× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Μηδενικές νέες κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι»

Στο σύστημα εμφανίζονται μόνο οι κρατήσεις του 2020, που μεταφέρθηκαν για το 2021, ωστόσο ούτε και αυτές είναι βέβαιες. Άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα τσάρτερ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/2/2021

«Μηδενικές νέες  κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι»

Πρόωρες χαρακτηρίζει οποιεσδήποτε προβλέψεις γίνονται αυτή την περίοδο για το καλοκαίρι του 2021 και την τουριστική κίνηση που αναμένεται, ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άστοχες συγκρίσεις με το 2020

Αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν που έρχεται, ο Λευτέρης Καραμπλιάς, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται προσπάθειες σύγκρισης με την περσινή, ανύπαρκτη όπως τη χαρακτήρισε χρονιά, όπου οι αφίξεις των ευρωπαίων τουριστών δεν ξεπέρασαν τις 3.100.

«Θεωρώ ότι είναι άτοπο να συζητά κανείς για το 2021 και να μιλά με αισιοδοξία λέγοντας ότι θα είναι καλύτερο από το 2020. Το 2020 ίσως είναι μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του τουρισμού των τελευταίων δεκαετιών και δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τις λιγοστές αφίξεις της και να λέμε ότι θα πάμε καλύτερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι νωρίς...»

Γενικότερα είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τη νέα περίοδο, με δεδομένο ότι το τουριστικό προϊόν είναι ένα ευαίσθητο προϊόν το οποίο σχετίζεται με την επιθυμία του ανθρώπου να ταξιδέψει και να κάνει διακοπές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η πανδημία είναι σε έξαρση σε όλο τον πλανήτη μαζί με τις οικονομικές συνέπειες που ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολιτών. Οι άνθρωποι αυτοί στην παρούσα φάση, τηρούν στάση αναμονής, περιμένουν τις εξελίξεις, πιθανόν την πρόοδο των εμβολιασμών για να αποφασίσουν αν θα πάνε ή όχι διακοπές».

«10 πτήσεις αν και εφόσον...»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Λευτέρης Καραμπλιάς αναφέρθηκε στα μηνύματα για τον πιθανόν αριθμό των φετινών απευθείας πτήσεων σημειώνοντας ότι στην ουσία πρόκειται για τα τσάρτερ που είχαν προγραμματισθεί πέρυσι, λόγω της κατάστασης όμως μετέφεραν τις πτήσεις τους για φέτος.

«Το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας, ως στοιχείο, είναι οι ταξιδιώτες που θα έρχονταν στο νησί μας το 2020, δεν κατάφεραν λόγω της κατάστασης να έρθουν και μεταφέρθηκαν τα πακέτα τους για το 2021. Οι καινούργιες κρατήσεις που έπρεπε να έχουν μπει ήδη μέχρι τώρα είναι δυστυχώς μηδενικές. Ο Απρίλιος και ο Μάιος, που παραδοσιακά ήταν οι μήνες που ξεκινούσαν οι αφίξεις των πρώτων απευθείας πτήσεων από την Ολλανδία, είναι απολύτως κενοί ενώ συζητάται ακόμη αν θα ξεκινήσουν οι πτήσεις το μήνα Ιούνιο. Αυτό σε πρώτη φάση θα γίνει για τις μεγάλες τουριστικές αγορές της χώρας μας.

Ο προγραμματισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το νησί είναι περίπου 10 αεροπλάνα αν όλα πάνε καλά. Από την Αγγλία έχουμε 3-4 πτήσεις, 2-3 από Σκανδιναβία, 3-4 από Ολλανδία και 1 πτήση από Βέλτιο. Αυτά ήταν προγραμματισμένα από πέρυσι. Αν θα καταφέρουν να έρθουν τελικά αυτό κανείς δεν το ξέρει. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας και στην Ευρώπη και φυσικά οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Υπό αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνει κανείς ότι προβλέψεις για φέτος αισιόδοξες ή απαισιόδοξες δεν έχουν κανένα νόημα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ορθολογιστές.

Γενναία στήριξη του τουρισμού

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του τουρισμού στη Λέσβο και στη χώρα μας γενικότερα, ο Λευτέρης Καραμπλιάς σημείωσε μεταξύ άλλων πως όταν τελειώσει όλη αυτή η κρίση, η τουριστική αγορά θα επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως και σε μεγαλύτερους. Ωστόσο πρόσθεσε, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν σοβαρά  προβλήματα σημείωσε ακόμη και στις εταιρείες κολοσσούς του κλάδου στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα χρειαστεί χρόνος έως ότου αναρρώσει η τουριστική αγορά και επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα. «Για όλα αυτά ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις, θα χρειαστούν γενναία μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

 Έγινε μια καλή προσπάθεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς το ξεχείλωμα των δικαιούχων, χωρίς την αντίστοιχη επέκταση της χρηματοδότησης, θα αφήσει εκτός ενίσχυσης εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ