× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση και «η σιωπή των αμνών»

Καταργούν την Κοινότητα Μυτιλήνης και επιβάλουν υποεκπροσώπηση των πολιτών της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 31/1/2021

Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση και «η σιωπή των αμνών»

Πριν λίγες μέρες, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Χθες στάλθηκε στην ΚΕΔΕ, για διαβούλευση λέει. Στο νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές στην εκπροσώπηση και τον τρόπο εκλογής Συμβουλίων στις Κοινότητες. Συζήτηση με τις Κοινότητες περί αυτού; Καμμία. Θα το συζητήσουν με τους εκπροσώπους των Δήμων, η πλειοψηφία των οποίων θεωρεί το θεσμό των Κοινοτήτων εμπόδιο στην εφαρμογή το προγράμματος τους. Κάτι σαν χαλίκι στο παπούτσι τους. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα η δημοτική αρχή Κύτελη ακόμα και σήμερα, 17 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει εκχωρήσει καμία απολύτως αρμοδιότητα στις Κοινότητες. ΚΑΜΙΑ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε όμως τι αλλαγές επέρχονται με το νομοσχέδιο σε επίπεδο Κοινοτήτων και τι μέλει γενέσθαι στις εκλογές του 2023 εφόσον το νομοσχέδιο Βορίδη – Πέτσα θα έχει γίνει νόμος.

1. Καταργούνται τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων. Στις επόμενες εκλογές δηλαδή, ξεχάστε το Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης. Και επειδή μειώνονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης πάμε στους 27, θα έχουμε το φαινόμενο, η έδρα του Δήμου, η Μυτιλήνη, να υποεκπροσωπείται. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που θα έχουν και κοινοτικό συμβούλιο και δημοτικούς συμβούλους.

2. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες άνω των 500 κατοίκων. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον τόπο του στις μεγάλες Κοινότητες του νησιού και των Δήμων του είναι υποχρεωμένος να μπει σε κάποιο ψηφοδέλτιο υποψήφιου Δημάρχου. Προφανώς σε ρόλο ψηφοσυλλέκτη. Βγαίνεις εφόσον βγει ο Δήμαρχος. Άρα μαζεύεις ψήφους για το Δήμαρχο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, δεν υπάρχουν συνδυασμοί. Όσοι ενδιαφέρονται μπαίνουν σε λίστα, η οποία θα ενσωματώνεται σε όλα τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημάρχων. Και εκλέγεται μόνο ένας, ο εκπρόσωπος της Κοινότητας.

Παρατηρείται έτσι η ύπαρξη δυο μέτρων και δυο σταθμών στην εκλογή των κοινοτικών συμβούλων με κριτήριο αν η Κοινότητα είναι άνω ή κάτω των 500. Αλλού είσαι ανεξάρτητος και αλλού εξαρτημένος. Κριτήριο; Ο μαγικός αριθμός 500!

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε όλα τα παραπάνω χωρίς να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της. Χωρίς να κουβεντιάσει για τις ανάγκες της, τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, χωρίς καν να ακούσει τους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτήν την υπόθεση, τα Συμβούλια των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρακτική της πλήρους απαξίωσης του θεσμού της Κοινότητας Μυτιλήνης ως τα σήμερα από μέρους της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης ήρθε τώρα να προστεθεί η πρακτική του Υπουργείου Εσωτερικών, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αλήθεια όμως.

Γιατί επιχειρείται αυτή η αλλαγή; Τι εξυπηρετεί ετούτο το νομοσχέδιο που φτιάχτηκε σε κλειστά γραφεία και ο διάλογος για αυτό γίνεται, όσο γίνεται, πίσω από κλειστές πόρτες; Όλοι παραδέχονται ότι η ανεξάρτητη κάλπη μόνο πλεονεκτήματα έφερε στις τοπικές κοινωνίες. Ενεργοποιήθηκαν τοπικές πρωτοβουλίες, εκλέχθηκαν και συμμετέχουν στα Συμβούλια ενεργοί πολίτες, ο τόπος μέσα από τους ανθρώπους του άρχισε πάλι να έχει την δική του φωνή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση θέτει μπροστά στους πολίτες το ερώτημα. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Θέλουμε μια δυνατή αυτοδιοίκηση, δίπλα στον πολίτη, με τον πολίτη; Ή μια αυτοδιοίκηση ενεργούμενο της κεντρικής διοίκησης μέσω δημοτικών αρχών υποχείριων της κεντρικής εξουσίας;

Ας μην περιμένουμε να πεθάνει ο τόπος μας για να απαντήσουμε.

 

* Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι Σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιλήνης, εκλεγμένος πρώτος σε ψήφους με την παράταξη «Δημοκρατική Μυτιλήνη»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός