× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Μαυροβούνι»

Μαρία Κομνηνάκα προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2021

«Αμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το ΚΥΤ Καρά Τεπέ – Μαυροβούνι»

Τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ - Μαυροβούνι στη Λέσβο ζητά με ερώτηση της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Υγείας. Την ερώτηση συνυπογράφουν και  οι βουλευτές του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ - Μαυροβούνι στη Λέσβο (ένα πρώην στρατόπεδο βολής), για τα επίπεδα συγκέντρωσης μολύβδου που ανιχνεύτηκαν στο έδαφος.

Έπειτα από την πυρκαγιά στη Μόρια και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, οι πάνω από 7.000 πρόσφυγες του ΚΥΤ, ανάμεσά τους περίπου 2.500 παιδιά (περί τα 1.000 κάτω των 5 ετών) και πάνω από 100 έγκυες γυναίκες, καθώς και οι εργαζόμενοι, εκτός από την έκθεσή τους στα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, έρχονται αντιμέτωποι και με την έκθεσή τους στο μόλυβδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους.

Η παραδοχή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ΥΜΠΑ) ότι η ανάθεση για διενέργεια έρευνας και ελέγχων για τον εντοπισμό μολύβδου στο ΚΥΤ έγινε στην ελληνική αρχή Γεωλογικών - Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στις 24/11/2020, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί κυνική ομολογία ότι οι έρευνες ξεκίνησαν αφού είχαν μεταφερθεί στο σημείο χιλιάδες άνθρωποι, ενώ υπήρχαν οι σχετικές καταγγελίες ήδη από τη στιγμή της απόφασης να μεταφερθεί το ΚΥΤ στο συγκεκριμένο χώρο.

Ένα χώρο που, ως επί μακρόν πεδίο βολής, ενοχοποιείται σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ως κατ' εξοχήν ύποπτος για ρύπανση του εδάφους του με υψηλές συγκεντρώσεις του εξαιρετικά τοξικού μολύβδου και μάλιστα στις ανώτερες στρώσεις του εδάφους. Σε στρώσεις δηλαδή, που προσφέρονται για την αερομεταφορά εισπνεόμενων σωματιδίων μολύβδου στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως σε συνθήκες ξηρασίας και ισχυρών ανέμων, που είναι συχνές στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Το Υπουργείο, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την έκθεση χιλιάδων ανθρώπων στο μόλυβδο επικαλείται στοιχεία των μετρήσεων αναφέροντας συγκεκριμένα: "Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12ο από χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης.

Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση. Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια".

Σημειώνεται ότι στο σημείο 12 βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΚΥΤ. Επιπλέον, σχετικά με τα υπόλοιπα σημεία όπου έγιναν μετρήσεις και εντοπίστηκε συγκέντρωση μολύβδου στο έδαφος "κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση" -με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό-, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/lead-poisoning-and-health - 23/8/19): "Δεν υπάρχει στάθμη έκθεσης στο μόλυβδο που να θεωρείται αβλαβής".

Επιπρόσθετα, πλήθος επιστημονικών εργασιών και δημοσιεύσεων, διεθνών και στη χώρα μας, επισημαίνει τις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις από τη μακροπρόθεσμη έκθεση στο μόλυβδο ιδιαίτερα δε στα μικρά παιδιά και στις εγκύους. Σύμφωνα, επίσης, με την πιο πάνω ανακοίνωση του ΠΟΥ, το 2016 η έκθεση σε μόλυβδο είναι υπεύθυνη παγκοσμίως για το 63,2% των κρουσμάτων ιδιοπαθούς νοητικής καθυστέρησης (disability), για το 10,3% των ασθενειών που οφείλονται σε καρδιακή υπέρταση, για το 5,5% των ισχαιμικών επεισοδίων και για το 6,2% των εμφραγμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη πιο έντονες ανησυχίες δημιουργεί η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΜΑ (27/1/21), με στοιχεία από τη σχετική έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), σύμφωνα με τα οποία: "… σε δέκα από τα δώδεκα δείγματα που ελήφθησαν στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου η περιεκτικότητα του εδάφους σε μόλυβδο ήταν κάτω ή ίση με 147 mg/kg", τη στιγμή που οι "προτεινόμενες οριακές τιμές στην Ελλάδα είναι 100 mg/kg για παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και σχολεία, …".

Τι να πει κανείς για τα 1.000 βρέφη και νήπια, για τις πάνω από 100 εγκύους του ΚΥΤ, που είναι εκτεθειμένα (-ες) 24 ώρες το 24ωρο σε αερομεταφερόμενα σωματίδια μολύβδου, που (ι) εκπέμπονται από έκταση εδάφους δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας παιδικής χαράς ή ενός παιδικού σταθμού ή ενός προαυλίου σχολείου και μάλιστα (ιι) σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, και σε μια περίπτωση έως και 22 φορές υψηλότερη (2.233 mg/kg!);

Αλλά τι να πει και για τους ενήλικες εγκλωβισμένους στο ΚΥΤ όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό, που είναι εκτεθειμένοι σε πηγές εκπομπής μολύβδου από ένα ρυπασμένο έδαφος με συγκεντρώσεις μολύβδου έως και 110 φορές υψηλότερες από αυτές του φυσικού εδάφους (20 mg/kg);

Ύστερα από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι "εξηγήσεις" του Υπουργείου, μάταια επιχειρούν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που σε συνέχεια των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατρέψει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε άθλιες κι επικίνδυνες αποθήκες ψυχών, λόγω του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου είναι σε πλήρη ισχύ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να διαπιστωθεί άμεσα η υγειονομική κατάσταση όλων όσων έχουν εκτεθεί στο μόλυβδο, εργαζομένων και προσφύγων, με ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά και εγκύους, διενεργώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους με κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας και να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους τυχόν παρουσιάζουν αρνητικά ευρήματα.


Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από το ΚΥΤ της Λέσβου τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -στο πλαίσιο του απεγκλωβισμού τους και από τα ΚΥΤ των άλλων νησιών του Αιγαίου και του Έβρου- , ώστε να απαλλαγούν άμεσα από την έκθεσή τους στο μόλυβδο, ειδικότερα για τα παιδιά και τις εγκύους, και να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους.


Να κλείσει το ΚΥΤ της Λέσβου και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.


Να εξασφαλιστούν ανοιχτοί και ανθρώπινοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.


Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία και να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Όχι άλλα χαράτσια στους πολίτες της Μυτιλήνης»

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καταγγέλλει τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της Μυτιλήνης από την απόφαση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μετατρέψει τον Επιβατικό Λιμένα σε χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επαναφέρει η κυβέρνηση την Ανώνυμη Εταιρεία για τις ιαματικές πηγές»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σχέδιο νόμου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στο Κάστρο Μυτιλήνης

Έσπευσε η πυροσβεστική, έληξε το συμβάν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο της Μυτιλήνης

Λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο διανομής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι απινιδωτές σώζουν ζωές»

Πρόταση για την προμήθεια απιδινωτών για τα αθλητικά σωματεία του Δήμου Μυτιλήνης, κατέθεσε ο δημοτικός Σύμβουλος της Πυξίδας Δημήτρης Μαλλιαρός
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάνε κι αυτά;

Η Διαχειριστική Αρχή διατύπωσε αρνητική γνώμη σε δυο έργα του Δήμου Μυτιλήνης προς ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

`Εφυγε ο Αριστείδης Κυριαζής ... ορφάνεψε η Καλλονή και η Λέσβος

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 11.30 π.μ.. στο Α' νεκροταφείο Αθηνών
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τρέχουν να προλάβουν το έργο του 6ου Δημοτικού Σχολείου

Η απόφαση της Διαχειριστικής αρχής που έθεσε «υπό επιτήρηση» το έργο ενεργοποίησε το Δήμο Μυτιλήνης. Δέσμευση Τζιμή για δημοπράτηση σε μια εβδομάδα και ολοκλήρωση του έργου το Σεπτέμβριο του 2023!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τον Ορειά στο ολόγιομο φεγγάρι

Πεζοπορία το Σάββατο στον κόλπο της Γέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες περίφραξης στο Σάρλιτζα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των μελετών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο κ. Γεωργιάδης να ζητήσει συγνώμη στους ασθενείς, όχι σε εμάς»

Εφ’ όλης της ύλης για τα έργα που έτρεξε, αυτά που χάνονται, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο π. βουλευτής Γιώργος Πάλλης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέες απόπειρες τηλεφωνικής απάτης στη Μυτιλήνη

Επιτήδειοι απατεώνες προσεγγίζουν ως δήθεν πελάτες, εμπόρους της πόλης και με την αιτιολογία της εκ παραδρομής καταβολής χρημάτων, ζητούν την κατάθεση μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς