× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει όραμα και σχεδιασμό»

Συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών με αφορμή τη συμπλήρωση 1,5 χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/2/2021

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει όραμα και σχεδιασμό»

Σκληρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη άσκησε στο πλαίσιο Συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε σήμερα (Δευτέρα) διαδικτυακά η παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» του Γιάννη Σπιλάνη. Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων  ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι  ο Μανώλης Κάρλας, Γιούλα Αργυρούδη και Μαρία Νικολάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των θεμάτων που έγινε εκτενής αναφορά από τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών ήταν ο μεγάλος σεισμός της Σάμου και η ανάγκη  ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας, για αναπτυξιακά και υποστηρικτικά έργα στην τοπική οικονομία του νησιού καθώς και το μεγάλο θέμα της αλλαγής του νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Σπιλάνης άσκησε σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, συνεχίζει τα έργα της προηγούμενης περιόδου, χωρίς ίχνος αναπτυξιακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε αυτό που απουσιάζει σήμερα από την Περιφέρεια, βορείου Αιγαίου και απουσίαζε και τα προηγούμενα χρόνια είναι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός,  ο πρωτογενής τομέας, η επιχειρηματικότητα κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται σήμερα, σημείωσε ο Γιάννης Σπιλάνης, οι δείκτες απορροφητικότητας να φαίνονται υψηλοί ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε τα χρήματα και να τα διαθέσουμε χωρίς όραμα και πρόγραμμα, το ζήτημα είναι να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο και να ξεκολλήσουμε από την τελευταία θέση της Ευρώπης στην οποία βρίσκεται σήμερα το Βόρειο Αιγαίο».

«Έχουμε προτάσεις»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Σπιλάνης επισήμανε ότι η παράταξή του καταθέτει σοβαρές και καλά επεξεργασμένες προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τις οποίες δημοσιοποιεί, όμως πρόσθεσε η Περιφερειακή Αρχή τις περισσότερες από αυτές δεν τις λαμβάνει καν υπόψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρούμε ότι η τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις, στην κατεύθυνση της  ευεξίας – θερμαλισμού και στην κατεύθυνση της γαλάζιας ανάπτυξης μέσα από προγράμματα αξιοποίησης του θαλάσσιου πλούτου μας.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό θεωρούμε ότι  κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το πρόβλημα και την ανθρωπιστική αυτή κρίση προς όφελος της, για να μοιράσει χρήματα σε εργολάβους και να κάνει διορισμούς. Είμαστε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών μας και δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση στην προοπτική δημιουργίας μεγάλων Κέντρων μακροχρόνιας παραμονής. Δεν θέλουμε τα νησιά μας να γίνουν η ασπίδα της Ευρώπης».

Το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύμβουλος Λέσβου Μαρία Νικολάρα. Η Μαρία Νικολάρα μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της εκλογής της, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, υποβάθμισε σημαντικά το ρόλο των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές.

«Τώρα με το νέο νομοσχέδιο προχωρά στο ξήλωμα της απλής αναλογικής στην οποία ποτέ δεν έδωσε μια ευκαιρία για να δούμε πως θα λειτουργήσει. Το νέο νομοσχέδιο, σημείωσε η Μαρία Νικολάρα, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των Περιφερειακών Συμβούλων γεγονός που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Περιφέρειά μας, στην εκπροσώπηση των μικρών νησιών».

Ανασυγκρότηση της Σάμου μετά το σεισμό

Ειδική αναφορά στο σεισμό της Σάμου και στις συνέπειές του στην καθημερινότητα των κατοίκων, έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Κάρλας ο οποίος ζήτησε την άμεση επέμβαση της πολιτείας ώστε να σταθεί, όπως είπε το νησί στα πόδια του. «Χρειαζόμαστε ένα στρατηγικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του νησιού με έργα και γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσα από έναν οργανισμό ο οποίος θα πραγματοποιήσει το συνολικό σχεδιασμό του όλου εγχειρήματος».

Η νεολαία στην πρώτη γραμμή

Παίρνοντας το λόγο η περιφερειακή σύμβουλος Σάμου Γ. Αργυρούδη αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τους νέους της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι όπως τόνισε αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στα νησιά μας και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Σημείωσε δε, ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό και συμπαραστάτη και όχι αντίπαλο στις προσπάθειές τους.

Παρακολουθείστε απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας