× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το 2020 ο Δήμος Μυτιλήνης έριξε στην αγορά 29 εκατομμύρια ευρώ»

Στα οικονομικά του Δήμου Μυτιλήνης και στην προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού των σχολείων αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/1/2021

«Το 2020 ο Δήμος Μυτιλήνης έριξε στην αγορά 29 εκατομμύρια ευρώ»

Στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Μυτιλήνης και στα προβλήματα γραφειοκρατικού και λειτουργικού κυρίως χαρακτήρα που προέκυψαν με τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξόφληση των υποχρεώσεων

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης ως πρωτοκλασσάτο στέλεχος της παρούσας αλλά και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μίλησε για τα νέα δεδομένα στο Δήμο Μυτιλήνης και την προσπάθεια που γίνεται ώστε να πληρωθούν εντάλματα και υποχρεώσεις παράλληλα με τα τρέχοντα έξοδα του Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, η ψυχή του Δήμου είναι η Οικονομική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονται με φιλότιμο και προσήλωση για την επίτευξη όλων των στόχων και την επίλυση των δυσλειτουργειών. «Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων του πρώην Δήμου Λέσβου έχει σχεδόν τακτοποιηθεί.

Έως το τέλος του 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν περίπου 2,7 εκατομμύρια ευρώ και μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να φτάσουμε φέτος το 2020, να έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 300 χιλιάδες ευρώ.

Φυσικά τα χρήματα αυτά υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου, ωστόσο έπρεπε μετά τη διάσπαση του Δήμου, από την αρχή να γίνουν οι διαδικασίες, για την πληρωμή και την  έκδοση νέων ενταλμάτων. Ο Δήμος έως το τέλος του 2020 εξόφλησε περίπου 2.811 εντάλματα αξίας 29 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον μπαίνουμε στη νέα χρήση, το 2021 και μετά την πρώτη υποχρεωτική τροποποίηση θα αρχίσει να εκτελείται ο νέος προϋπολογισμός που είναι ρεαλιστικός και  έχει στοχεύσει στις πραγματικές ανάγκες του δήμου».

Κορονοϊός και σχολεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης με την ιδιότητά του αντιδημάρχου Παιδείας και Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων την περίοδο αυτή καθώς και ζητήματα που αφορούν τη σχολική στέγη.

Όπως τόνισε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις σε πολλά σχολικά κτίρια στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και η λειτουργικότητα των σχολείων. «Έχουμε πραγματοποιήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σχολεία, της Μυτιλήνης, της Γέρας, του Ευεργέτουλα, του Πλωμαρίου, της Λουτρόπολης Θερμής. Οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται με αλλαγές στα καλοριφέρ, στα κουφώματα, με εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμούς κ.λπ.

Τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία μας με τον κορονοϊό, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλα τα σχολεία να έχουν θέρμανση, τακτική και σωστή καθαριότητα, υλικά καθαρισμού και φυσικά αντισηπτικά. Μάλιστα δώσαμε επιπλέον χρήματα για την αγορά όλων των επιπλέον προϊόντων που απαιτούνται για την απολύμανση».  

Ο γρίφος της σχολικής στέγης

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα της σχολικής στέγης, που απασχολεί πολλά σχολεία και μαθητές του Δήμου μας, ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια από το Δήμο Μυτιλήνης να βρεθούν κατάλληλα οικόπεδα και χώροι για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, για να στεγαστούν το Μουσικό Σχολείο, τα Ειδικά Σχολεία καθώς και πολλά νηπιαγωγεία της Μυτιλήνης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χώρους μη κατάλληλους.   

Το Μουσικό πάει Παναγιούδα;

Ειδικά για την περίπτωση του Μουσικού Σχολείου της Μυτιλήνης ο Παν. Κατσαβέλλης, αποκάλυψε ότι ο Δήμος αναζητά κατάλληλο οικόπεδο μετά το ναυάγιο της αγοράς του οικοπέδου στη Βαρειά που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο πρόσθεσε εξετάζει και το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου οικοπέδου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου. «Προσωρινά ωστόσο, επισήμανε και έως ότου βρεθεί οικόπεδο και προχωρήσει η ανέγερση του σχολείου, έχει προγραμματισθεί το Μουσικό Σχολείο να στεγαστεί σε αίθουσες των σχολών του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα.

Ήδη ο Δήμος μετά την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες στο χώρο του σχολείου που μας έχει παραχωρηθεί και περιμένουμε τώρα τον επανέλεγχο των εγκαταστάσεων ώστε να πάρουμε την οριστική έγκριση για τη μεταστέγαση του σχολείου. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, στην παρούσα φάση όμως η λύση της Παναγιούδας είναι η μόνη προοπτική που υπάρχει έως ότου βρεθεί οικόπεδο για την ανέγερση του σχολείου».

Νέα δομή και προβληματισμοί

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του προφυγικού – μεταναστευτικού και στον προβληματισμό που επικρατεί σήμερα στην τοπική κοινωνία σχετικά με τη δημιουργία της νέας δομής.

Όπως σημείωσε στην παρούσα φάση ο Δήμος οφείλει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να πιέζει προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος και της αποσυμφόρησης του νησιού. «Εμείς ως δημοτική αρχή ζητούμε τη δημιουργία μια δομής έως 3.000 ατόμων η οποία θα λειτουργεί μακριά από κατοικημένες περιοχές και θα σέβεται το περιβάλλον. Εμείς οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση και να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει ώστε να έχουμε επανάληψη θλιβερών καταστάσεων όπως είχαμε στο παρελθόν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης