× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η φωνή των Κοινοτήτων, ακούγεται όλο και πιο δυνατά»

Συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, με στελέχη του ΚΙΝΑΛ και το προεδρείο της ΚΕΔΕ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/2/2021

«Η φωνή των Κοινοτήτων, ακούγεται όλο και πιο δυνατά»

Επαφές με εκπροσώπους κομμάτων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης έχουν σε καθημερινή βάση πλέον τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα με η Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτή και Τομεάρχη Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, με την  Κατερίνα Μπατζελή  μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, τον Κώστα Πανταζής Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης κ.α.

Από το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας συμμετείχαν ο Ισαάκ Νικολαΐδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, η Όλγα Δασκαλή Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσολογγίου, ο Παναγιώτης Λύρας, Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, η  Πελαγία Χρυσανθοπούλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Βουτσινός, Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά Σύρου και από το νησί μας  ο Κίμων Χρυσίδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας κατέθεσε τις θέσεις και τα αιτήματα του σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Ειδικότερα πρότειναν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων,

– την άρση της ανισότητας στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων, που δημιουργείται με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων,

– την αναγκαιότητα στήριξης των χωριών και της υπαίθρου, που ερημοποιείται και εγκαταλείπεται, και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

– τη μη κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου.

Παράλληλα, ανέπτυξαν και διαχρονικά αιτήματα των Κοινοτήτων για ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές αρμοδιότητες, εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και των πόρων των Κοινοτήτων και τη θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προηγηθεί ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει τη βούληση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο για την μετάβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων της χώρας μας συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από τη Συντονιστική Επιτροπή, να ορίσει έναν εκπρόσωπό της ο οποίος θα κληθεί να συμμετάσχει σε επόμενο ΔΣ της Ένωσης, όταν θα έχει δημοσιευθεί το τελικό νομοσχέδιο ώστε να ακουστεί και η άποψη των τοπικών κοινοτήτων στην διαβούλευση που θα γίνει.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων ως βασικό της αίτημα έχει την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων και επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του νέου σχεδίου νόμου μπορεί να δημιουργήσει ανισότητα αλλά και πιθανό αφανισμό των χωριών.

Ζήτησε ακόμη ξεκάθαρες αρμοδιότητες για λήψη αποφάσεων, πόρους για την καθημερινότητα και εξορθολογισμό των διαδικασιών για τη χρήση της πάγιας προκαταβολής, ισότιμη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, Διοικητικές αρμοδιότητες στα όρια των Κοινοτήτων, να διατηρηθεί ο όρος «πρόεδρος» και όχι να γίνει εκπρόσωπος και την εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Κίμων Χρυσίδης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες καθώς και στα θετικά βήματα στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα κυβερνητικά στελέχη. Όπως τόνισε η φωνή των κοινοτήτων της χώρας μας, δυναμώνει ολοένα και περισσότερο καθώς στο νεοσύστατο δίκτυο, προστίθενται διαρκώς νέα μέλη. Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής θα είναι με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κίμων Χρυσίδη στο «Ν» 99 fm  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δωρεά στεγνωτηρίου στο Ιδρυμα Θεομήτωρ

Το παρέλαβε το πρωί ο πρόεδρος, Δημήτρης Παραδέλλης από τον διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περισσότερες ώρες λειτουργίας στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Διευρύνεται το ωράριο έως τέλος Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χώρους εργασίας και χωριά η Μαρία Κομνηνάκα

Συναντήσεις και περιοδείες του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλεύτρια Ν. Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Εξηγήσεις για το «Πράσινο σημείο» ζητούν οι Δαφιώτες

Διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες δημιουργίας χώρου αποβλήτων και για το ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το μερίδιο των Αγγέλων» από το Ηφαίστειο Ανεμώτιας

Ανοιχτή εκδήλωση γευσιγνωσίας φρέσκων και παλαιών κρασιών τη Δευτέρα 6 Μαίου στην Ανεμώτια
ΧΩΡΙΑ

«Τρέχουν» για τη στέγη του Αναγνωστηρίου

Συναντήσεις του Κλεάνθη Κορομηλά με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι αντιδράσεις έφεραν αλλαγές στο νόμο αντιπυρικής προστασίας

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος της Νίκης χαστούκισε τη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη

Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδίκασαν τη χειροδικία σε βάρος της βουλευτού, από μέλος της Νίκης