× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θα γίνει περίγελος της Ευρώπης με τα έργα των 18 εκ. ευρώ »

Εκθέσεις ιδεών χωρίς μελέτες και προδιαγραφές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Δήμου Μυτιλήνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Κατσαρός

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 23/1/2021

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θα γίνει περίγελος της Ευρώπης με τα έργα των 18 εκ. ευρώ »

Οξύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης ασκεί ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, Κώστας Κατσαρός, σχετικά με τα 18 εκατομμύρια ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντισταθμιστικά για το μεταναστευτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Κώστας Κατσαρός, χαρακτήρισε εξαιρετικά πρόχειρες τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για τα τρία μεγάλα έργα στο παλιό κολυμβητήριο, στην πλαζ Τσαμάκια και στον Άγιο Θεράποντα, σημειωνοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε μελέτες, ούτε αδειδοτήσεις, ούτε καν εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να κοστίζουν αυτές οι παρεμβάσεις.

Έργα χωρίς μελέτη και προϋπολογισμό

«Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω σημείωσε, είναι πως προκύπτει το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή εγκεκριμένες μελέτες με προϋπολογισμό οι οποίες δείχνουν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των έργων αυτών αντιστοιχεί σε αυτό το ποσό; Επιπλέον δεν κατανοώ πως ο Δήμος Μυτιλήνης προτείνει παρεμβάσεις και έργα σε ακίνητα με περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και βαριές αδειοδοτήσεις αιγιαλού και παραλίας οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλισθούν σε σύντομο διάστημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά στατικά προβλήματα

Αναφερόμενος στο θέμα  του κολυμβητηρίου στο λιμάνι, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το εν λόγω κτίριο, έχει κριθεί ακατάλληλο και μάλιστα όπως είπε η προηγούμενη δημοτική αρχή μέσω του master plan είχε προτείνει την κατεδάφισή του και τη δημιουργία αίθουσας αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε είναι ένα κτίριο με πολύ σοβαρά προβλήματα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποια  είναι η στατική κατάσταση του και πόσα χρήματα πραγματικά απαιτούνται για την επισκευή του.

Η ΕΤΑΔ δεν παραχωρεί τα φιλέτα της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση της πλαζ Τσαμάκια, δεν ξέρω ποιο είναι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, όποιο και αν είναι όμως οφείλει να γνωρίζει ότι η παραλία αυτή δεν ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης. Συνολικά η πλαζ είναι 17,7 στρέμματα. Από αυτά τα 11 ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τα 7 στρέμματα ανήκουν στην ΕΤΑΔ.

Σε μια προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει δωρεάν παραχωρήσεις των εκτάσεων αυτών, έλαβε αρνητική απάντηση και μάλιστα η ΕΤΑΔ είχε πει χαρακτηριστικά ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το «φιλέτο» όπως το χαρακτήρισε έναντι υψηλού τιμήματος. Από εκεί και πέρα μπαίνουν σοβαρά ζητήματα αιγιαλού και παραλίας τα οποία ως γνωστόν είναι δύσκολο να ξεπεραστούν».

Αναφορικά με το έργο του Αγίου Θεράποντα, ο Κώστας Κατσαρός σημείωσε πως η μόνη υπηρεσία που μπορεί να διεκδικήσει χρήματα για την ανάπλαση του Ιερού Ναού είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία άλλωστε σημείωσε το επόμενο διάστημα έχει προγραμματίσει την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου, το οποίο όμως δεν έχει σχέση προφανώς με όσα ανακοίνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χάνεται ο ποδηλατόδρομος;

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφέρθηκε στα έργα που ενέταξε ο τέως Δήμο Λέσβου στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τα οποία όπως σημείωσε δεν φαίνεται να προχωρούν.

«Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των έργων αυτών, σημείωσε ο Κώστας Κατσαρός είναι ο ποδηλατόδρομος Σουράδας – Νεάπολης, ένα σημαντικό έργο με εξασφαλισμένη Περιβαλλοντική μελέτη, την οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή ίδρωσε για να πάρει, και το έργο της Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων. Ειδικά το έργο του ποδηλατόδρομου, είναι ένα ώριμο έργο που η δημοτική αρχή θα μπορούσε να εντάξει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης του δρόμου του αεροδρομίου η οποία αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο. Απο εκεί και πέρα μια σειρά από σημαντικά έργα δεν ξέρουμε σε τι φάση βρίσκονται και πότε θα δημοπρατηθούν».

Υπάρχουν αδειοδοτήσεις

Σχολιάζοντας τα έργα που ενέταξε η δημοτική αρχή στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, όπως η Πλατεία Σαπφούς – Ανάπλαση της Προκυμαίας, σημείωσε ότι καλές είναι οι προτάσεις και τα σχέδια επί χάρτου, ωστόσο, πρόσθεσε χωρίς εξασφαλισμένες αδειοδοτήσεις τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν και να δημοπρατηθούν έως το τέλος του 2021».   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ