× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Καταργούν την κάλπη των κοινοτήτων και τις πολύ μικρές κοινότητες»

Τους φόβους για περαιτέρω συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων και πιθανή κατάργηση των κοινοτήτων εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/1/2021

«Καταργούν την κάλπη των κοινοτήτων και τις πολύ μικρές κοινότητες»

Αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις εξελίξεις, πραγματοποιούν όλα τα Δίκτυα Κοινοτήτων της χώρας, αυτή την περίοδο εν’ όψει του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ετοιμάζεται να φέρει προς διαβούλευση και στη συνέχεια προς έγκριση η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης, αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης από τη μία πλευρά να καταργήσει την Απλή αναλογική και από την άλλη να καταργήσει την κάλπη για την ανεξάρτητη εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

«Έχουμε ξαναδεί το έργο…»

«Δυστυχώς σημείωσε, εμείς οι παλιοί κοινοτάρχες του νησιού, έχουμε ξαναδεί το έργο, το 2011 όταν με τον Καλλικράτη εκλεγόταν στα χωριά οι συνδυασμοί που στηριζόταν από την εκάστοτε δημοτική αρχή και οι οποίοι πολλές φορές ήταν τρίτοι και τέταρτοι σε αριθμό ψήφων. Αυτό προφανώς θέλει να κάνει και τώρα η κυβέρνηση καταργώντας την ανεξάρτητη κάλπη με την αιτιολογία ότι είναι αντισυνταγματική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου που να έχει χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την κάλπη των κοινοτήτων. Το ζήτημα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο και στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι υπουργοί το γνωρίζουν πολύ καλά».

Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κίμων Χρυσίδης αναφέρθηκε στην οργάνωση των κοινοτήτων όλης της χώρας μέσω ενός πανελλήνιου δικτύου κοινοτήτων το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία συγκρότησης και το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση της προσπάθειας και το κοινό μέτωπο του αγώνα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας των κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια ιστορική τηλεδιάσκεψη για τα χρονικά των Κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή   με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος. Στην διαρκείας 2 ωρών τηλεδιάσκεψη έδωσαν το παρόν Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων από κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας συζητώντας τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Στην συζήτηση υπήρχε πλήρης ταύτιση των απόψεων ότι το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται κινείται προς την λάθος κατεύθυνση σχετικά με το θέμα των Κοινοτήτων».

Η ΚΕΔΕ πολεμάει τις κοινότητες  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Κίμων Χρυσίδης στο ρόλο της ΚΕΔΕ σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το επίσημο όργανο των δήμων της χώρας, δεν στηρίζει τα αιτήματα των κοινοτήτων και πολεμάει την προσπάθεια που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανεξαρτησία τους και τη δυνατότητα διαχείρισης των προβλημάτων της καθημερινότητας.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε μέσω του νομοσχεδίου του  Κλεισθένη η προσπάθεια για ανεξαρτησία των κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη και κατανομή πόρων απευθείας από το Υπουργείο, η ΚΕΔΕ και οι μεγαλοδήμαρχοι της χώρας στάθηκαν απέναντι και πολέμησαν αυτή την προοπτική.

Το χειρότερο όλων δε, είναι ότι αυτή η δυνατότητα έστω και περιορισμένης διαχείρισης πόρων που έδινε ο Κλεισθένης, καταργήθηκε πριν ακόμη εφαρμοσθεί από την παρούσα κυβέρνηση η οποία αμέσως μόλις ανέλαβε, πέρασε νομοσχέδιο που περιόριζε σημαντικά τα μικρά προνόμια που είχαν δοθεί.

Καταργούν τις πολύ μικρές κοινότητες (;)

Η χαριστική βολή θα δοθεί με το νέο νομοσχέδιο το οποίο δυστυχώς εκτός από την κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης, φημολογείται ότι θα  καταργήσει και τις πολύ μικρές κοινότητες. Αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα για τα μικρά χωριά της υπαίθρου, των 100, 200 και 300 κατοίκων, που έχουν στο πλευρό τους τον πρόεδρο για να φροντίζει τα καθημερινά προβλήματα».

Επαφές και διαβούλευση

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Κ. Χρυσίδη το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου θα έρθει σε επαφή με τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια και την τοπική κοινωνία των χωριών μας ενώ θα επιδιώξει συναντήσεις με βουλευτές, κόμματα ακόμη και τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών.  «Ευελπιστούμε σημείωσε, ότι  στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα γίνει για το νέο νομοσχέδιο, θα  προσκληθούμε στην Επιτροπή της βουλής για να καταθέσουμε τις απόψεις μας».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ