× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επανασύνδεση χωρίς νόημα

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 14/2/2021

Επανασύνδεση χωρίς νόημα

Παρακολουθώ ειδήσεις στην ΕΡΤ3 και η ψυχή μου αναγαλλιάζει. Η δημοσιογράφος της ΕΡΑ Αιγαίου Μυρσίνη Τζινέλλη, μας ενημερώνει ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης, που συνδέει τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σάμο με την Μακεδονία, νεκρή 12 χρόνια, θα ξαναλειτουργήσει από αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν προλαβαίνω να χαρώ, όταν η δεύτερη παράγραφος μας πληροφορεί ότι η γραμμή δεν θα λειτουργεί Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο , γιατί λέει δεν θα επιδοτείται για τους μήνες αυτούς.

Και τρελαίνομαι. Δηλαδή  τους πιο προσοδοφόρους, πιο ζουμερούς, πιο αποδοτικούς μήνες δεν θα εκτελείται το δρομολόγιο, ενώ είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή δεν βρίσκει κανείς θέση να ταξιδέψει, ότι πρέπει να κλείσει τα εισιτήριά του δυο ή και περισσότερους μήνες πιο μπροστά, ενώ ο καθένας γνωρίζει πως τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια τους μήνες αυτούς σημειώνουν τους μεγάλους τζίρους τους. Όπως δηλαδή καταλαβαίνω είναι σα να μην επανέρχεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση ,αφού τους πιο καρπερούς μήνες θα ξαναπέφτει σε θερινή νάρκη. Κι αυτό γιατί οι  εφοπλιστές μας, σύμμαχοι της κυβέρνησης εξ’ άλλου, δεν εννοούν να μην πληρώνονται εξτρά για υπηρεσίες που ήδη πληρώνουν οι πελάτες τους.

 Είχα υποσχεθεί απ’ αυτήν εδώ τη στήλη, που καιρό την έχω ξεχάσει, πως θα εξέφραζα και τη συγγνώμη μου, για όσα έγραψα κατηγορώντας τους παράγοντες της Λέσβου, για την περί το  ζήτημα αδιαφορία τους, αλλά και τα συγχαρητήριά μου στην γενική γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Καλογήρου, για τις προσπάθειές της, όπως η ίδια διαβεβαίωνε,  να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή νησιών βορειοανατολικού Αιγαίου με το μεγαλύτερο λιμάνι της Μακεδονίας. Γι αυτό και έσπευσα ν’ ακούσω τις δηλώσεις της. Είπε πολλά και ωραία η κυρία Καλογήρου, όπως εξ άλλου συνηθίζουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη τον τελευταίο καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως ανοίγουν νέοι δρόμοι για την μεταφορά των εξαιρετικών προϊόντων των νησιών στην βόρεια Ελλάδα, πως θα εξυπηρετεί τους Λέσβιους φοιτητές (μήπως γνωρίζει η κυρία Καλογήρου, πότε τελειώνουν οι εξεταστικές περίοδοι ;),πως θα αυξήσει την κάθοδο των τουριστών (χωρίς να κάνει τον κόπο να μας πει πότε έρχονται οι τουρίστες) και πολλά άλλα καλά και ωφέλιμα.  Χωρίς βέβαια  να παραλείψει να εξάρει την συμβολή του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας, στην υπόθεση της επανασύνδεσης.

Αλλά δεν γνώριζαν εκεί στο περίφημο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας, ότι μια γραμμή που διακόπτεται στο ζενίθ της αποδοτικότητάς της δεν επανέρχεται όταν αυτή η αποδοτικότητα αρχίζει να φθίνει; Δεν έχουν νομικούς συμβούλους, ειδικούς επί των συγκοινωνιών,  ανθρώπους που γνωρίζουν την λειτουργία αυτών σχέσεων κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων;

Τι ακριβώς μελετούσαν 12 χρόνια, που δεν λειτουργούσε η γραμμή και ποιο ήταν ακριβώς το σχέδιο της κυρίας Γενικής Γραμματέως, στα οχτώ  χρόνια που ήταν περιφερειάρχης και στα περίπου δύο που κατέχει την σημερινή της θέση. Ποια είναι τα όρια στα οποία κινείται η περίφημη νησιωτικότητα; Είπε η κυρία Καλογήρου στην δημοσιογράφο: «Μόλις υπάρξει αίτηση εταιρείας για την κάλυψη της ο υπουργός θα δώσει αμέσως το ναι». Δηλαδή «ζήσε Μάη μου…», περιμένοντας από τους εφοπλιστές που μόνο στόχο τους έχουν το κέρδος και μάλιστα το μεγάλο, να ευαισθητοποιηθούν αντιλαμβανόμενοι τις λαϊκές ανάγκες, την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι το Έθνος, το Κράτος, η Κυβέρνηση, πείτε όπως θέλετε, επιθυμεί την ενδυνάμωση και όχι την  συρρίκνωση των νησιωτικών πληθυσμών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολούθησα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου κ. Π. Χατζηκυριάκου που κατέληξε  : «Αν δεν διατηρηθεί  η γραμμή και το καλοκαίρι , θα  είναι σα να μην μπήκε καθόλου πλοίο στην γραμμή».  

«Ψέματα μαγειρεύς η τσλιά σ’ του βρίστς» έλεγε η γιαγιά μου άλλοτε.

Με αναλήθειες και προσδοκίες της  ευαισθησίας των κυνηγών του κέρδους, προσπαθεί να μας πείσει η κυρία Καλογήρου, πιστή στην γραμμή της δημιουργίας ελπίδων, χωρίς αντίκρισμα.

Η ακτοπλοϊκή επανασύνδεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν  πραγματοποιήθηκε ποτέ, γι αυτό και εμμένω στην άποψή μου για την ατελέσφορη παρουσία της κυρίας Καλογήρου στον επισημότερο κυβερνητικό θώκο του νησιού μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου