× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε ψηφιακή... πολιτισμική εφαρμογή!

Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 16 οικισμών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/2/2021

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε ψηφιακή... πολιτισμική εφαρμογή!

Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Μανταμάδος, Πολιχνίτος και Καλλονή σε σύνολο 16 οικισμών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα αναδειχτούν ως προς την πολιτιστική τους κληρονομιά μέσω καινοτόμου συστήματος ψηφιακών εφαρμογών από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Ειδικότερα:

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιούν το έργο: «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομίας στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας», το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020»

Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν επί τόπου ψηφιακές καταγραφές σε 16 οικισμούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 2700 ιστορικά κτήρια, από το οποίο θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασηδιατήρησής τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας, καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία.

Παράλληλα, με το υλικό των καταγραφών θα δημιουργηθούν ψηφιακές πλατφόρμες (ιστοσελίδες) τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την αρχιτεκτονική και ιστορική προβολή του κάθε οικισμού και ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης – θεματικές διαδρομές για κινητά τηλέφωνα (smartdevice), με ένταξη οπτικοακουστικού υλικού (video), καθώς και μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο έργο είναι ενταγμένοι 16 οικισμοί της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα, στη Λέσβο η πόλη της Μυτιλήνης, η Μήθυμνα, ο Μανταμάδος, ο Πολιχνίτος, και η Καλλονή. Στη Λήμνο η πόλη της Μύρινας, στη Χίο η πόλη της Χίου και ο Κάμπος, στη Σάμο το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο, στην Ικαρία ο Άγιος Κήρυκος και ο Εύδηλος, καθώς και οι οικισμοί του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, των Οινουσσώνκαι ο οικισμός των Φούρνων. Επιπλέον, στην Ικαρία θα καταγραφούν ως ξεχωριστή ενότητα οι Υδρόμυλοι, καθώς αποτελούν ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας προβιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί, από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η επιλογή των κτιρίων σε κάποιους από τους παραπάνω οικισμούς και από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσουν, στη Λέσβο και σταδιακά στα υπόλοιπα νησιά, οι τελικές ψηφιακές καταγραφές της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τόσο στο εξωτερικό των κτιρίων όσο και στο εσωτερικό τους.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν λόγω του Covid19, η ομάδα καταγραφής θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι.

Με σχετική ανακοίνωση καλούνται οι δημότες και οι κάτοικοι των νησιών, να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτηρίων, καθώς πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μεγάλης σημασίας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που θα συμβάλλει στη μελλοντική τουριστική προβολή και ανάδειξη των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική - διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Που δουλεύουν αυτοί που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα;»

Ερωτήματα και καταγγελίες του πρώην Αντιδημάρχου Λέσβου Γιώργου Κατζανού στον Δήμαρχο Μυτιλήνης για προσλήψεις εθελοντών και ημετέρων, με πρόσχημα την καθαριότητα οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Ερώτηση Μπουρνού για το Ρωμαϊκό υδραγωγείο

Κι άλλη παρέμβαση προς την κ. Μενδώνη, μετά το ρεπορτάζ του «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται πρόστιμα για τους «βιολογικούς» και δεν απαντά κανείς!

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» με φόντο τις κυρώσεις που ακολουθούν από τη μη ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Είστε ικανοποιημένος κ. Κύτελη;»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής με ερωτήματα προς το δήμαρχο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Καράβα έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία της Λέσβου»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Οι κοινότητες είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας»

Την αγωνία τους για το μέλλον των χωριών μεταφέρουν πρόεδροι μικρών και μεγάλων κοινοτήτων του νησιού μας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η λύση δεν είναι η Βάστρια και τα ξερονήσια»

Ανακοίνωση της παράταξης Με πυξίδα τον Πολίτη για την κινητοποίηση της Κυριακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Καμία δομή, άμεση αποσυμφόρηση»

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου παρέθεσε τα αιτήματά της εν όψει της μηχανοκίνητης πορείας της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Η φωνή των κοινοτήτων πρέπει να ακουστεί»

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα δίπλα στους ναυτεργάτες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε χθες η βουλευτής προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους απεργούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να απαντήσει Δημόσια ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις»

Ανακοίνωση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκης Τσιριγώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η τακτική περιοδεία Γκμίντερ στη Μυτιλήνη

Επισκέψεις στον Καρά Τεπέ και το Δήμο δυτικής Λέσβου από την Ευρωπαία αρμόδια για τη Λέσβο