποσυμφορήσουμε την περιοχή της Καλλονής, ακυρώθηκε μετά την παρουσίαση της μελέτης του καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέκκα  η οποία εξηγούσε αναλυτικά τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Στην ουσία είχε πει ο καθηγητής και η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Περιφέρειας, ότι ρίχνοντας τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής. Σε πρώτη φάση πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται τακτικά καθαρισμοί του εξωτερικού χειμάρρου που υπάρχει μετά την έξοδο της Καλλονής.

Ίσως η δημιουργία ενός φράγματος, του λεγόμενου φράγματος Τσικνιά εν μέρει θα έλυνε το πρόβλημα. Ωστόσο κι εδώ επειδή οι απόψεις διίστανται, μιλάμε για ένα φράγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης της περιοχής, χωρίς όμως να επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Όταν προσπαθήσαμε το 2018 μέσω της διαδικασίας εκτάκτου ανάγκης που ήμασταν και τότε να ετοιμάσουμε μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή δεν μπορέσαμε να περάσουμε τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα έχω την πληροφόρηση  ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινούν κανονικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Τσικνιά. Μπορεί οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες ωστόσο το αποτέλεσμα των αντιπλημμυρικών έργων και αυτό το βλέπουμε στην πράξη με αυτά που ολοκληρώθηκαν στη Δυτική Λέσβο, είναι σημαντικό για τη ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Καθυστέρηση στον σχεδιασμό 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στο έργο της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο σχεδιασμό έργων και δράσεων οι οποίες θα υπηρετήσουν τη ανάπτυξη των νησιών μας και των συμπολιτών μας για την επόμενη δεκαετία.

«Η Περιφέρεια μετά από 1,5 χρόνο όφειλε και έπρεπε να έχει τεχνικό πρόγραμμα επιχειρησιακό σχεδιασμό και να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Χριστόφας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται για το 2021 – 2025 και ότι θα ψηφισθεί έως το Μάρτιο. Περιμένουμε να δούμε.

Ο ρόλος ο δικός μας, της αντιπολίτευσης δηλαδή, είναι να καταθέτουμε προτάσεις, να κάνουμε την κριτική μας εκεί που χρειάζεται και να δούμε τελικά πως όλα αυτά κανείς τα αντιλαμβάνεται», σημείωσε με νόημα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έτοιμος για νέους αγώνες» ο Αρης

Ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης και Αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, δηλώνει παρών στις εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βάζει πλώρη για τις Περιφερειακές εκλογές του 2023
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έσβησε η φωτιά στο Σίγρι

Έσπευσε η πυροσβεστική και «βοήθησαν» οι διάδρομοι του Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ομοφοβικό παραλήρημα»

Επιστολή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ομοφοβική δήλωση του Αθανασίου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φωτιά στο Σίγρι: Κινδυνεύει το Πάρκο της Πλάκας

Μετά τις 4.20 το απόγευμα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική- Στο σημείο μετέβη ο Ν. Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κύτελης προς Πρωθυπουργό: «Να φτιαχτεί γρήγορα η νέα δομή»

«Πάρκο» η παλιά Μόρια δήλωσε ο Πρωθυπουργός για τον καμένο καταυλισμό στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και ανατολικής Σάμου!
ΧΩΡΙΑ

«Αμεσα ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο»

Κονδύλι καθαριότητας του χώρου και κλιμάκιο αναμένεται τόνισε η πρώην Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου, Αγλαΐα Αρχοντίδου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς νερό την Πέμπτη

Σε χωριά της Μυτιλήνης και της Θερμής από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και του Γ. Μπουρνού, για τις εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνουν 1ος και 4ος Παιδικός Σταθμός Μυτιλήνης

Λόγω θετικού κρούσματος κορονοϊού στο προσωπικό του 1ου Παιδικού Σταθμού με τον οποίον συστεγάζεται και ο 4ος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση για το 2ο παιδικό σταθμό, από την Πυξίδα

Η παράταξη έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Δημήτρη Βαρβαγιάννη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικές δράσεις για την φυσική κληρονομιά της Λέσβου

Συνεχίζονται οι δράσεις συνεργασίας Σχολείων από τη Λέσβο και όλη την Ελλάδα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωταψίες 5 χιλιάδων ευρώ πληρώνει ο Δήμος Μυτιλήνης!

Ανακοίνωση της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη», για τη φωταγώγηση Θεάτρου και Παλιού Δημαρχείου εν όψει 25ης Μαρτίου